Kolumbian vuoristoinen pääkaupunki pyrkii maailman pyöräilypääkaupungiksi. Koko maan ympäristö- ja ilmastotavoitteet ovat kunnianhimoiset.

Eikö pyöräily ole siellä vuoristossa raskasta, edustuston Team Finland -koordinaattori Tomi Lounio?

Välillä on kyllä talutettava ylämäissä, mutta silti pyöräilyn suosio ykköskulkutapana on täällä koronan siivittämänä tuplaantunut. Vaikka kaupunki on korkealla, niin Bogota sijaitsee laaksossa. Ja täällä voimakkaasti rohkaistaan pyöräilyyn, pidetään esimerkiksi jokasunnuntaiset Ciclovia-fiestat, jolloin 130 kilometriä autoteitä suljetaan vain pyöräilijöille. Lastenistuinta silti ihmetellen ihastellaan, ne ovat täällä tosi harvinaisia. 

Vihreys on siellä siis in? 

Kyllä, ympäristötietoisuus ja kierrättäminen ovat pinnalla, vauraiden alueiden taloyhtiöistä löytyvät kierrätysohjeet kuten Suomessa. Tähän vaikuttaa paljon Bogotan pormestari, jolla on hyvin vihreät arvot. Ihmiset myös arvostavat paljon puistoja, täällä niitä riittää, vihreää siis on ympäristökin. Kolumbian ympäristö- ja ilmasto­tavoitteet ovat kunnianhimoiset, ja ne pyritään saavuttamaan etuajassa. 

Suomalaisosaaminen voisi olla valttia? 

Erityisesti kiertotalousratkaisuille olisi kysyntää. Ennusteiden mukaan Kolumbian talous tulee olemaan yksi nopeimmin koronasta elpyvistä maista alueella ja kasvusta halutaan vihreää. Tähän liittyen kansallinen öljy-yhtiö Ecopetrol on kiinnostunut energia-alan hiilipäästöjä vähentävistä ratkaisuista, yhteistyötä heidän ja VTT:n välillä onkin jo virinnyt. Kaupungit ovat täällä vahvoja ja vauraita ja myös suora yhteistyö niiden kanssa järkevää. Vaikka äärimmäinen köyhyys on vähentynyt, ovat tuloerot yhä valtavat, yleisesti ottaen Kolumbia on ylemmän keskitulotason maa. 

Mitkä muut alat ovat siellä tärkeitä?

Presidentti Ivan Duquekin sen on todennut, että digitalisaatio on yksi tärkeimmistä tekijöistä Kolumbian tulevaisuudelle, ja sen parissa onkin paljon kysyntää. Ja kuten muuallakin Etelä-Amerikassa myös metsä­sektori ja biopolttoaineet ovat iso juttu. Myös turvallisuus toki yhä, aina puolustusalasta lasten leikkipuistojen turvallisempiin laitteisiin. 

Millaista liike-elämä on?

Sekä yritysmaailmassa että julkisella puolella pitää saada korkealta tasolta vihreä valo, sitten alkaa tapahtua. Kun automaattinen luottamuksen taso ei ole kovin vahva, on suurlähetystön rooli taata suomalais­yrityksen luotettavuus ja osaaminen. Yleisesti ottaen täällä halutaan ratkaisuja, jotka toimivat heti ja toteutetaan isosti. Liike-elämässä vallitsee dynaaminen tekemisen meininki, halutaan kovaa eteenpäin.

Kolumbia

  • Väkiluku 50 miljoonaa
  • BKT 323 miljardia dollaria

Kauppa (2019)

Vienti Suomesta Kolumbiaan

  • Tavarat 81 milj. €
  • Palvelut 18 milj. €
  • Paperi ja pahvi, sekä näistä tehdyt tavarat 53 %
  • Koneet ja laitteet sekä sähkökoneet ja laitteet 21 %

Tuonti Kolumbiasta Suomeen:

  • Tavarat 102 milj. €
  • Palvelut 16 milj. €
  • Polttoaineet 47 %
  • Kahvi 43 %

Lotta Nuotio

Shutterstock

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Pekka Vänttinen</span></span>25.03.2024

Luetuimmat