Markkinat

markkinat

50 vuotta OECD:ssä – Suuri harppaus hyvinvoinnissa

Liittyminen OECD:hen oli merkittävä askel, kun Suomi pyrki lisäämään läntistä yhteistyötä. Puolen vuosisadan matka tähän päivään on ollut menestyksekäs.

markkinat

YK avaa ovensa yrityksille Espoossa

markkinat

Oikeat kontaktit heti kättelyssä

Crown CRO sai Business Finlandin avulla Cleveland Clinicsin oven auki. Jos yritys saa toimeksiannon järjestää lääketutkimus Yhdysvalloissa, Päivi Itkonen tietää kenelle 

markkinat

Minne viennin arvonlisä päätyy?

USA ja Kiina käyvät kauppasotaa, kova brexit uhkaa, Saksan vienti vähenee. Onneksi meillä sentään menee paremmin, kun Suomessa talouden uskotaan jatkavan 

markkinat

Vapaakauppa tarvitsee puolustajia

Mari Kiviniemi vakuuttaa, että poliitikot kuuntelevat OECD:n suosituksia.

markkinat

Maailmanpolitiikan ristiaallokossa

Tärkeää ei ole vain se, mistä kansainvälisesti saadaan sovittua. Oleellista on myös, mistä ei voida sopia.

markkinat

Nousevien markkinoiden Japani

EU:n ja Japanin vapaakauppasopimus helpottaa suomalaisyritysten pääsyä 127 miljoonan ihmisen markkinoille.

markkinat

Iloa lapsille kielen oppimisesta

Moomin Language School on digitaalinen kielikylpy 3–10-vuotiaille lapsille. Palvelun perusajatus on, että voimme tuoda sen globaalisti mihin tahansa päiväkotiin ja varhaisen 

markkinat

Datataloutta ihmisten vai jättiyritysten ehdoilla?

Massiiviset Google, Apple, Amazon ja Facebook rouskuttavat meistä kerättyä dataa ja kilpailukenttä kapenee. Vaihtoehtoja datatalouden laajenemiselle löytyy vaikka siirtymällä datan omistajuudesta 

markkinat

Datan pitää liikkua

Onko lisäarvon luominen Suomessa uhattuna?

markkinat

Kiina – minne menet?

Maailma hakee parhaillaan uutta taloustasapainoa. Kiina ei ole enää kiltti poika, se tuntee arvonsa ja kertoo sen myös muille.

markkinat

”Britit ampuivat itseään meidän jalkaamme”

Irlantilaisten yritysten suurin haaste on edessä oleva brexit. Enterprise Irelandin toimitusjohtaja Julie Sinnamonin mielestä läsnäolo maailmalla on valtiollisen vienninedistämisen suurin lisäarvo. 

markkinat

Liikennesäännöt datataloudelle

Digitaalisen talouden alalle tarvitaan globaaleja pelisääntöjä, toteaa Maailman talousfoorumin presidentti Børge Brende. Vuotuinen kokous Davosissa tarjoaa keskustelualustan päättäjille, yrityksille ja kansalaisyhteiskunnalle.

markkinat

Suomi luovii digijättiläisten maailmassa

Suomi tunnetaan maailmalla digiosaamisestaan. Miten suomalaiset yritykset pärjäävät kovenevassa kansainvälisessä, digijättien hallitsemassa kilpailussa? Mihin digitalisaation kehitys vie meitä ja maailmaa? Kysymyksiimme 

markkinat

Ovi auki Meksikon megahankkeeseen

Telealan jättihanke Meksikossa tuo isoja kauppoja myös suomalaisyrityksille. Ovia uusille markkinoille avasi suurlähetystön ja Business Finlandin tiivis taustatyö.

markkinat

Brexit tuo Eurooppaan uuden tullirajan

Britannian EU-ero irrottaa maan unionin sisämarkkinoista ensi keväänä. Lähitulevaisuus näyttää, millaisin säännöin EU ja Britannia käyvät kauppaa brexitin jälkeen.

markkinat

Farewell but not goodbye

Ison-Britannian merkitys Suomen taloudelle on vankka, mutta laskussa.

markkinat

Yhdysvallat käänsi selkänsä vapaakaupalle

Yhdysvaltojen U-käännös vapaakaupan suhteen tietää epävarmuutta EU:lle ja koko maailmankaupalle.

