1) The Mighty United Oy: Tunne koulukaverisi, niin koko luokka voi hyvin Mightifier-applikaatio ohjaa oppilaat tunnistamaan luokkakaveriensa luonteen vahvuuksia tekemisen ja käyttäytymisen perusteella. Samalla se vahvistaa ryhmän yhteenkuuluvuutta ja ehkäisee kiusaamista. – Vahvuudet nimetään aina tilanteen kautta. Esimerkiksi: Liisalla on ystävällisyysvahvuus, kun hän auttoi kantamaan tavaroitani tänään. Vahvuudet ovat universaaleja, kuten ystävällisyys, rohkeus ja sinnikkyys....

1) The Mighty United Oy: Tunne koulukaverisi, niin koko luokka voi hyvin

Mightifier-applikaatio ohjaa oppilaat tunnistamaan luokkakaveriensa luonteen vahvuuksia tekemisen ja käyttäytymisen perusteella. Samalla se vahvistaa ryhmän yhteenkuuluvuutta ja ehkäisee kiusaamista.

– Vahvuudet nimetään aina tilanteen kautta. Esimerkiksi: Liisalla on ystävällisyysvahvuus, kun hän auttoi kantamaan tavaroitani tänään. Vahvuudet ovat universaaleja, kuten ystävällisyys, rohkeus ja sinnikkyys. Palautteiden perusteella jokaiselle lapselle syntyy oma vahvuusprofiili, esittelee toimitusjohtaja Mervi Pänkäläinen.

Opettajan materiaaleihin luokan vastauksista karttuu hyvinvointipulssi, jonka avulla luokan sosiaalista tilannetta voi tarkastella ja tarvittaessa myös puuttua asioihin. Onko jokaisella kavereita? Jääkö joku yksin? Onko luokassa kiusaamista? Opettaja voi myös herätellä keskustelua tätä kautta.

– Yhtäkkiä parasta ei olekaan se, että saa itse palautetta, vaan parasta on se, että näkee kaverin hymyn, kun hän lukee antamani palautteen, kuvailee Pänkäläinen.

Mightifier on syntynyt jatkuvan tuotekehityksen myötä, positiivisen vertaispalautteen välineeksi. Vuonna 2015 alkuideoita sparraamassa oli 300 suomalaisoppilasta, ennen kuin ensimmäistäkään koodinpätkää oli tehty. Kesän 2016 rahoituskierroksen onnistuttua Yhdysvaltojen-pilotissa applikaatiota testasi 250 lasta perheineen Chigacossa ja Piilaaksossa.

Mightifier on saanut rahoitusta sekä Tekesiltä että enkelikierrokselta. Rekisteröityneitä käyttäjiä sillä on nyt 45 maassa. Aasiassa yrityksellä on lisenssisopimus maailman suurimman oppikirjatoimittaja Scholasticin kanssa. Seuraavaksi yhtiö suuntaa Yhdysvaltojen markkinoille. Syksyllä Mightifier versioidaan myös aikuisten käyttöön eli työelämän positiiviseen palautteenantoon.

Yritys: The Mighty United Oy

Toiminta-ajatus: Haluamme, että jokainen ihminen tietää, että hänellä on merkitystä tässä maailmassa juuri sellaisena, kuin hän on.

Numeroina: Liikevaihto noin 100 000 euroa, henkilöstöä 6–7.

2) Omnia Education Partnerships Oy:
Ammattitutkinnoista tuli lokalisoitua kauppatavaraa

Omnia Education Partnershipin (OEP) liiketoimintaideana on viedä ammatillista koulutusta ja tutkintoja maailmalle. Työtä on tehty etukenossa lakimuutosta odotellessa, sillä yrittäjän ja lähiesimiehen ammattitutkintokoulutukset Ugandassa ja Saudi-Arabiassa lähtivät pilotteina käyntiin jo viime vuonna. Lakimuutos vapautti suomalaiset ammattitutkinnot vasta vuodenvaihteessa niin, että niitä voidaan suomalaisten standardien mukaan suorittaa myös ulkomailla.

Lokalisoitaessa tutkinto paloiteltiin viikkotasolle ja moduuleiksi ja samalla mietittiin, mitkä asiat toteutetaan yhdessä ja mitkä pienryhmissä, mitä tapahtuu työssä oppien ja milloin tarvitaan yksilöllisiä tehtäviä. Jatkossa rakennetta voi hyödyntää.

– Ugandassa toteutimme yrittäjätutkintoja pakolaisleirillä edistääksemme pakolaisten työllistymistä. Samalla koulutimme ja sertifioimme myös paikallisia kouluttajia, jotta heillä olisi valmiudet jatkaa työtä. Suomalaiset tutkintopaperit ovat maailmalla arvokkaita, kertoo toimitusjohtaja Mervi Jansson.

Saudi-Arabiassa OEP:n asiakkaana oli paikallinen monialayritys, joka hankki lähiesimiehen ammattitutkinnon uusille esimiehilleen. Samalla oli koulutettava myös joukko mentoreita, jotka voivat toimia sparraajina ja arvioijina. Lokalisoinnin tarkkuudesta kertoo esimerkiksi se, että Jansson suunnitteli arviointia ja mentorointia varten täsmäkysymykset käytännön tilanteisiin.

– Monet koulutusviennin projektit ovat hyppyjä tuntemattomaan, kun malleja ei vielä ole. Jos tästä halutaan miljardibisnes, tarvitaan pääomaa muun muassa tuotteistamiseen, myyntiin ja markkinointiin. Hidas omalla rahalla tekeminen johtaa siihen, että yritys jää muutaman asiakkaan varaan. Samalla monet tarjouspyynnöt menevät ohi, kun riskejä ei voida ottaa. Pienimuotoinen tutkintovienti on hyvä avaus, mutta tästä haluaisimme pystyä siirtymään pian seuraavalle tasolle.

 

Yritys: Omnia Education Partnerships Oy, jonka muodostavat Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Kirkon Ulkomaanapu, Savon Koulutus Oy ja Suomen Yrittäjäopisto

Toiminta-ajatus: OEP vastaa kasvavaan globaaliin toisen asteen ammatillisen koulutuksen kysyntään ja tukee elinikäistä oppimista.

Numeroina: Liikevaihto noin 1,1 miljoonaa euroa, henkilöstöä 7.

 

3) Helsinki International Schools Group Oy:
Päiväkodin voi viedä seinineen päivineen

Laadukasta varhaiskasvatusta mahdollisimman monelle lapselle maailmassa, ja Suomen päiväkodissa testatut elementit kaikkialla käyttöön – siinä malli, jota HEI Schools ansiokkaasti rakentaa maailmalla.

Ja nimenomaan rakentaa, sillä HEI Schoolsin design kattaa varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen ja oppimateriaalien lisäksi myös päiväkodin tilasuunnittelun, kalusteet ja materiaalit. Kun astuu sisään HEI Schoolsin päiväkotiin Baotoussa, Kiinassa, kaikki ympärillä näyttää ja tuntuu suomalaiselta tai skandinaaviselta: puupintoja ja rauhallisia värejä, tuttuja leluja ja pelejä, luonnonmateriaaleja eikä muoviroinaa.

– Suomalainen varhaiskasvatus on maailman parhaimmistoa, ja olemme muokanneet siitä erinomaisen vientituotteen. Meidän ratkaisumme on lisenssimalli, jossa tarjoamme päiväkodin tilakonseptin, opettajankoulutuksen, opetussisällöt sekä tarkasti valikoidut oppimateriaalit paikallisen operaattorin käyttöön. Emme operoi itse, emme hoida vuokria emmekä henkilöstöhallintoa, mutta olemme lisenssin myötä jatkuvasti mukana päiväkodin kehitystyössä, kertoo toimitusjohtaja Milla Kokko.

Erottuva design ja vahva konsepti luovat HEI Schoolsin brändin. Yritys kantaa vastuun päiväkotiensa kehittymisestä, tekee laatuarvioinnit, tuottaa uusia opetusmateriaaleja ja tarjoaa jatkuvaa online-opettajakoulutusta. Kun päiväkotien määrä kasvaa, syntyy yhteisö, joka voi jakaa ideoitaan tai ratkaista ongelmia yhdessä.

Kiinan Baotoun jälkeen päiväkodit avataan Australian Melbourneen, Kiinan Guangzhouhun ja Helsingin Ruoholahteen. Helsingin päiväkodista tulee showroom, toimipiste, jossa päästään kokeilemaan uusimpia ideoita.

HEI Schools sai alkuvuodesta projektiensa tueksi merkittävän rahoituksen kansainväliseltä pääomasijoittajalta. Nyt käynnissä olevien pilottiprojektien jälkeen tavoitteena on skaalautuminen vuonna 2020.

 

Yritys: HEI Schools (Helsinki International Schools Group Oy), perustajana mm. Helsingin yliopisto

Toiminta-ajatus: Olemme onnistuneet silloin, kun laadukas varhaiskasvatus ja HEI Schoolsin konsepti on maailmalla mahdollisimman monen perheen ulottuvilla taloudellisesti ja fyysiseltä etäisyydeltään.

Numeroina: Liikevaihto noin 500 000 euroa, henkilöstöä 10. Tytäryhtiö Kiinassa.

 

4) EduExcellence Oy: Kuinka työelämä kohdataan?

Suomalaisen ammattikorkeakoulujärjestelmän hienous, työelämälähtöisyys, on kysytty vientituote. Ammattikorkeakoulujen koulutustarjonta on käytännönläheistä. Opiskelijat tekevät jatkuvasti yhteistyötä yritysten kanssa ja samalla oppivat työelämävalmiuksia. Samanlaista liike-elämän ja koulutuksen integrointia kaivataan korkeakoulumaailmassa maailmalla.

– Myymme konsultointia, opettajakoulutusta ja eri pituisia tutkinto- ja täydennyskoulutusohjelmia. Olemme toteuttaneet projekteja yli 30 maassa. Meillä on useita projekteja Etelä-Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Lähi-Idässä ja Kiinassa, joista meillä on myös kertynyt laajat yhteistyöverkostot sekä kulttuuripääomaa. Meksikossa toteutamme parhaillaan International Business -kaksoistutkintokoulutusta ja Kolumbiassa olemme toteuttaneet sekä opettajakoulutusta että ammattikorkeakoulutuksen kehittämiseen liittyvää konsultointia, kertoo toimitusjohtaja Tuija Pulkkinen.

– Kehittyvillä markkinoilla tarvitaan uudenlaista osaamista muun muassa modernin teollisuuden ja työelämän tarpeisiin. Meillä on tähän tarpeeseen sopivaa osaamista ja palvelutarjontaa.

Yritys: EduExcellence Oy. Helsingin kolmen suurimman ammattikorkeakoulun, Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian ja koulutusviennin yhteisyritys

Toiminta-ajatus: EduExcellence on Suomen ammattikorkeakoulukoulutuksen ikkuna ja palvelun integraattori. Ensimmäiset vientiprojektit Haaga-Heliassa on tehty vuonna 2010, yhteisyritys on toiminut vuodesta 2017.

Numeroina: Liikevaihto 1,5 miljoonaa euroa, henkilöstöä 7.

 

Koulutusviennistä todellinen uusi markkina. Lue juttumme.

Anneli Frantti

yritykset

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Pekka Numminen</span></span>04.12.2023

Luetuimmat