Kryptovaluutta bitcoin herättää ristiriitaisia tunteita ja sen arvo heilahtelee rajusti. Silti El Salvador otti ensimmäisenä maana virtuaalivaluutan viralliseksi maksuvälineeksi. Kauppapolitiikka kävi paikan päällä katsomassa, miten elo bitcoinin kanssa on lähtenyt sujumaan

“Aceptamos bitcoin” (hyväksymme bitcoinin) -kylttejä on monen “tiendan” eli paikallisen pienkaupan ovella ja ikkunoissa. Paikallisten menoa katsellessa harva kuitenkaan ottaa kännykkänsä esiin maksaakseen ostoksensa kryptovaluutalla. Käteinen on edelleen kuningas El Salvadorin pääkaupungin San Salvadorin kaduilla.

Tämä pieni Keski-Amerikan valtio kiinnitti koko maailman huomion vuonna 2021, kun se otti ensimmäisenä maana kryptovaluutta bitcoinin käyttöön. Bitcoin toimii virallisena valuuttana ja maksuvälineenä Yhdysvaltain dollarin rinnalla.

Bitcoin-projektin keulakuvana toimii maan 40-vuotias presidentti Nayib Bukele. Presidentti on tullut tunnetuksi ahkerana tviittaajana ja suoranaisena kryptofanaatikkona. Hän suhtautuu luottavaisesti maansa uuteen maksuvälineeseen.

Bukelen hallinto hyväksyi bitcoinin virallisena maksuvälineenä syyskuun 7. päivä 2021. Pari päivää myöhemmin El Salvador ryhtyi ostamaan bitcoineja markkinoilta. Tuolloin yhden bitcoinin arvo liikkui yli 53 000 dollarissa.

Ihmisiä kävelee kadulla El Salvadorissa

Talvella Bukele tviittasi, että hänen hallintonsa oli ”ostanut halvalla bitcoineja alle 37 000 dollarin kappalehintaan.” Kesäkuun loppuun mennessä bitcoinin kurssi oli pudonnut 19 000 dollariin. Bukelen hallinto jatkoi ostoja edelleen, mutta huomattavasti pienemmällä volyymilla.

Vajaan vuoden aikana El Salvador on käyttänyt veronmaksajien rahaa bitcoin-ostoihin noin 106 miljoonaa dollaria. Nykykurssilla sijoituksista on hävinnyt yli puolet.

Bitcoin jakaa kansaa

Maan rahojen syytäminen riskialttiiseen sijoituskohteeseen tuskin lisää kansalaisten halua ottaa käyttöön uusi valuutta. Bukelen kannatus on silti korkealla. Millainen on bitcoin maksuvälineenä El Salvadorissa?

Paikallisessa kahvilassa Santa Anan kaupungissa työskentelevä Susana Ortiz kertoo, että bitcoinin hyväksyminen on yrityksen omistajan päätös. Virallisena valuuttana bitcoin tulisi hyväksyä kaikkialla.

Esimerkiksi monessa hotellissa bitcoineja ei hyväksytä maksuvälineenä. Kryptovaluutan käyttö onkin kaksijakoista. Osa on ottanut sen käyttöönsä käteisen ja kortin oheen ongelmitta, toiset eivät koske siihen pitkällä tikullakaan.

Autoja kadulla El Salvadorissa

Ortiz otti käyttöönsä Bitcoinin, kun maksamiseen käytettävä Chivo Wallet sovellus lanseerattiin. Nykyään hän kertoo maksavansa noin kolmasosan ostoksistaan Bitcoinilla. 

— Sovelluksen käyttö on helppoa ja hyödyllistä. Toisin kuin kortilla maksaessa, et maksa ylimääräisiä komissioita, Ortiz kertoo.

— Suosin kortin ja bitcoinin käyttöä käteisen sijaan. Pandemian aikana en ole halunnut koskea käteiseen.

