Siirry sisältöön
Haku
7.9.2016 Yritykset

Automaation aallonharjalla

Mikä on yrityksenne historia Suomessa?

Festo Oy Ab on perustettu vuonna 1977, eli ensi vuonna olemme olleet 40 vuotta Suomessa. Alkuvuodet toimimme läheisessä yhteistyössä Ruotsin maayhtiön kanssa. Tänä päivänä olemme osa Baltia-klusteria, jossa toimimme yhdessä Viron, Latvian ja Liettuan kanssa.

Toimimme automaatioteknologian alalla. Teollisuus-, prosessi- ja sähköautomaation lisäksi yrityksessämme toimii koulutusyksikkö, joka tarjoaa alan ammattikoulutusta automaatioon Festo Didactic -koulutuskonseptin kautta.

 

Mitkä ovat Suomeen investoinnin parhaat puolet?

Usein meillä Suomessa kritisoidaan yhteiskuntaa ja hallitusta yritystoiminnan tukemattomuudesta tai jopa vaikeuttamisesta. Itse en näe asiaa tällä tavalla. Yritysten toimintaympäristö Suomessa on vakaa, ja tuleviin muutoksiin ehditään valmistautua ajoissa. Tiedotus muutoksista toimii. Jos kehua saa, voisin mainita yritysten tuloverokannan, joka on pudotettu 20 prosenttiin.

Suomi on turvallinen maa, jossa on loistava infrastruktuuri niin IT-toimintoja kuin logistiikkaakin ajatellen. Täältä löytyy osaavaa henkilöstöä kaikille yritystoiminnan portaille ja uskon, että Suomi panostaa tähän myös tulevaisuudessa, budjettileikkauksista huolimatta.

 

Mikä voisi olla paremmin?

Insinöörien koulutustaso on meille hyvin tärkeä. Palkkaamme pääsääntöisesti insinöörejä, joilla on automaatiotausta. Suomessa on perinteisesti – kiitos kansainvälisten yritystemme – korkea osaamisen taso. Emme näe puutteita teknisessä osaamisessa mutta toivoisimme, että jatkossa opetussuunnitelmiin lisättäisiin myös kaupallisia ja myynnin ammattilaisiksi valmentavia kursseja.

 

Miten uskot investointien alalle kehittyvän tulevaisuudessa?

Asiakaskuntamme on pääasiassa konerakentajia, jotka vievät tuotteensa ulkomaille. Nyt on kysymys siitä, tehdäänkö koneita täällä Suomessa, vai jatkuuko tuotannon siirto halvempien tuotantokustannusten maihin. Tässä tulee esiin alamme riski: jos prototyyppi tehdään täällä, mutta volyymit muualla, se ei välttämättä ole paras vaihtoehto Suomi-yhtiömme kannalta – vaikka kaupat Festolle jäisivätkin.

Uskon kuitenkin suomalaisten yritysten kykyyn innovoida ja tehdä uutta. Emme voi kilpailla volyymissa, joten meidän on oltava parempia korkean teknologian tuotteissa ja osaamisessa.

Meidän Festolla on kyettävä tuomaan asiakkaillemme uusin teknologia ja uusimmat heitä hyödyttävät ratkaisut ensimmäisenä. Siihen tarvitsemme parhaat työntekijät.

 

Mitä haluaisit kertoa teknologiayritykselle, joka harkitsee investoimista Suomeen?

Ensinnäkin – tervetuloa.  Voisi sanoa, että ei ole mitään mörköjä tai peikkoja, miksi Suomeen ei voisi tai pitäisi investoida. Myös kilpailu on tervetullutta. Ilman kilpailua yritys kuin yritys laiskistuu ja menettää otteensa tuottavamman tulevaisuuden kehittäjänä.

 

Talousjohtaja Alpo Koivula

Alpo Koivula työskentelee talousjohtajana saksalaisen Feston tytäryhtiössä Festo Oy Ab:ssa. Festo on yksi maailman johtavista automaatioteknologian toimittajista ja kouluttajista.