Siirry sisältöön
Haku
15.10.2020 Yritykset

Access2Markets tukee yritysten vientiä ja tuontia

Palvelu kokoaa yrityksille oleellisen tiedon EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävästä kaupasta.

Mikko Koivuniemi Euroopan komissio

Euroopan komissio on julkaissut Access2Markets –palvelun (A2M), johon on koottu kaikki yrityksille oleellinen tieto viennistä EU-alueelta ja tuonnista EU-alueelle. Pääasiallinen kohderyhmä A2M-työkalulle ovat erityisesti pienet- ja keskisuuret yritykset EU:ssa sekä kauppakumppanimaissa.

Tavoitteena on tarjota EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävään kauppaan liittyvä tieto käyttäjäystävällisessä muodossa sekä tarjota selkeä yleiskuva kansainvälisen kaupan kentästä.

-EU:n kattava kauppasopimusverkosto tarjoaa pienille ja keskisuurille yrityksille mahdollisuuksia laajentaa omaa toimintaansa unionin rajojen ulkopuolelle, A2M:n on tarkoitus avata näkökulmia näihin mahdollisuuksiin. Koronakriisistä toipumiseksi tarvitsemme enemmän kauppaa, sanoi kauppakomissaari Valdis Dombrovskis palvelun julkistuksen yhteydessä.

Palvelusta löytyvät tuotekohtaiset tiedot esimerkiksi tulleista, veroista ja alkuperäsäännöistä. Lisäksi tietoja on kaupan esteistä ja kauppatilastoista. Sivustolla on tarjolla yksityiskohtaista informaatiota kauppasopimuksista, erilaisia käytännön oppaita sekä yritystarinoita esimerkeiksi.

Palvelusta löytyvät myös Iso-Britannian tulevat tullitariffit, jotka koskevat suomalaisyrityksiä, jos sopimusta EU:n ja Iso-Britannian välille ei synny.  

Tietokanta on pitkän työn tulos ja sitä on toteutettu yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

-Nykyinen kauppapoliittinen toimintaympäristö on monimutkainen ja komissio tarkkailee sitä aktiivisesti. Myös uusia kaupanesteitä on syntynyt koronaviruspandemian vuoksi, korosti Denis Redonnet kauppapolitiikan pääosastolta. Hän hoitaa hiljattain perustettua tehtävää, jonka tarkoituksena on tehostaa kauppasopimusten toimeenpanon valvontaa. 

Access2Markets -portaali on saatavilla myös suomeksi Euroopan komission verkkosivuilla(siirryt toiseen palveluun).