maanantai Maanantaiaamuna aikainen aamulento Shanghaihin ja Team Finland Kiina -porukan strategiatapaamiseen. Onneksi viikonloppuna on taas kierretty Pekingin vuoria ja pää on täynnä raikkaampaa happea. Porukkaa on palaverissa mukana niin Tekesistä, Shanghain kauppayhdistyksestä kuin pääkonsulaatistakin. Tiivis aikataulu ja ensimmäinen agendakohta läpi take away -lounaan lomassa. Luonnostelua, keskustelua ja ideointia, tiivistystä ja täsmennystä seuraa. Hyvä tästä tulee...

maanantai

Maanantaiaamuna aikainen aamulento Shanghaihin ja Team Finland Kiina -porukan strategiatapaamiseen. Onneksi viikonloppuna on taas kierretty Pekingin vuoria ja pää on täynnä raikkaampaa happea. Porukkaa on palaverissa mukana niin Tekesistä, Shanghain kauppayhdistyksestä kuin pääkonsulaatistakin. Tiivis aikataulu ja ensimmäinen agendakohta läpi take away -lounaan lomassa. Luonnostelua, keskustelua ja ideointia, tiivistystä ja täsmennystä seuraa. Hyvä tästä tulee ja toimiva juuri meille Kiinassa toimiville. Erityistarpeisiin erityinen strategia, tätä tarvitaan!

Strategiaa lähdettiin uudistamaan kysyntälähtöisesti. Ensin teetettiin laaja kysely ja kartoitettiin yrityskentän tarvetta. Sitten suurlähettilään ja Finpron vetämänä itse strategiapaperin työstämiseen ja nyt strategialuonnos on laajalla kommenttikierroksella.

Tavoite on määrittää Team Finland -työn sisältöä entistä tarkemmin, jotta suomalainen kysyntä sekä tarjonta kohtaavat Kiinassa tarjoamamme taustatuen ja palveluiden kanssa. Lisää strategisuutta ja tavoitteiden määrittelyä – tämä periaate on ohjannut työtämme. Iltalennolla takaisin kotiin ja satapäisen taksijonon kautta kaupunkiin. Pekingin lentokenttä on muuten yksi maailman liikennöidyimmistä, johtuen suurelta osin valtavasta sisäisten lentojen volyymista.

tiistai

Aamupala toimistolla. Starbuckseja on Kiinassa jo nyt lähes 1000 kappaletta ja maa on kahvilaketjun toiseksi suurin markkina. Kahvin jälkeen suunta on kohti Kiinan kauppaministeriötä. Tapaamisen teemana syksyn Pure Finland -tapahtumakokonaisuus Pekingissä, johon pyritään saamaan yritystemme lisäksi myös ministeriedustusta paikalle. Lehdistö- ja kulttuurineuvoksemme Mikko Puustinen esittelee tulevaa hanketta ja ajatuksia yhteistyölle kauppaministeriön kanssa.

Suomi ja Kiina allekirjoittivat vastikään yhteistyöasiakirjan investointien edistämisestä ja tapahtuma olisi pikaista seurantaa ja käytännön toimintaa yhteistyösopimuksen hengessä. Seuraavat askeleet sovitaan kauppaministeriön edustajien kanssa ja jatkoa seuraa.

Illalla tapaamme Tekesin Kari Hiltusen kanssa Pekingin kauppayhdistyksen puheenjohtajaa Erika Grönroosia. Pekingin kauppa­yhdistys on Shanghain vastaavaa pienempi ja Nokian muutosten aallot vaikuttavat siihenkin. Toimintaa kehitetään kuitenkin määrätietoisesti. Perinteisesti suurlähetystöstä ja toisesta Team Finland -organisaatiosta on ”neuvonantaja” kauppayhdistyksen hallituksessa ja näin pyritään vahvistamaan tiedonvaihtoa ja ideoimaan yhteistyötä.

Tänään käydään läpi syksyn kalenteria ja silmäillään kauppayhdistyksen toimintasuunnitelmaa. Hyvä draivi puolin ja toisin. Yrityskenttämme sitominen tiiviimmin osaksi Team Finland -työtä on ensisijaisen tärkeää. Team Finlandin ei tule olla virkamieskuplassa.

keskiviikko

Tämän päivän kohokohtani edustaa suomalaista diplomatiaa parhaimmillaan. Suurlähetystön ja presidentti Martti Ahtisaaren käyttöön vihkimä sauna saa nimittäin

taivas_ja_tavoitteet_peking

Kuva: Katja Svahnbäck
Kuvassa Pekingin Central Business District CBD. Lähetystömme sijaitsee kuvan oikean reunan tornissa, kerroksessa 26.

vieraakseen niin kiinalaisviranomaisia kuin muiden maiden diplomaatteja. Myös suomalaista yrityskenttää on mukana.

Saunamme on tiivis osa diplomaattista arsenaaliamme ja kiuas käy kuumana ja lauteet ovat lopulta täynnä väkeä. Pohditaan saunan merkitystä Kekkosen neuvottelutaktiikoissa, jutellaan Ahtisaaresta, Nobeleista, alastomuudesta ja suomalaisuudesta. Kansallinen mystisyytemme karisee joiltain osin ja vahvistuu samalla toiselta laidalta. Pieni mykkäkoulu ja lisää löylyä, näin korostetaan vaikutusta.

Yhteenvetona todetaan, että erikoista tämä pohjolan väki – joskin hyvällä tavalla. Vihdan puuttumisesta tulee pyyhkeitä pohjoismaisilta kollegoilta. Ilta päättyy valomerkkiin ja Pekingissä ulkolämpötila on edelleen 31 astetta.

torstai

Torstai-iltapäivällä tapaamme Finpron tiloissa Suomen Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) asiantuntijoita, jotka ovat tutustumassa kiinalaiseen vastinpariinsa SIPO:on (State Intellectual Property Office). Tällä sektorilla suomalaisosaamista on paljon ja haluamme päästä sisälle tähän yhteistyöhön entistä paremmin.

Tekijänoikeus- ja patenttikysymyksissä suomalaisyritykset ovat usein ovellamme ja osaamisemme yhdistäminen voi luoda merkittävää etulyöntiasemaa Kiinan markkinoilla Team Finland hengessä. PRH on solminut Kiinan kanssa patenttipikatien, joka mahdollistaa Suomessa käynnistetyn patenttihakemuksen (tai hyväksytyn patentin) pikakäsittelyn myös Kiinassa. Sama koskee vastavuoroisesti kiinalaisia Suomessa. Tästä mahdollisuudesta haluamme jatkossa tiedottaa entistä laajemmin suomalaisyrityksille.

perjantai

Perjantaina lähetystömme kakkonen, ministeri Paula Parviainen pitää pääpuheen China Investment Federationin tilaisuudessa. Ydin on Suomen investointimahdollisuuksissa ja kiinalaisia varten räätälöidyissä soft landing -palveluissa.

Kiinalaiset arvostavat investointeja harkitessaan riittävän suuria kotimarkkinoita, räätälöityjä tukipalveluita ja vahvaa olemassa olevaa kauppayhteistyötä. Suomella on näitä kaikkia, erityisesti jos laajennamme kotimarkkina-ajatteluamme Venäjälle, Ruotsiin ja vaikkapa Viroon. Logistisesti tämä ei olisi meille temppu eikä mikään.

Selväksi viimeisen vuoden aikana on tullut, ettei Suomea tunneta Kiinassa riittävän hyvin. Nokia toki tunnetaan, sillä yritys oli pitkään suurin yksittäinen veronmaksaja Pekingissä ja iso syy kiinalaisille vierailla Suomessa. Nyt tarvitaan lisää näkyvyyttä ja uusia avauksia miljoonien mahdollisuuksien Kiinassa. Pienikin siivu riittää tyydyttämään tarpeitamme. Yhdessä Finpron ja Invest in Finlandin kanssa valmisteltu puhe uppoaa sijoittajayleisöön ja yhteyksiä luodaan. Tästä voi syntyä jotain, mutta vain määrätietoisella työllä. Vastaavat tilaisuudet ovat meille arkipäivää Kiinassa.

Leo Svahnbäck, ulkoasiainsihteeri, kaupallis-taloudelliset asiat, Suomen suurlähetystö, Peking

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat