Team Finland -vientiverkosto on vahvistunut 20 kansainvälisen liiketoiminnan erityisasiantuntijalla eri puolilla maailmaa. Thaimaan erityisasiantuntija Kai Tuorila kertoo, mikä häntä työssään yllättää.

Miksi hakeuduit Team Finland -erityisasiantuntijaksi?

Ennen kuin aloitin erityisasiantuntijana, olin ehtinyt toimia 30 vuotta yrittäjänä Thaimaassa. Tämä on oiva tilaisuus valjastaa kokemukseni ja kontaktiverkostoni suomalaisten yritysten käyttöön. Thai-kielen taidosta ja bisneskulttuurin tuntemuksesta on varmasti hyötyä. Esimerkiksi täälläpäin on noin sata tapaa sanoa ”ei”, joista 99 alkaa sanalla ”kyllä”. Minua motivoi paikallisten markkinoiden dynaamisuus ja potentiaali. Pelkästään Thaimaassa on 70 miljoonaa asukasta, ja ASEAN-alueella 600–700 miljoonaa. Uusia markkinamahdollisuuksia avautuu jatkuvasti. 

Mitä erityisasiantuntijan tehtäviin kuuluu? 

Thaimaan Team Finland -tiimin osana tuen suomalaisia yrityksiä niiden kansainvälistymis- ja vientiponnisteluissa, ja myös täällä jo toimivia yrityksiä. Isommalla tiimillä pystymme kartoittamaan markkinamahdollisuuksia tehokkaasti ja ohjaamaan niitä suomalaisyrityksille. Tällä hetkellä panostamme esimerkiksi uusiin aiesopimuksiin, joiden avulla ovet avautuvat. Sopimuksia valmistellaan muun muassa kiertotalousyhteistyöstä Thaimaan teollisuusministeriön kanssa sekä digitalisaatio- ja älykaupunki­yhteistyöstä. Myös koulutusyhteistyön aiesopimusta valmistellaan opetusministeriön kanssa. 

Samalla tiivistämme yhteistyötä muiden kanssa, esimerkiksi Thaimaalais-suomalaisen kauppakamarin, konsulttien ja asiantuntijoiden sekä Suomessa opiskelleiden thaimaalaisten kanssa. Tiimissämme selvitetään myös koulutus- ja työelämäyhteistyöhön liittyviä mahdollisuuksia.

Miten Team Finland -erityisasiantuntija auttaa suomalaisyrityksiä käytännössä? 

Täälläpäin voidaan sanoa, että ”know-who” on usein tärkeämpää kuin ”know-how”, vaikka toki jälkimmäisenkin pitää olla kunnossa. Erityisasiantuntija luo ja vaalii yhteyksiä paikallisiin viranomaisiin, yrityksiin, yliopistoihin ja tutkimuskeskuksiin. Siinä sivussa kuulen jo aikaisessa vaiheessa niiden haasteista sekä kehitys- ja investointihankkeista, joista vinkkaan suomalaisyrityksille. Uusiin mahdollisuuksiin täytyy tarttua heti. 

Thaimaalaiset yritykset ja julkisen sektorin toimijat ovat hyvin hierarkkisia, ja on tärkeää luoda yhtey­det ylimmälle tasolle. Sen siunaus tarvitaan, ennen kuin asiat voivat edetä. Ensiksi pitää kuitenkin löytää se oikea kumppani ja ymmärtää mitä vaaditaan, jotta bisnestä saadaan aikaan. Tässä tiimimme voi olla suureksi avuksi. Yritysten täytyy kuitenkin hankkia esimerkiksi markkinatutkimukset ja partnerihaut markkinoilta.

Mikä työssäsi yllättää?

Se, miten uskomattomia innovaatioita minua lähestyvillä suomalaisyrityksillä on! Suomi on todellakin innovaatioiden supervalta. Thaimaalaiset toimijat ottavatkin meidät aina avosylin vastaan koska tietävät, että tulossa on jotakin aivan uutta heidän alalleen. Yllätyksiä tulee enemmän vastaan Suomesta kuin täällä Thaimaassa.

Millä aloilla suomalaiset voisivat menestyä Thaimaassa?

Harva tietää, että Thaimaa on maailman kymmenen suurimman autonvalmistajan joukossa, yli 40 prosenttia maailman tietokoneiden kovalevyistä on valmistettu täällä, ja maan suuryritykset ovat globaaleita pelureita. Maan suurin yritys CP Group on suurin ulkomainen investoija Kiinassa. Isoilla firmoilla riittää resursseja. 

Thaimaa tähtää myös yhdeksi maailman sähköautokeskuksista, ja sähköautojen akkujen kierrätys kaipaa kipeästi ratkaisuja. Maahan on rakenteilla kaksi maailman suurinta sähköautoakkutehdasta. Eräs kiinnostava uutinen on velvoite valvoa etänä Bangkokin ja lähialueiden 600:n tehtaan päästöjä. Tälläkin alalla suomalaisyrityksillä on paljon osaamista. 

Energiasektorilla Thaimaa tarjoaa maanosan parhaat kannustimet uusiutuvan energian investointeihin. Kansallinen strategia keskittyy uusien biomateriaalien, -energian ja -kemikaalien hyödyntämiseen. Ratkaisuja etsitään muun muassa kertakäyttömateriaalien korvaamiseen, merten muoviin, yhdyskuntajätteen käsittelyyn ja maatalouden jätevirtojen hyödyntämiseen energiantuotannossa. 

Suomalainen koulutusosaaminen on myös tunnettua, ja erilaisia innovatiivisia koulutuspaketteja on lisensoitu. Yhteistyötä ja asiakkuuksia on olemassa yksityisten sijoittajien ja yliopistojen kanssa, ja uusi aiesopimus varmasti lisää yhteistyötä. 

Miten sinua tai muita erityisasiantuntijoita voi lähestyä? 

Yhteyttä kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä. Ensimmäisen keskustelun jälkeen annamme palautetta ideasta, ja sen jälkeen on hyvä lähestyä joko ELY-keskusta tai Business Finlandia rahoituksen järjestämiseksi. Yleisesti ottaen kohdemarkkinoille ei kannata tulla nopeiden voittojen toivossa, vaan yritysten pitää olla valmiita sitoutumaan pitkäjänteiseen toimintaan. Päätöksen lähteä markkinoille täytyy olla strateginen, koska verkostojen rakentaminen ja oikeiden kumppaneiden löytäminen ja niiden kanssa bisneksen käynnistäminen vie aikaa.

Vahvistusta vientimarkkinoille

Ulkoministeriö on rekrytoinut 20 uutta kansainvälisen liike­toiminnan erityisasiantuntijaa 16 markkinalle, osana Team Finland -vienninedistämistyön vahvistamista. He asettuvat seuraaviin kaupunkeihin: Ankara/Istanbul, Abu Dhabi, Bangkok, Bangladesh, Belgrad, Berliini, Brasilia, Hongkong, Kiova, Los Angeles, New Delhi, Pietari, Praha, Pretoria, Riad, Rooma, Taipei, Tel Aviv ja Washington.

Lisärekrytoinnin tarkoituksena on palvella suomalaisyrityksiä entistä paremmin tärkeillä vientimarkkinoilla ja kasvattaa näin vientiä. Erityisasiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät kyseisen maan edustuston sivuilta. 

Minna Kalajoki

Markku Nummela

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat