Kauppaneuvottelut

kauppaneuvottelut

Voiko Britannia saada brexitin jälkeen paremmat kauppasopimukset EU-maiden kanssa?

kauppaneuvottelut

Vapaakauppasopimus kasvun kiihdyttäjänä

EU:n ja Singaporen välinen vapaakauppasopimus allekirjoitettiin Brysselissä 19. lokakuuta. Sopimus mahdollistaa suomalaisten yritysten entistä menestyksekkäämmän markkinoillepääsyn.

kauppaneuvottelut

Pohjois-Amerikan kauppasopimus valmistui

Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko saavuttivat sovun USMCA-vapaa­kauppasopimuksesta.

kauppaneuvottelut

Vapaakauppasopimus Singaporen kanssa säästää yritysten aikaa ja rahaa

EU:n ja Singaporen välinen vapaakauppasopimus allekirjoitettiin Brysselissä 19.10.2018 ja sen odotetaan tulevan voimaan alkuvuonna 2019.

kauppaneuvottelut

Brexit tuo synkkiä pilviä Irlannin horisonttiin

kauppaneuvottelut

Euroopan unionin kauppapolitiikan uudistustarpeet

Ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Ilkka Saarinen on yhtenä harvoista asiantuntijoista mukana pohtimassa EU:n kauppapolitiikan uudistustarpeita. Lue, onko paineita uudistukselle.

kauppaneuvottelut

Suomen tärkein kauppakumppani Saksa versoo mahdollisuuksia

Saksan markkinat ovat fyysisesti lähellä, mutta niiden toimintaan kannattaa perehtyä huolella.

kauppaneuvottelut

Keskustelu WTO:n tulevaisuudesta käy kuumana

Kauppaa on käyty ammoisista ajoista, mutta nykymuotoinen, yhteisiin sääntöihin perustuva kansainvälinen kauppajärjestelmä täytti juuri 70 vuotta.

kauppaneuvottelut

Vapaakauppa EU:n ja Japanin välillä sai tuulta alleen

Omatase shimashita. Japaninkielisessä ilmaisussa pahoitellaan, että olette joutuneet odottamaan, mutta nyt se alkaa!
Saila Turtiainen ja Aleksi Kuusisto

kauppaneuvottelut

Tulisiko EU:n kiristää vaatimuksiaan työelämäsäännöille?

EU:n vapaakauppasopimuksilla halutaan myös kehittää työelämän olosuhteita. Mutta millä keinoin?
Kauppasopimukset

kauppaneuvottelut

Kaikki irti kauppasopimuksista

EU:n kauppasopimukset tuovat suomalaisyrityksille lukuisia etuja, kuten alennuksia tulleihin. Tullietu ei kuitenkaan ole automaattinen, vaan edellyttää muun muassa selvitystä tuotteen alkuperästä.
Marjut Akola

kauppaneuvottelut

Suomen ääni kuuluviin kauppaneuvotteluissa

Ulkoministeriön yksikönpäällikkö Marjut Akola huolehtii kulisseissa Suomen eduista EU:n kauppaneuvotteluissa.
Asean, kauppapolitiikka, kaakkois-Aasia

kauppaneuvottelut

Kauppaneuvottelut etenevät Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian edetessä kohti syvempää taloudellista yhdentymistä EU neuvottelee kahdenvälisiä kauppasopimuksia useiden ASEAN-maiden kanssa.
Kauppasopimukset, wto

kauppaneuvottelut

Uusi WTO-sopimus sujuvoittaa kauppaa

Maailmankauppajärjestö WTO:n kauppamenettelysopimuksen tavoitteena on nopeuttaa tullausta, vähentää tarpeetonta paperityötä sekä lisätä tiedonsaantia ja ennakoitavuutta.
Jäänmurtaja, Kanada

kauppaneuvottelut

CETA tuo valonpilkahduksia Kanadasta

Kun kaupankäynti amerikkalaisten kanssa uhkaa hyytyä, Kanadan katse kääntyy Eurooppaan.

kauppaneuvottelut

Muistitko aineettomat oikeudet?

Aineettomista tai immateriaalioikeuksista puhutaan paljon, kun yritykset vievät tuotteitaan ja palvelujaan ulkomaille. Niiden suojaamista ei kannata unohtaa.

kauppaneuvottelut

Yritykset luottavat kansainvälistymiseen – kaupanesteistä huolimatta

Kolme neljästä suomalaisyrityksestä uskoo kansainvälisen liiketoiminnan merkityksen kasvavan lähivuosina. Kaupanesteisiin törmätään kuitenkin vielä usein.

kauppaneuvottelut

Lähteekö Iso-Britannia EU:sta sovulla?

Vaikka ennen Ison-Britannian kesäkuista kansanäänestystä oli hyvin tiedossa, että kumpi tahansa leiri saattaa voittaa, silti brexit yllätti.
Sääntely jäi digijunan kyydistä, Kauppapolitiikka

kauppaneuvottelut

Sääntely jäi digijunan kyydistä

Digitalisoituminen mullistaa vientimarkkinoita. Pk-yritykset nappaavat osansa ulkomaankaupasta ja suuryritykset satsaavat digitaalisiin palveluihin. Lainsäädäntö ja kauppasopimukset eivät kuitenkaan ole pysyneet kehityksen perässä.
Monenkeskinen kauppapolitiikka myötätuulessa

kauppaneuvottelut

Monenkeskinen kauppapolitiikka myötätuulessa?

WTO:n ministerikokouksessa Nairobissa sovittiin maatalouden vientitukien poistamisesta ja viimeisteltiin informaatioteknologiatuotteille tullivapauksia myöntävä sopimus. Nämä ovat hyviä uutisia suomalaisyrityksille.

kauppaneuvottelut

Pariisin ilmastokokouksesta puhtaat paperit

Neljä vuotta valmistellut Pariisin ilmastoneuvottelut olivat lopulta menestys. Vientivetoiselle cleantech-alalle maailmanlaajuiset ponnistelut ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat hyviä uutisia.
Nairobi

kauppaneuvottelut

Nairobin kiireinen WTO-viikko

Nairobissa vieraili viime vuonna runsaasti korkean tason henkilöitä. Heinäkuussa järjestetty Global Entrepreneurship Summit houkutteli nimekkäitä kävijöitä yli sadasta maasta, johtotähtenä koko 
Maahanmuutosta vetoa vientiin

kauppaneuvottelut

Maahanmuutosta vetoa vientiin

Maahanmuuttajat eivät kovinkaan usein pääse näyttämään osaamistaan suomalaisilla työmarkkinoilla. Kansainvälisistä kontakteista ja osaajista olisi hyötyä ulkomaankaupassa.

kauppaneuvottelut

Talouskasvua ja tasa-arvoa vapaakaupasta

EU ja Yhdysvallat neuvottelevat TTIP-vapaakauppasopimuksesta, josta povataan kasvun ja työllisyyden veturia. Vastaavia keskusteluja käydään ahkerasti myös Kaakkois-Aasian suunnalla.
Suomi luotsina Kazakstanin WTO-matkalla

kauppaneuvottelut

Suomi luotsina Kazakstanin WTO-matkalla

Suomi on luotsannut Kazakstania maailman kauppajärjestön jäseneksi 19 vuotta. Vesa Himanen kuvaa kokemuksiaan Geneven ”Suomi-projektista”.

kauppaneuvottelut

Aktiivisen kauppapolitiikan aika

Viennin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on yli 40 prosenttia. Suomi on koko Euroopan tavoin riippuvainen avoimesta taloudellisesta vaihdannasta.

kauppaneuvottelut

Arktisen osaamisen nostetta Kanadassa

Saavuin Ottawaan kakkosvirkamieheksi kesällä. Ensimmäisinä kuukausina olen työskennellyt lähes vain ja ainoastaan valtio­vierailuun liittyvien asioiden parissa, aikaa muihin tehtäviin ei juuri 
steve_verheul

kauppaneuvottelut

CETA-sopimus helpottaa Kanadan kauppaa

Vapaakauppasopimus Kanadan kanssa on EU:n tähän asti neuvottelemista sopimuksista kunnianhimoisin, sanoo sopimuksen kanadalainen pääneuvottelija Steve Verheul.
kauppapolitiikan_paluu

kauppaneuvottelut

Kauppapolitiikan paluu

Kauppapolitiikan tehtävä on suomalaisyritysten kansainvälisten toimintojen edistäminen niin, että tuotetaan Suomen kansantaloudelle lisäarvoa, toteaa ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden apulaisosastopäällikkö Ilkka Saarinen.
jättiläisten_tanssi

kauppaneuvottelut

Jättiläisten tanssi

EU:n ja USA:n väliset neuvottelut kauppa- ja investointisopimuksesta käynnistyivät heinäkuussa 2013. EU:lle neuvottelut ovat lähihistorian merkittävin ponnistus, jolla on merkitystä koko 

kauppaneuvottelut

ANALYYSI

Yhä suurempi osa maailmankaupasta on palveluita. Tämä vaikuttaa kauppapolitiikkaan, yrityksiin ja kuluttajiin. EU ja Suomi ovat mukana palvelukaupan vapauttamisen eturintamassa.

kauppaneuvottelut

Tutustumismatka: Vaihto vapaalle

Etelä-Korean kanssa se jo on, Kanadankin kanssa pian, Yhdysvaltojen kanssa siihen käydään kohta käsiksi. Kansainvälistyvät suomalaisyritykset hyötyvät EU:n vapaakauppasopimuksista.

kauppaneuvottelut

Vihdoinkin WTO:ssa!

Venäläiset tunnetaan vaativina neuvottelukumppaneina – mutta WTO:n jäsenyysneuvotteluissa he löivät kaikkien aikojen ennätyksen: tie sopimukseen kesti 18 vuotta. Venäjän matka WTO:n 

kauppaneuvottelut

Q&A: Välimeren unioni rakentaa yhteistyön moottoriteitä

Välimeren unionin taustalla on Euroopan Välimeri-yhteistyö, niin kutsuttu Barcelonan prosessi, joka perustettiin vuonna 1995. Tuolloin mukana olivat kaikki silloiset Euroopan unionin 

kauppaneuvottelut

Turkki tarjoaa yrityksille muutakin kuin teetä ja baklavaa

Viime vuonna arviolta jo lähes 180 000 suomalaismatkailijaa vieraili Turkissa, mikä kertoo maan kasvavasta suosiosta lomakohteena. Turistien lisäksi yhä useammat suomalaisyritykset 

kauppaneuvottelut

Talousdiplomatia nousee

Alankomaat uudistaa talousdiplomatiaansa ja tuo sen lähemmäksi ulkopolitiikan kärkeä. Tavoitteena on nostaa maan talous maailman huipulle. Lähtökohtana ovat yrityselämän tarpeet, kokonaisvaltainen 

kauppaneuvottelut

Suomi-brändi myy Uralin molemmin puolin

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vieraili joulukuussa 40-henkisen yritysvaltuuskunnan kanssa Tšeljabinskissa ja Ufassa. Toimialoista edustettuina olivat energia ja energiatehokkuus, koneenrakennus, logistiikka,