FacebookTwitterEmail

kolumnit

19.09. 2013

Anttonen

Otatko yhteyttä Suomen paikalliseen suurlähetystöön, kun haluat tietoa kiinnostavan maan toimintaympäristöstä? Uskotko, että suurlähetystöstä voisi olla hyötyä, kun organisaatiosi tarvitsee apua yhteyksien luomisessa paikallisiin viranomaisiin? Voisiko promotilaisuutesi järjestää suurlähetystössä?
Teksti: Matti Anttonen, alivaltiosihteeri, taloudelliset ulkosuhteet

Kesäkuussa hyväksytyn Team Finland -strategian hengessä vastauksen kaikkiin kolmeen kysymykseen pitäisi olisi myönteinen. Tiedon tuottaminen, yhteyksien luominen paikallisiin viranomaisiin ja muihin toimijoihin sekä toimitilojen käyttö ovat strategiassa määritellyt kolme suurlähetystöjen ja pääkonsulaattien päätehtävää viennin ja kansainvälistymisen edistämisessä.

Paljon on toki tehty ennenkin, mutta Team Finland -toimintamallin myötä yritysten, ELY-keskusten ja alueellisten toimijoiden kynnys ottaa yhteyttä suurlähetystöihimme ja hyödyntää niiden tarjoamia palveluita ja osaamista toivottavasti alenee entisestään. Team Finland -strategian tavoitteena on vähentää hallinnonalojen välistä kitkaa ja verkottaa toimijat koti- ja ulkomailla entistä paremmin.

Esimerkiksi: Useimmissa suurlähetystöissämme on erinomaiset videoneuvottelulaitteet, mutta niitä käytetään pääasiassa keskusteluun ulkoministeriön pääkonttorin kanssa. Yhtä helposti asemamaan talouskehityksestä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista voitaisiin kertoa vaikkapa ELY-keskusten tai alueellisten kehittämisyhtiöiden järjestämissä tilaisuuksissa eri puolilla Suomea.

Kustannustehokkaat videokokoukset ovat oman kokemukseni mukaan hyödyllisimmillään silloin, kun halutaan luoda peruskuva jostain alueesta tai kun keskitytään selkeästi rajattuun kysymykseen.

Monet suurlähettiläät osallistuvat alueellisten toimijoiden ja kauppayhdistysten järjestämiin tilaisuuksiin Suomessa etenkin vuosittaisten suurlähettiläspäivien yhteydessä. Kotimaan ja ulkomaanverkoston laajuus huomioon ottaen videokokoukset ovat kuitenkin todennäköisesti käytännöllisin ja paras tapa suurlähetystöjen ja Suomen alueellisten toimijoiden verkottautumiseen.

Suurlähetystöt tuovat mielellään osaamisensa kotimaan toimijoiden käyttöön. Pallo on nyt kotikentällä – kannustan teitä ottamaan rohkeasti yhteyksiä teitä kiinnostavan maan Team Finland -koordinaattoriin.

Toimiessani suurlähettiläänä Moskovassa tein vuosittain useita matkoja eri puolille maata. Useimmilla mukana oli yritysmaailman edustajia. Tämä oli ollut edeltäjieni tapana ja näin Moskovassa toimitaan edelleen. Maakuntamatkoilla tavattiin alueiden ja kaupunkien johtoa sekä paikallisia yrityksiä ja luotiin samalla liikemiehille tarpeellisia kontakteja päättäjiin. Vastaavanlaisia suurlähetystöjen ja liike-elämän yhteisesiintymisiä harrastetaan muuallakin. Mutta toimintaa voi aina tehostaa ja parantaa.

Ihan merkityksetön ei ole yritysten kannalta sekään apu, jota annetaan niissä tilanteissa, joissa asiat eivät mene suunnitellulla tavalla. Näitä tapauksia esitellään harvoin julkisuudessa, sillä kukapa haluaisi julkisesti setviä kokemiansa vastoinkäymisiä. Suurlähetystö ei ole asianajotoimisto, mutta sieltä voi silti pyytää apua, jos arvonlisäveron palautukset jäävät saamatta tai lahjusten perässä juoksevat viranomaiset kaappaavat yrityksen tuotevaraston.

Suurlähetystöjen ja pääkonsulaattien henkilöstön määrä ja muut resurssit vaihtelevat suuresti. Ne ovat kuitenkin täysillä mukana Team Finlandissa, koko Suomen palveluksessa, ympäri maailmaa. Kannattaa olla yhteyksissä.