Tekoäly muuttaa maailmaa nopeasti. Sitä ei ole ilman dataa. Datan omistajuuden ja liikkuvuuden määrittäminen on ratkaiseva kysymys siinä, miten tekoäly hyödyttää ihmiskuntaa. EU johtaa maailmaa yksityisyyden suojan kehittämisessä datan käytössä. EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) määrittää yritysten toimintaa suhteessa yksilöiltä – meiltä – kerättyyn dataan globaalisti. Valitettavasti samalla EU on kuitenkin pudonnut kyydistä datan liikkuvuuden ja käytettävyyden...

Tekoäly muuttaa maailmaa nopeasti. Sitä ei ole ilman dataa. Datan omistajuuden ja liikkuvuuden määrittäminen on ratkaiseva kysymys siinä, miten tekoäly hyödyttää ihmiskuntaa.

EU johtaa maailmaa yksityisyyden suojan kehittämisessä datan käytössä. EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) määrittää yritysten toimintaa suhteessa yksilöiltä – meiltä – kerättyyn dataan globaalisti. Valitettavasti samalla EU on kuitenkin pudonnut kyydistä datan liikkuvuuden ja käytettävyyden suhteen. Yhdysvallat ja Kiina vetävät tätä maailmaa eteenpäin. Katso artikkelit aiheesta datatalous.

Puhumme laajasti myös Kiinasta. Siitä, mihin Kiina on menossa. Kiinassa on valtavasti hyvää. Tietyistä kehityskuluista kannattaa kuitenkin huolestua. Kiina aikoo esimerkiksi pisteyttää ihmisten käyttäytymistä plus- ja miinuspistein laajemmin kuin koskaan ennen. Valvontakamerat tuottavat jatkuvasti dataa, jota tekoäly pystyy prosessoimaan ihmisten tottelevaisuuden arvioimiseksi. Kävely väärällä puolella katua: kaksi miinuspistettä?

Kenties George Orwell vain erehtyi 50 vuodella – 1984 onkin 2034?

Suomalaisetkin yritykset kehittävät teknologiaa, jota Kiina käyttää datan keräämiseen ja hyödyntämiseen. Kannattaa opiskella yritysten yhteiskuntavastuuta, sille osaamiselle on kohta huikea tarve.

EU edustaa tämänhetkisessä datamaailmassa vapaan ja demokraattisen yhteiskunnan ääntä. EU:n pitää johtaa myös datan reilun liikkuvuuden kehittämistä, vaikka se tarkoittaisikin kompromisseja yksilönsuojan kanssa. Muutoin eurooppalaiset yritykset eivät pysy kilpajuoksussa mukana.

Kyse on datasta – tällä hetkellä Kiinan (ja Yhdysvaltojen jättiyritysten) tekoälykehittäjillä on käytössään valtavasti enemmän dataa kuin eurooppalaisilla. Tämä mahdollistaa koneoppimisen eksponentiaalisessa mittakaavassa. Juuri eksponentiaalisessa ajattelussa kiinalaiset ovat eteviä.

Lopulta kyseessä on vapaan yhteiskunnan kohtalonhetki. Tekoälyllä voi parantaa maailmaa ja demokratiaa. Ilman etiikkaa ja moraalia tekoäly uhkaa tuhota vapaan demokraattisen yhteiskunnan. Tätä kilpajuoksua ei saa hävitä.

www.linkedin.com/in/anttiniemela 

@TopsyTurvyWorld

Antti Niemelä 

Arto Wiikari

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Lotta Nuotio</span></span>04.12.2023

Luetuimmat