Presidentti Tarja Halosen vierailu oli ensimmäinen pohjoismainen korkean tason vierailu Mongoliaan. Mongolian presidentti Tsakhia Elbegdorj vieraili Suomessa vuoden 2010 syksyllä. Presidentin seurueessa matkusti ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb ja suomalaisten yritysjohtajien valtuuskunta. Presidentti Halosen mukaan valtiovierailut ovat syventäneet Suomen ja Mongolian suhteita. Myös kaupallinen kiinnostus Suomesta Mongoliaan on kasvussa. – Mongolian yhteiskunta- ja talouskehitys on...

Presidentti Tarja Halosen vierailu oli ensimmäinen pohjoismainen korkean tason vierailu Mongoliaan. Mongolian presidentti Tsakhia Elbegdorj vieraili Suomessa vuoden 2010 syksyllä. Presidentin seurueessa matkusti ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb ja suomalaisten yritysjohtajien valtuuskunta.

Presidentti Halosen mukaan valtiovierailut ovat syventäneet Suomen ja Mongolian suhteita. Myös kaupallinen kiinnostus Suomesta Mongoliaan on kasvussa.

– Mongolian yhteiskunta- ja talouskehitys on viime vuosina edennyt myönteiseen suuntaan. Tämä tekee maastanne ja yrityksistänne kiinnostavia kumppaneita niin meille suomalaisille kuin muillekin, presidentti Halonen sanoi avatessaan Suomen ja Mongolian taloussuhteita käsittelevän seminaarin Ulan Batorissa.

Mongolian haasteena on luonnonvarojen ja elinympäristön liikakuormitus. Siksi maassa on kiinnostusta luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen, suomalaista energiaa ja raaka-aineita säästävään, kestävän kehityksen mukaiseen osaamiseen ja taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen kehitykseen liittyvään kokemukseen.

Vierailulla oli mukana yrityksiä kaivos-, metallurgia-, vesi-, jätevesi-, lämpöhuolto-, telekommunikaatio-, ympäristöteknologia-, kuljetusinfrastruktuuri- ja terveydenhuoltoaloilta. Yritysvaltuuskunnan puheenjohtajana toimi Kemira Oyj:n toimitusjohtaja Harri Kerminen.

Perusasiat poikivat bisnesmahdollisuuksia

Simo Karetie Elinkeinoelämän keskusliitosta kertoo, että suomalaisyritysten kiinnostuksen tärkein kohde oli Mongo­lian kaivosteollisuus. Toinen kiinnostava kokonaisuus oli infrastruktuuri – muun muassa yhdyskuntatekniikka, vesi-, jätevesi- ja lämpöhuolto, lentokentät, energia, rautatiet ja tiet, joiden kehittämiseen Mongolian tulisi panostaa huomattavasti enemmän.

– Koulutukseen ja terveydenhuoltoon tulisi osoittaa kasvavaa huomiota. Talouden ja teollisuuden kehityksessä törmätään nopeasti pullonkauloihin, jos perustekijät eivät ole kunnossa.

Karetien mielestä Mongolian viranomaiset ja yritykset olivat erittäin vastaanottavaisia ja kiinnostuneita suomalaisesta osaamisesta. Suomi on hyvä esimerkki oikeusvaltiosta, hyvän hallinnon ja yhteiskunnallisen kehityksen rakentamisesta sekä kestävästä luonnonvarojen hyödyntämisestä.

Suomen kokemukset kestävän talouden ja yhteiskunnan kehittämisestä kiinnostivat Mongoliassa. Suomalaisyrityksiä arvostetaan luotettavina kumppaneina maan kehittäessä teollisuuttaan, hallintoaan ja infrastruktuuriaan. Suomalaiset terveysteknologian ja terveydenhuoltojärjestelmän edustajat solmivat hyödyllisiä kontakteja ja uutta yhteistyötä käynnistettiin.

Katso myös ministeri Stubbin erikoishaastattelu uusimmassa lehdessä. Mukana tunnelmia Mongolian matkalta!

Uusin lehti

Ulkoministeriö

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Sami Laakso</span></span>04.12.2023

Luetuimmat