markkinat

Koulutusviennin yrityksemme maailmalla

Suomalaiset yritykset vievät nyt innolla koulutusosaamista maailmalle. Tutustuimme neljään koulutusviennin yritykseen.

markkinat

Kiri, kiri koulutusvienti

Suomalaisen koulutuksen vientiä on viritelty 300 miljoonaan euroon. Enemmän, paljon enemmän olisi kuitenkin saatavissa.

markkinat

Talent Boost ratkoo talouskasvun esteitä

Erityisosaajien saatavuus on yksi suomalaisyritysten kasvun ja kansainvälistymisen suurimmista haasteista.

markkinat

Yritysten rooli kasvaa ilmastonmuutoksen taltuttamisessa

Suomi perusti Maailmanpankkiryhmään kuuluvan rahoitusyhtiö IFC:n kanssa yhteisen ilmastorahaston.

markkinat

Suunnitelmallisesti Saksan kasvaville markkinoille

Suomi pyrkii kaksinkertaistamaan pk-yritysten viennin vuoteen 2020 mennessä. Kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös lähialueet, kuten tuttu kauppakumppani Saksa.

markkinat

Jalansijaa Japanista

Japanin suurilta markkinoilta voi löytyä pienellekin erikoistuotteelle riittävästi ostajia. Nousevan auringon maassa kilpaillaan laadulla, ei hinnalla.

markkinat

Suomen sata vuotta viennin vetämänä

Nuori itsenäinen Suomi puolusti vapaakauppaa silloinkin, kun muut pystyttivät muureja. Sotien jälkeen kauppaa rajoitettiin, mutta avoimuuden aate pysyi.
Kauppapolitiikka, Venäjä, talous, vienti

markkinat

Venäjä vetää taas

Suomen Venäjän-viennin voimakas kasvu voi jatkua vain, jos Venäjä tekee kauan kaivattuja talousuudistuksia. Uutta kasvua haetaan ympäristöyhteistyöstä.
Namibia, Afrikka, akaasiat

markkinat

Afrikka – mahdollisuuksien manner

Voimakkaasti kehittyvä Afrikka tarjoaa paljon bisnesmahdollisuuksia. Neljä alueella jo jalansijaa saanutta suomalaisyritystä kertoo oman tarinansa.
Kauppapolitiikka, Intia

markkinat

Intia harppoo 
eteenpäin

Intiasta tulee vajaassa vuosikymmenessä maailman väkirikkain maa, joka tarjoaa juuri nyt lupaavan kasvupotentiaalin suomalaisille vientiyrityksille. Intiassa kaivataan suomalaisosaamista usealla eri alueella.

markkinat

Arktisessa on voimaa

Suomi ei voi mitään maantieteelleen, mutta siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Arktisuudesta on apua myös yritysten brändäyksessä ja markkinoinnissa.
Jukka Kuusala

markkinat

Varovaista kauppaa Iraniin

Iranin markkinoita kannattaa lähestyä, mutta riskit huolellisesti kartoittaen, neuvoo Jukka Kuusala Handelsbankenista.

markkinat

Kestävällä opintiellä

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet määrittävät maailman kehitykselle yhteisesti sovitut suuntaviivat vuoteen 2030 saakka. Pohjoismaissa tavoitteet ohjaavat jo toimintaa.

markkinat

Suomalaiset satelliitit suuntaavat avaruuteen

Avaruus tarjoaa huikeita mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Suomesta löytyy tietotaitoa muun muassa pienoissatelliittien ja niiden mittalaitteiden valmistamiseen sekä satelliittidatan hyödyntämiseen.
Seoul

markkinat

Suomi tunnetaan Japanissa ja Etelä-Koreassa

Japani ja Etelä-Korea eroavat markkinoina, mutta kaksi asiaa niitä yhdistää: rakkaus Suomeen ja teknologiaan. Kiinnostus Suomea kohtaan vauhdittaa myös bisnestä.

markkinat

Palvelukauppa vetää maailmalla

Suomesta viedään IT-palveluita yhtä paljon kuin paperia ja kartonkia yhteensä. Parhaillaan käynnissä olevilla neuvotteluilla pyritään helpottamaan kansainvälistä palvelukauppaa ja luomaan sille 
Kauppapolitiikka Kuuba

markkinat

Kuuba menee eteenpäin, mutta hitaasti

Samaan aikaan kun länsi odottaa Kuubalta nopeampaa muutosta, on maan johdolla täysi työ hallita sen vauhtia. Selvää kuitenkin on, että lientyneet 

markkinat

Q&A: Keskitä, verkostoidu, onnistu

Aasian kehityspankin (ADB) rahoituksella hankitaan vuosittain miljardien edestä tavaroita ja palveluita. Suomalaiset yritykset ovat napanneet tästä olemattoman siivun. ADB:n hankinta-asiantuntija Rustam 

markkinat

Matkalla Vietnamissa ja Singaporessa

Kaakkois-Aasia kätkee sisäänsä hyvin erilaisia talouksia. Vietnam edustaa uusia nousevia talousvetureita, kun taas perinteisempi talouden keskus Singapore toimii hyvänä trampoliinina koko 

markkinat

Myyntiä kansainvälisiin järjestöihin

Kansainväliset järjestöt ostavat tavaroita ja palveluita vuosittain yli sadan miljardin dollarin edestä. Verkostoituminen, huolellinen markkina-analyysi ja panostaminen markkinointiin ovat avainsanoja yritysten 

markkinat

Twinning: Tietä tasoittamassa

Twinning tarjoaa tilaisuuden Suomen ja vientimaan suhteiden kehittämiseen edistäen samalla taloudellista vakautta ja luoden mahdollisuuksia yrityksille. Eija-Leena Linkolan mukaan ensin pitääkin 

markkinat

Team Finland -työtä Norjassa

Team Finlandin määrätietoinen työskentely Norjassa kantaa hedelmää. Suomen vienti Norjaan on kääntynyt kasvuun. Viime aikoina on nähty esimerkkejä mittavista investointihankkeista maiden 

markkinat

Arktisella tutkimusmatkalla

Herkkä arktinen alue kutsuu yrityksiä. Suuntaviivoja alueen tulevaisuudelle pohditaan ympäri pohjoista pallonpuoliskoa.

markkinat

Hiljaa virtaa Venäjällä bisnes

Vaikka suomalaiset yritykset ovat vuosikymmenten saatossa oppineet sopeutumaan itänaapurin vaihtuviin tilanteisiin, tämänhetkinen tilanne Venäjän markkinoilla huolestuttaa niitä.
Voiko verkkoa hallita

markkinat

Voiko verkkoa hallita?

Vaikka internetin laajamittainen käyttö Suomessa alkoi vasta parisenkymmentä vuotta sitten, on siitä jo pitkään puhuttu yhteiskunnan selkärankana.
Meksiko Ensenada

markkinat

Mahdollisuuksien Meksiko

Meksikolla on investointitarpeita, mutta myös ostovoimaa. Maa on portti niin pohjoiseen, etelään, länteen kuin itäänkin. Myös Meksikon suuret reformit avaavat uusia 

markkinat

49 vuotta sitten: Meksiko uusii kauppalaivastoa

Aaro Cantell

markkinat

Kasvu on valinta

Paikalleen jämähtäminen maailman muuttuessa on yritykselle kaikkein suurin riski. Johtajilla tulee olla rohkeutta yrityksensä jatkuvaan uudistamiseen, toteaa Normet Groupin yrittäjäomistaja Aaro 
Yhteenveto Finnpartnershipin myöntämistä liikekumppanuustuista vuosilta 2006–2014

markkinat

Kansainvälistymään kehitysmaihin

”Kaikki asiakkaamme eivät edes tiedosta olevansa tekemisissä kehitysmaiden kanssa”, sanoo ohjelmajohtaja Siv Ahlberg Finnpartnershipiltä. Yritysten kasvumahdollisuudet lähialueilla ovat rajalliset.
Myanmar Bagan

markkinat

Kaakkois-Aasia kutsuu

Myanmarissa, Indonesiassa ja Filippiineillä talous kasvaa nopeasti. Mailla on suuri tarve kehittää esimerkiksi infrastruktuuria ja koulutusta. Suomalaiselle osaamiselle on kysyntää.
suomiruokaa_maailmalle

markkinat

Suomi-ruokaa maailmalle

Suomalaista ruokaa lähdetään myymään maailmalle tositoimin monipuolisen Food from Finlandin, virallisemmin Elintarvikealan Team Finland -vientiohjelman siivittämänä.
kasvua_kanadasta

