Hongkong 27.11. Erinomainen alueellisten Team Finland -toimijoiden kokous Hongkongin pääkonsulaatissa. Eri organisaatioiden edustajien istahtaessa saman pöydän ääreen huomataan mahdollisuudet ihan eri tavalla. Hongkongissa on paljon rahaa ja sijoittajia. Kaupungin kautta kulkeutuu myös paljon kiinalaista rahaa Eurooppaan ja sieltä takaisin. Potentiaalia investointien houkuttelemiseksi Suomeen on, mutta töitä tämän eteen on tehtävä. Suomen ja Hongkongin välillä solmittu...

Hongkong

27.11. Erinomainen alueellisten Team Finland -toimijoiden kokous Hongkongin pääkonsulaatissa. Eri organisaatioiden edustajien istahtaessa saman pöydän ääreen huomataan mahdollisuudet ihan eri tavalla. Hongkongissa on paljon rahaa ja sijoittajia. Kaupungin kautta kulkeutuu myös paljon kiinalaista rahaa Eurooppaan ja sieltä takaisin. Potentiaalia investointien houkuttelemiseksi Suomeen on, mutta töitä tämän eteen on tehtävä. Suomen ja Hongkongin välillä solmittu investointisopimus edesauttaa asiaa. Kaupunki on kiinalaistunut ja englantia ei enää puhuta niin hyvin kuin ennen, mutta asiat toimivat edelleen hyvin ja asukkaat viihtyvät.

Auckland

28.11.-1.12. Useassa tilaisuudessa Uudessa-Seelannissa häkeltyy. Voiko maa joka sijaitsee niin kaukana Suomesta olla monella tapaa niin samankaltainen? Puheenvuoroissa heijastuvat samat haasteet kuin Suomessakin. Tarinakin kuulostaa tutulta: maantieteellisesti syrjässä, pieni kansakunta, taloudellinen riippuvuus yhdestä yrityksestä sekä pyrkimys ponnistaa tieto- ja osaamisyhteiskunnaksi.

Kiinnostava instituutio on KEA, joka pyrkii aktivoimaan ulkomaille muuttaneita uusiseelantilaisia. Organisaation kunnianhimoisena tavoitteena on tehdä Uudesta-Seelannista maailman verkostoitunein maa. OECD-maista uusiseelantilaisia asuu irlantilaisten jälkeen eniten oman kotimaansa ulkopuolella. Arviolta miljoona. Heissä piilee valtava voimavara, joka on tiedostettu ja jota yritetään hyödyntää. Tehokkaana kanavana käytetään myös sosiaalista mediaa. Esityksestä mieleen jää erityisesti iskulause, joka on niin hyvä, ettei sitä voi olla lainaamatta Team Finlandin käyttöön: ”We work for a cause, not an institution”. Siinähän se Team Finlandin idea kiteytettynä on.

Uuden-Seelannin yksi valttikortti on, että maalla on vapaakauppasopimus Kiinan kanssa. Uudella-Seelannilla ei olisi mitään sitä vastaan, jos moderni silkkitie kulkisi tätä kautta.

Ministerillä on hyvä tapaaminen Uuden-Seelannin ulkoministeri Murray Mcullyn,sekä sokerina pohjalla myös ulkomaankauppaministeri Tim Groserin kanssa. Hän jos kukaan on WTO:n sisäpiiriläinen, kävihän hän kisaa järjestön pääjohtajuudesta.  Lopulta kisassa pidemmän korren vei kuitenkin brasilialaisen Roberto Azevedo. Ajoitus tapaamiselle on erinomainen, juuri WTO:n Balin ministerineuvoston alla.

Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että mainio kunniakonsulimme Aucklandissa Ari Hallenberg on suomalaisen jääkiekkovaikuttajan Kalervo Kummolan veli. Ari tosin itse on enemmän koripallomiehiä.

Sydney-Canberra

2.12. Heti aamutuimaan ministerillä on haastattelu Sydney Herald -lehden toimittajan kanssa. Matka sai hyvin julkisuutta australialaisen ABC-televisiokanavan etukäteen Suomessa tekemien juttujen ja matkan aikana tehtyjen haastattelujen myötä. Näkyvyys paikallisessa mediassa on tärkeää Suomi-kuvan vahvistamiseksi maailmalla. Huonoa brändiä pahempi vaihtoehto on, ettei sitä ole ollenkaan.

Paikallisen kauppakamarin tilaisuudessa on tupa täynnä. Ministeri Stubb kertoo miksi Suomi on hyvä kumppani. Konecranesin ja Comptelin toimitusjohtajat Pekka Lundmark ja Juhani Hintikka säestävät. Molemmille yrityksille kyseessä on tärkeä markkina-alue. Kokonaisuudessaan Suomen ja Uuden-Seelannin sekä Australian välisessä kaupassa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia suomalaisyrityksille. Länsimaisissa, englantia puhuvissa maissa myöskään kulttuuriero ei muodostu taakaksi. Australian talous on kasvanut yhtä soittoa parikymmentä vuotta, kaivosteollisuutensa ja Kiinan ansiosta.

Käymme myös vaikuttavassa Marimekon kaupassa. Marimekon liikevaihdosta jo noin neljäsosa tulee Aasian ja Tyynenmeren alueelta. Sydneyn jälkeen on nopea pysähdys pääkaupungissa Canberrassa, jossa ministeri tapaa Australian ulkoministerin Julie Bishopin.

Perth

3.12. Länsi-Australian keskus Perth on kaivosalueen keskellä ja vauras. Yliopistolla on paitsi upea kampus, myös erinomainen taso. Se sijoittuu vertailussa maailman 100 parhaan yliopiston joukkoon. Käymme mielenkiintoisen keskustelun yhteisyökuvioista Aalto-yliopiston kanssa. Yhdistävänä tekijänä on poikki­tieteellisyyden näkeminen voima­varana.

Yritysedustajat, joiden matka päättyy tähän, vaikuttavat tyytyväisiltä matkaan. On syntynyt paljon kontakteja ja avauksia eri puolille. Alueella jo etabloituneet yritykset ovat puolestaan tiivistäneet suhteitaan ja uusiakin kumppanuuksia ja sopimuksia on syntynyt. Yritykset ovat ne, jotka tekevät työn, mutta valtiovallan mukanaololla on vielä monessa maassa suuri merkitys ovien avaamisessa.

Bali

4.-5.12. Yhdysvaltojen neuvottelijalla on selkeä sanoma Balilla. Mikäli tulosta ei nyt kolmannella yrittämällä synny, voidaan WTO unohtaa pitkäksi aikaa. Sama tuntuu olevan henki monella muullakin. Uutta rutistusta ei tämän jälkeen jakseta.

Asetelma on myös muuttunut. Intia pitää tiukasti kiinni ruokaturvavaatimuksesta ja osa kehitysmaista protestoi. Tällaista ei ole ennen tapahtunut. Ajan kuluessa ja Intian pysyessä tiukkana kannassaan alkaa pessimismi hiipiä delegaattien mieleen. Vaikeaksi asetelman tekee se, että päätökset pitää tehdä yksimielisesti. Näinkö tästä mitään tulee? Tuntuu, ettei monella maalla ole tarpeeksi intressejä kompromissin aikaansaamiseksi. Jemen hyväksytään järjestön 160. jäseneksi.

Pääjohtaja Azevedo yrittää kaikkensa, ja juuri kun aika näyttää loppuvan kesken, kompromissi syntyy. Azevedo saa valtavat suosionosoitukset. WTO on onnistunut saamaan aikaan parinkymmenen vuoden historiansa ensimmäisen sopimuksen. Monenkeskinen järjestelmä on pelastunut haudan partaalta. Suomen Balilla oleva delegaatio välittää hyvät uutiset itsenäisyyspäivän aamuna Suomeen palanneelle ministerille. Matka päättyy iloisissa tunnelmissa.

Ville Cantell

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat