Siirry sisältöön
Haku
6.6.2022 Markkinat Australia

Australiassa bisnes on ”too eazy”

Liike-elämän keskuksissa kova osaaminen yhdistyy letkeään ystävällisyyteen.

Lotta Nuotio Shutterstock
Kartta, jossa näkyy Australia ja sen pääkaupunki Canberra.

Miten rento, mutta ammattimainen asenne näkyy Australiassa, Team Finland -koordinaattori Heini Korhonen?

Ensivaikutelma on aina rento ja ystävällinen, mutta täällä todella on kovan luokan tekemistä ja osaamista. Erityisesti nuoremmalle polvelle kaikki on ”too eazy”. Sitä käytetään vähän kaikkeen vastauksena, kuten merkityksissä ”eipä kestä” tai ”järjestyy ihan helposti”. Paikalliset ovat täällä vähän kuin letkeitä pohjoismaalaisia. Myös asioiden avoimuus yhdistää pohjoismaisiin yhteiskuntiin. 

Siellä on kai aika helppo toimia kielenkin puolesta? 

Joskus teettää töitä pysyä mukana, kun kovaa vauhtia puhutaan liike-elämän englantia australialaisella aksentilla. Tai sitten muulla aksentilla, sillä Australia on maahanmuuttajien maa, jopa 30 prosenttia väestöstä on syntynyt muualla, eikä syntyperää edes juuri kysellä. Suomalaisuudestakin ajatellaan, että ”ihan jees”, mutta ei siitä extra-pisteitä jaeta, lähtökohta on positiivinen suhtautuminen kaikkiin. 

Onko isossa maassa myös isoja mahdollisuuksia?

Australiahan on tosiaan valtava liittovaltio, bisneskeskuksia ovat Sydney, Melbourne, Brisbane ja Perth, jotka ovat monille myös hallinto- ja pääkaupunki Canberraa tunnetumpia. Isoista mahdollisuuksista on nostettava esiin valmistava teollisuus. Sen osuus on nykyisin vain kuutisen prosenttia bkt:stä, ja sitä yritetään hilata ylöspäin massiivisella investointiohjelmalla. Tässä on hieno tilaisuus suomalaisille, joilla on teknologiaosaamista niin teollisuudessa, logistiikassa, energiassa kuin ruoka-alallakin. 

Oletko arjessasi huomannut tarvetta suomalaisosaamiselle? 

Täällä tarvittaisiin asumiseen liittyvää rakennustekniikkaa. Australia on yksi rikkaimmista maista ja luonnonvaroja riittää, mutta talvisin täällä Canberrassa tulee sisällä vilu. Talot ovat aikamoisia hattaroita, ja tasokkaassakin asunnossa saattaa tuulla lattian läpi. Täällä hyödyttäisiin siis energiatehokkaista tekniikoista, olisi selkeä parannus mukavuudessa ja myös säästöä energiakustannuksista, nyt kun hinnat ovat nousussa. 

Australia

Väkiluku: 25,6 miljoonaa 
BKT: 1 323 miljardia euroa (2021)
 
Tavarakauppa (2021)
Vienti Suomesta Australiaan: 682 miljoonaa euroa
Päätuotteet: Koneet, kuljetusvälineet ja paperi
Tuonti Australiasta Suomeen: 266 miljoonaa euroa
Päätuotteet: Kaivannaiset ja viinit

Palvelukauppa (2020)
Vienti 273 miljoona euroa
Tuonti 68 miljoonaa euroa.