markkinat

Kasvua Kanadasta

Kanada on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin maa ja maailman 11. suurin talous. Tämän vuoden talouskasvun odotetaan ylittävän kolme prosenttia. Suomen vienti 
kanadan_paperi_ja_selluloosa

markkinat

49 vuotta sitten: Kanadan paperi- ja selluloosateollisuus kasvussa

Ottawan suurlähetystö raportoi Kauppapoliittisissa tiedotuksissa numerossa 12 vuonna 1965 siitä, kuinka maan paperi- ja selluloosateollisuus koki parhaillaan historiansa merkittävintä kasvua.
nouseva afrikka

markkinat

Nouseva Afrikka

Yli miljardin asukkaan Afrikka on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin maanosa. Algeriaa, Ghanaa ja Tansaniaa yhdistävät energiamarkkinat, kasvupotentiaali ja mahdollisuudet suomalaisyrityksille.
vaatteen_matka_maailmalle

markkinat

Vaatteen matka maailmalla

Suurin kustannuslisä vaatteessa on todellisuudessa tulleja ja veroja, jotka myös jäävät suurimmilta osin Suomeen ja EU:hun.
saharan_luonnonkaasun_tuonti_eurooppaan

markkinat

52 vuotta sitten: Saharan luonnonkaasun tuonti Eurooppaan

Pariisin suurlähetystö raportoi Kauppapoliittisissa tiedotuksissa 8/1962 vuonna 1956 löydetystä Hassi-R’Mel’in luonnonkaasuesiintymästä Saharassa. Kyseessä oli eräs maailman huomattavimpia luonnonkaasulähteitä.
argentiinan_rautatiekalusto_ja_traktoriteollisuudesta

markkinat

Argentiinan rautatiekalusto- ja traktoriteollisuudesta

Argentiinan teollisuus ennen toista maailmansotaa muodostui eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta maatalous- ja karjatuotteiden jalostuslaitoksista.
brasilian_imu_kasvaa

markkinat

Brasilian imu kasvaa

Maailman viidenneksi suurimman maan väestö vaurastuu, infrastruktuuri kehittyy ja luonnonvarat houkuttelevat. Jo kymmenet suomalaisyritykset hakevat Brasiliasta kasvua liiketoiminnalleen.
pakotteet heijastuvat laajalle

markkinat

Pakotteet heijastuvat laajalle

Venäjän puuttuminen Krimin tapahtumiin on saanut länsimailta yksimielisen tuomion. Kansainvälinen yhteisö reagoi Ukrainan alueellisen koskemattomuuden ja suvereniteetin loukkauksiin vetämällä esiin sanktiokortin. 
rohkeasti_pallon_toiselle_puolelle

markkinat

Rohkeasti pallon toiselle puolen

Australia ja Uusi-Seelanti kuuluvat tällä hetkellä teollisuusmaiden menestyjiin, ja ostovoimaa riittää. Kaksikko on Suomesta fyysisesti kaukana, mutta etäisyys ei nykymaailmassa estä 

markkinat

Australia ja Uusi-Seelanti: Kiinnostus suomalaisiin design-tuotteisiin lisääntynyt viime aikoina

Kauppapoliittisia tiedotuksia raportoi harvakseltaan kaukaisista Oseanian alueen asioista 60-luvulla.
amerikan_myytteja_murtamassa

markkinat

Amerikan myyttejä murtamassa

Yhdysvaltojen valtavat markkinat tarjoavat suomalaisyrityksille merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Myytti markkinoiden vaikeudesta on murtunut yhä useamman suomalaisyrityksen käsissä.
liuskeenergia_mullistaa_markkinat

markkinat

Liuske-energia mullistaa markkinat

Maailmanlaajuisesta energiavallankumouksesta on vielä aikaista puhua, mutta öljyn- ja kaasuntuotanto kasvaa merkittävästi. Pidemmällä tähtäimellä tämä voi parantaa maailmanlaajuista energiaturvallisuutta ja tasoittaa 

markkinat

Koulutusvienti vauhtiin

Koulutusvienti on Suomessa vielä uusi vientiala, jonka haasteena on ollut tuotteistaminen. Maailman koulutusviennin volyymistä suuri osa tulee lukukausimaksuista. Uusi toimenpideohjelma suosittaa 
suomi_vei_yhdysvaltoihin_sanomalehtipaperia

markkinat

Suomi vei Yhdysvaltoihin sanomalehtipaperia ja juustoa

Kauppapoliittisissa tiedoituksissa Yhdysvaltain uutiset olivat hyvin esillä 60-luvulla. Suomen San Franciscon -pääkonsulivirasto raportoi lehdessä syksyllä 1963, kuinka Suomen vienti Yhdysvaltain länsirannikon 

markkinat

Kovaa faktaa

Ei Suomi elä toisten paitoja pesemällä? Kaikkea kanssa! Tänä päivänä palvelusektori vaikuttaa talouskasvuun ja työllisyyteen enemmän kuin muut alat yhteensä. Digiaikana 

markkinat

50 vuotta sitten – Taloudellisia tiedoituksia rajoitusviidakosta

Kauppapolitiikka-lehti viettää tänä syksynä 80-vuotisjuhliaan. Lehti julkaistiin ensimmäisen kerran 6. lokakuuta vuonna 1933 nimellä Taloudelliset tiedoitukset.

markkinat

Arvoketju aukeaa

Miten ja missä arvo syntyy, ja kenelle se jää? Mikä on Suomen rooli uudessa globaalitaloudessa? Mikä vaikutus valmistuspaikalla on tuotteen arvonmuodostukselle 

markkinat

TUTUSTUMISMATKA

Aineettomien oikeuksien puolustaminen Kiinassa on mahdollista – tärkeintä on tehdä kotitehtävät ajoissa.

markkinat

KENTÄN ÄÄNI

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n päämajassa Pariisissa pohditaan, miten maailman hyvinvointi saataisiin kasvuun. Noora Rikalaisen viikkoon kuuluu myös palvelukauppa- ja 

markkinat

Täältä löytyisi niin kasvua, kuluttajia kuin optimismiakin

Brasiliaa pidetään yhtenä vakaammin kasvavista talouksista, eikä brasilialaisten kulutusinnolle ei näy loppua. Myös maassa toimivat suomalaisyritykset tuntuvat  luottavan tulevaan öljymahtiin,

markkinat

KENTÄN ÄÄNI

Chilen haasteet tarjoavat mahdollisuuksia suomalaisille. Hanna Lepistön viikkoon kuuluu ajatuksia Chilen suunnasta ja suomalaisista esimerkeistä.

markkinat

50 VUOTTA SITTEN

Suomessa on tapana harmitella, miksi juuri Ruotsi onnistui kaupallistamaan esimerkiksi pohjoismaisen muotoilun. Ruotsin menestys kuluttajamarkkinoilla ei kuitenkaan ole sattumaa.

markkinat

Q&A

Pohjois-Ruotsissa, Pohjois-Norjassa ja Luoteis-Venäjällä on käynnissä suurhankkeita, joihin suomalaisten tulisi iskeä kiinni nykyistä hanakammin.

markkinat

KOLUMNI

Vuonna 2023 Turkin tasavalta viettää satavuotisjuhliaan. Maan tavoitteena on olla tuolloin maailman kymmenen johtavan talouden joukossa ja EU:n jäsen. Onko Turkki 

markkinat

TUTUSTUMISMATKA

Puola on vauhdissa: maan bruttokansantuote on kasvanut tasaisesti läpi Euroopan vaikeiden talousvuosien. Se on nyt EU:n kuudenneksi suurin talous. Puolalla on 

markkinat

PÄÄKIRJOITUS

Yksinkertaiseen kysymykseen tavattiin takavuosikymmeninä saada näillä kulmilla yksinkertainen vastaus.

markkinat

YRITYSCASE

Norjassa on meneillään ennen näkemätön öljyalan ruokkima investointibuumi, johon suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet päästä osallisiksi. Kasvua tapahtuu etenkin Pohjois-Norjassa.

markkinat

Jos Ruotsia ei olisi, pitäisikö se keksiä?

Vienti-, tuonti- ja investointiluvut voi katsoa verkosta. Mutta miltä näyttää suomalais-ruotsalaisen taloussuhteen tunnetaso?

markkinat

IPR Strategy in China: The Do’s and Don’ts

Registrable IP rights are territorial, which means they have to be claimed and asserted in each country individually. Registered IP in 

markkinat

Minne mielit, suomalaisyritys?

Team Finland -verkosto toteutti syksyllä 2012 yritysten kansainvälistymistavoitteita ja kaupan esteitä kartoittavan selvityksen. Selvityksestä välittyi pk-yritysten vahva halu kansainvälistyä: moni kyselyyn 

markkinat

Anttonen – Energiavallankumous

Vallankumous on kulunut ilmaisu, mutta parempaakaan ei ole kuvaamaan sitä muutosta, joka energiamarkkinoilla on menossa.

markkinat

Parikka – Elämää Eldoradossa

Juha Parikka Suomen Canberran-suurlähetystöstä pohtii aussien identiteettiä ja kullalla vuoltua lupausta.

markkinat

Protektionismin peikko

Protektionismi nostaa päätään, kun talouskriisin kolhimat taloudet suojelevat kotikenttiään. WTO:n kauppaneuvottelukierros junnaa paikoillaan. Onko tästä tilanteesta ulospääsyä?
lue_kuva

markkinat

Lue: Kauppapoliittisia julkaisuja blogista pamflettiin

Diplomaateilta vaaditaan virkamiehen pätevyyden ohella piirimyyjän asenne ja seurapiiritoimittajan suhdeverkko, toteaa Suomen Jakartan-suurlähettiläs Kai Sauer blogissaan Kartalla, Jakartalla.

markkinat

Rusi – Vahva eurooppalainen talous

Sveitsi on noussut useissa vertailuissa joko maailman parhaaksi maaksi asua tai kilpailukykyisimmäksi taloudeksi. Vaikka mittauksia ei tule yliarvioida, ”Sveitsin malli” herättää 

markkinat

Köyhyyden poistaminen uusissa käsissä

Maailmanpankin ja IMF:n vuosikokoukset pidettiin tänä vuonna Tokiossa. Lokakuun kokous oli Maailmanpankin uuden pääjohtaja Jim Kimin ensimmäinen näytön paikka. Työsarkaa riittää, 

markkinat

Kirjat

Työmahdollisuuksien luominen koulutetuille nuorille afrikkalaisille vaatii uudenlaista ajattelua talouskasvusta, todetaan tuoreessa Afrikan talous­raportissa. African Economic Outlook -raportin teemana on Pohjois-Afrikka.

markkinat

Noin 25 vuotta sitten – Kuumankostea Lagos

Kesällä 1986 Kauppapolitiikassa kuultiin suurlähettiläs Vilho A. Koirasen kuulumisia Nigerian Lagosista.

markkinat

Anttonen – Pakkoruotsista maahanmuuttajasuomeen

Kuulun sukupolveen, jonka kansainvälistyminen alkoi Pohjoismaista. Ensimmäiset ulkomaanmatkani tein Ruotsiin ja Norjaan. Ensimmäisen ulkomaisen työkokemuksen hankin Ruotsista ja Tanskasta. Taksikuskien ja 

markkinat

Avauksia Afrikkaan

Suomi panostaa tällä hetkellä vahvasti Afrikan markkinoille. Mantereelle tehdään puolen vuoden kuluessa kolme vienninedistämismatkaa, yhteensä viiteen eri maahan. Miksi Afrikkaan katsotaan 

markkinat

Kunniakonsulin kuulumiset – Meksikon pikajuna

Meksikolla on paljon tarjottavaa investointikohteita etsiville ulkomaisille yrityksille. Maan sijainti on erinomainen maailman suurimman talouden, Yhdysvaltojen kyljessä. Investoijien kannalta merkityksellistä on 

markkinat

25 vuotta Venäjää

Matti Anttonen on tehnyt pitkän uran Venäjän parissa. Kuinka pian itänaapurimme sulautuu WTO-jäsenyyden myötä osaksi globaalia talousjärjestelmää?

markkinat

Kazakstanin kalleudet

Kazakstan on maailman johtavia kaivos- ja metalliteollisuuden maita. Sillä on suuret perusmetalli-, kromimalmi- ja uraanivarannot. Kaivos- ja metalliteollisuus on öljy- ja 

markkinat

Muuttuvia suuntia

Kun muutin Moskovasta Suomeen huhtikuun lopussa, kaupungista ulosajo kesti neljä tuntia. Tunnelma ei olisi voinut olla erilaisempi 25 vuotta sitten, kun 

markkinat

Suurvallasta toiseen

Yhdysvalloissa kaikki ei ole politiikkaa vaalivuonnakaan. Sannamaaria Vanamo pohtii Washingtonista käsin maailman menoa eri suurvalloissa.

markkinat

Oma koulu kullan kallis

Suomalaista koulutusosaamista arvostetaan Saudi-Arabiassa, ja kiinnostus sitä kohtaan on yhä kasvussa. Teklab Oy on vienyt maahan koulutusteknologiaa jo kymmenisen vuotta.

markkinat

Kohti itänaapurin marketteja

Venäjä on pitkään ollut Suomen elintarvikeviennin suurin kohdemaa. Markkinoilla on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, mutta myös kilpailu kiristyy.

markkinat

Normiviidakon raivaajat

Venäläinen säädösviidakko on tuttua kaikille maassa toimiville yrityksille. Standardisointi- ja sertifiointityöryhmässä pyritään lähentämään venäläisiä standardeja eurooppalaisiin, kertoo ulkoasiainneuvos Pekka Säilä.

markkinat

Valot Moskovan

Suur-Moskova on hektisesti kasvava kansainvälinen metropolialue. Suomalaisille yrityksille alue tarjoaa noin 15 miljoonaa kuluttajaa ja monimutkaisen byrokratiaviidakon.

markkinat

Normiviidakon raivaajat

Venäläinen säädösviidakko on tuttua kaikille maassa toimiville yrityksille. Standardisointi- ja sertifiointityöryhmässä pyritään lähentämään venäläisiä standardeja eurooppalaisiin, kertoo ulkoasiainneuvos Pekka Säilä.

markkinat

Aasiassa muttei aasialainen

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vakuutti äskeisellä vierailullaan Helsingissä, että Venäjä on eurooppalainen valtio ja Vladivostok eurooppalainen kaupunki.

markkinat

Kriisien lähettiläs

Diplomaatti Erkki Huittinen aloitti Kreikan suurlähettiläänä ajatuksissaan rauhalliset työvuodet ennen eläkkeelle siirtymistä. Toisin kävi. Velkakriisin kehitys Kreikassa alkoi jo 80-luvulla. Pohjoismaisen 

markkinat

Maghreb hakee uutta suuntaa

Arabikevät teki eteläisen Välimeren Maghreb-maihin lähtemättömän vaikutuksen. Vaikka vallankumoukset ja reformit eivät tarjonneet ihmelääkettä alueen haasteisiin, yksi asia on kuitenkin varma: 

markkinat

Hollow Man?

Suomen vientiponnistelut saattavat jäädä ohuiksi, mikäli maahanmuuttajia ei kyetä näkemään mahdollisuutena eikä kulttuurit ylittäviä siltoja hyödynnetä entistä tehokkaammin.

markkinat

Dar es Salaam: Merta edemmäksi kalaan

Tansania herättää entistä enemmän mielenkiintoa kehittyvissä talouksissa. Kimmo Laukkasen ensimmäinen viikko Tansaniassa osoitti, että maassa puhaltavat uudet tuulet.

markkinat

OECD:n maatutkinta Suomen talouspolitiikasta julkistettiin

OECD julkisti Suomen talouspolitiikkaa koskevan maakatsauksen suosituksineen Helsingissä 7. helmikuuta. Puolentoista vuoden väliajoin tehtävä talouspolitiikan maakatsaus on järjestön keskeisin jäsenmaan makrotalouspolitiikkaan 

markkinat

Kiertävätkö arvoketjut Suomen kautta?

Kansainväliset arvoketjut leviävät ja jalkautuvat sinne, missä kukin vaihe on tehokkainta toteuttaa. Se, pääsevätkö suomalaiset mukaan globaaleihin arvoketjuihin, riippuu toimialasta ja 

markkinat

Lehtiseltä nimi aikakauslehtiselle

Kauppapolitiikka-lehden nimi on Lasse Lehtisen valitsema. – Tavoitteena oli yksinkertainen nimi, nykyinen europarlamentaarikko ja kirjailija muistelee.

markkinat

Laman lapsi 75 vuotta

Kauppapolitiikka-lehden historia juontaa juurensa 1930-luvun alun suureen lamaan. Maailma oli siirtynyt tiukkaan protektionismiin, kun ulkoministeriö syksyllä vuonna 1933 ryhtyi julkaisemaan Taloudellisia 

markkinat

Kauppapolitiikka-lehdellä pitkät perinteet

Kauppapolitiikka lehden perinteet vievät vuosikymmenien taakse. Jo vuonna 1933 alkoi Ulkoministeriö julkaista pliisun näköistä lehdykäistä, ”Taloudellisia Tiedotuksia”, ja tästä lähtien on