Kahvilan asiakkaista vain pari prosenttia maksaa bitcoinilla. Suurin osa on tottunut maksamaan käteisellä tai kortilla.

— Bitcoinia käyttävät ovat enimmäkseen nuorta ikäpolvea, Ortiz pohtii.

— Vanhemmilla ei sen sijaan ole kiinnostusta vaihtaa käteistä mihinkään, saati opetella käyttämään uutta teknologiaa.

El Salvadorissa on runsaasti köyhyyttä. Bitcoin voisi teoriassa tarjota siihen helpotusta – jos ei muuten niin houkuttelemalla maahan bitcoin-turisteja ja ulkomaisia sijoittajia. Mutta toistaiseksi kova käteinen painaa enemmän kuin bittiavaruudessa pyörivä virtuaalivaluutta.

Vaikka monet eivät ole suoraan hyötyneet bitcoinin käyttöönotosta, Ortiz uskoo sen silti olleen positiivinen asia El Salvadorille. Kryptokokeilu on tuonut maalle paljon julkisuutta. Alkuperäinen ajatus oli, että bitcoinista saatavia voittoja olisi käytetty julkisen hyvinvoinnin parantamiseksi.

Dollarin veroisesta maksuvälineestä bitcoin on vielä kaukana. Voittojen sijaan maan hallinnon bitcoin-sijoitukset ovat kymmeniä miljoonia tappiolla. Se on paljon maassa, jonka bruttokansantuote on kymmenen kertaa Suomea pienempi, vaikka asukkaita El Salvadorissa on 6,5 miljoonaa.

Luottamus puuttuu

Miksi bitcoin ei ole vakuuttanut enemmistöä edes maassa, jossa se on käypää valuuttaa? Syitä tähän on varmasti monia.

Rahan yksi tärkeimpiä tehtäviä on toimia arvon säilyttäjänä. Tätä kriteeriä bitcoin ei täytä. Se on koko historiansa ajan tarjonnut huimia nousuja ja laskuja.

Yksi dollari on melko varmasti dollari myös huomenna. Bitcoin sen sijaan voi menettää reilusti arvoaan yhdessä päivässä.

Miksi ottaa maksuja valuutassa, jonka arvon odotan laskevan? Tai miksi maksaa valuutalla, jonka arvon odotan nousevan? Tällaiset kysymykset mietityttävät El Salvadorissakin, vaikka potentiaalia bitcoinissa selvästi on.

Bitcoin mahdollistaa esimerkiksi rahan lähettämisen ulkomaille hetkessä ilman komissioita. Mutta bitcoinin volatiliteetin pitäisi tasoittua tulevaisuudessa, jotta kryptovaluutasta voisi tulla uskottava kaikille kansalaisille.

Lopulta bitcoinissa kuten kaikissa muissakin valuutoissa on kyse luottamuksesta. Jos ihmiset eivät luota bitcoiniin arvon säilyttäjänä, siitä tuskin tulee laajasti käytettyä maksuvälinettä.

Virtuaalivaluuttoihin kohdistuu paljon epäilyksiä, koska niiden takana olevaa teknologiaa ei ole helppo ymmärtää. Alku on ollut hankalaa El Salvadorissakin. Kahvilanpitäjä Susana Ortez toivoo, että bitcoin osoittautuu kannattavaksi sijoitukseksi, vaikka se ei syrjäyttäisikään perinteistä käteistä.

El Salvador

  • Väkiluku 6,5 miljoonaa (6 518 500)
  • BKT 28,74 miljardia dollaria (2021)
  • BKT per asukas 4 408,5 dollaria
  • BKT keskimääräinen kasvu vuosittain noin 2-3 %, ennuste kuluvalle vuodelle 2,9 %
  • El Salvadorin valtio omistaa 2381 bitcoinia

Lähde: Maailmanpankki

Juha Europaeus

Juha Europaeus

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Matti Välimäki</span></span>25.03.2024

Luetuimmat