MariMaticin älykäs jätteenkeräysratkaisu myy maailmalla. Tähtäimessä on myös laaja kaupunkikehityshanke Madridissa.

Ilma on raikasta ja kaikki pinnat kiiltelevät, lattia narskuu puhtauttaan. Vieressämme kulkee putkea edes takaisin, kuulemma sitä mahtuu halliin yli kaksi kilometriä. Heti ei ympäristöstä uskoisi, että putkessa kulkee jätettä.

– Ei niin, koska järjestelmä on täysin suljettu, hajuton ja älykäs. Näin vältetään pursuavat roska-astiat, hajuhaitat ja pieneläimet. Kyseessä on iso alipaineimuri, joka vie kotitalousjätteet keräyskontteihin kauemmas asuintaloista. Täällä testaamme ja esittelemme järjestelmää, kertoo myyntijohtaja Marko Virtanen MariMatic-yrityksen tuotekehitys- ja demokeskuksessa Järven­päässä. 

Putkikeräysjärjestelmiin keskittyvä yritys kuuluu isompaan MariGroupiin, jonka omistaa keksijä-innovoija Göran Sundholm. MariGroupin vanhempia brändejä on esimerkiksi elintarviketeollisuuden jätteitä keräävä Taifun, jonka teknologia on vaikuttanut myös yhdyskuntajätteisiin keskittyvän MariMaticin järjestelmään. Taifunin historia ulottuu aina 80-luvulle ja järjestelmiä on myyty noin 1 500 kappaletta 40 eri maahan. 

Älykästä siistiä

Suljettu ja hajuton on helppo maallikonkin ymmärtää, mutta mikä järjestelmästä tekee älykkään? 

– Se on automaattinen, kun kontti täyttyy, lähtee hälytys kuljettajalle. Kotona asukas voi valita älypuhelimesta, että mitä jätelajeja on viemässä ja käytävässä putkien luukut avautuvat koskematta. Älykkyys säästää myös energiaa, imua on vain, kun putkessa on tavaraa. Innovaatiollamme myös putken halkaisijaa on pienennetty, jolloin imun energiankulutus on laskenut 70 prosenttia. On myös suojatut etäyhtey­det, tuetaan ympäri maailmaa meidän kohteita, Virtanen luettelee.

Maailmalla siistille ja tehokkaalle roskien käsittelylle löytyy kysyntää, MariMaticin järjestelmiä on myyty noin kymmeneen maahan, esimerkiksi Pohjoismaihin, Hollantiin ja Koreaan. Suurin niistä sijaitsee kuitenkin Saudi-Arabiassa pyhiinvaelluskohde Mekkassa.

– Pyhiinvaeltajien jätteitä voidaan kerätä jopa noin 600 000 kiloa päivässä, pian myös maailman suurimpaan Al Haram -moskeijaan johtavalta bulevardi­alueelta. Näitä on myyty myös stadioneille, joilla jopa 40 000 ihmisen tapahtuman jälkeen pitää saada nopeasti jätteet siirrettyä. 

Seuraavaksi Madrid?

Jätteenkeräyksen tehokkuutta ja älykkyyttä kaivataan myös ”smart city” -hankkeisiin, joista yksi on kaupunkikehityshanke Madrid Nuevo Norte. Yhteistyötunnusteluihin saatiin potkua taannoiselta Team Finland -vienninedistämisvierailulta Espanjaan. 

– Meidät on nyt listattu yhdeksi mahdolliseksi toimittajaksi. Vierailu toimi meille todella hyvin, kun oli täsmällinen kohde, selkeät tavoitteet. Saimme paljon apua Business Finlandilta ja täsmäkontaktit hankkeeseen, Virtanen sanoo. 

Aiempaa kokemusta Espanjan markkinoista löytyy. MariGroup on toimittanut ensimmäisen imusiirtojärjestelmän Espanjaan jo 30 vuotta sitten, ja Virtasella on itsellään kokemusta maasta vuosikymmenen ajalta. 

– Mielestäni siellä on paljon piiloviestintää, joka voi mennä suomalaiselta ohi. Ensin usein leppoisasti aterialla tutustutaan, mutta siinä jo mietitään kyllä, että kannattaako noiden kanssa alkaa puhua asiaa. On virhearvio pitää kollegojen osaamista siellä jotenkin jäljessä olevina, maassa on monen alan kansainvälisiä huippufirmoja, Virtanen sanoo.

Järvenpään demokeskuksen lisäksi yrityksen toiminta on muutenkin vahvasti Suomessa, vaikka kansainvälistyminen on ollut tärkeää alusta asti. 

– Kyllä tähtäin osoittaa tiukasti kansainvälisille markkinoille. Mutta ajattelen myös, että kun alalla pärjää maailmalla niin myös varmistaa, että Suomessa on paras mahdollinen tekniikka olemassa.

Espanja ja Suomi ovat melkoinen match

Lotta Nuotio

Jari Härkönen

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Pekka Numminen</span></span>04.12.2023

Luetuimmat