California dreamin’
Maanantai
Viikko lähtee vauhdilla käyntiin pääkonsuli Juha Markkasen tavatessa paikalle saapunutta suomalaisyritystä. Useimmat suomalaisfirmat käyvätkin ensin tunnustelemassa markkinoita ja arvioivat sitten länsirannikolle etabloitumista. Pääkonsulaatti on syksystä 2014 lukien avustanut jopa 90 suomalaisyritystä. Aamun tapaamisessa keskustellaan amerikkalaisesta bisneskulttuurista, joka edellyttää etenkin henkilökohtaisten kontaktien solmimista ja konkreettista toimintaa paikan päällä.
Lounasaikaan päivä jatkuu tapaamalla paikalliskontakteja. Pääkonsulaatti toimii yhteistyössä muun muassa Los Angelesin kauppakamarin kanssa. Tämä Kalifornian suurin voittoa tavoittelematon organisaatio ja vaikutusvaltaisin bisneksen edistäjä tarjoaa pääkonsulaatille ikkunan alueen keskeisiin bisnesvaikuttajiin. Tapaamisessa suunnitellaan yhteistyössä järjestettävää suomalaista liiketoimintaa edistävää seminaaria.
Pääkonsulaatti pitää myös Pohjoismaiden kesken säännöllisesti yhteyttä. Päivä päättyykin tapaamiseen Tanskan paikallisen bisnesyhteisön vetäjän kanssa. Suunnitteilla on webinaari Suomeen bisneksen tekemisestä USA:ssa.
Päivä päättyy myöhään. Ne ovatkin usein pitkiä, mutta antoisia. Kaliforniassa tämä on tavallista, ja työhön suhtaudutaan intohimolla. Ihmiset elävät tehdäkseen töitä, eivät työskentele elääkseen. Läntinen USA tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia, mutta kilpailu on myös kovaa.
Tiistai
Aamu alkaa varhaisella videopuhelulla Suomeen. Kymmenen tunnin aikaeron vuoksi on kätevintä keskustella aikaisin aamusta. Suomalainen terveysalan yritys suunnittelee länsirannikolle tuloa, ja videopuhelussa paneudutaan yhteistyössä Finpron kanssa toimialan haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Lisäksi yritystä avustetaan eteenpäin vientiponnisteluissa.
Terveydenhuolto on USA:ssa mielenkiintoisessa vaiheessa johtuen Obamacaresta. Muutoksen myötä kaikilla ihmisillä on pääsy terveydenhuoltoon vakuutusten ja tukien kautta. Muutos on noteraattu myös monessa suomalaisessa alan yrityksessä.
Seuraavaksi vuorossa on Team Finland USA Cleantech -tiimin videopuhelu. Yhteistyö on USA:ssa hyvin tiivistä suomalaisten toimijoiden kesken. Puhelussa ovat mukana myös Finpro ja Tekes. Tällä kertaa käydään läpi ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Lenita Toivakan äskettäistä vierailua. Vasta vienninedistämismatkojen jälkeen alkaa varsinainen työ, kun yritysten saamia liidejä avustetaan eteenpäin. USA:ssa follow up on keskeisessä roolissa. Kirjoittamattomana sääntönä on jatkaa keskustelua 24 tunnin sisällä tapaamisesta.
Päivän päätteeksi osallistumme cleantech-tapahtumaan Orange Countyssa. Agendalla on suomalaisen osaamisen markkinointi. Los Angelesissa on varmasti enemmän tapahtumia viikon aikana kuin Suomessa kuukaudessa. Ajoittain onkin vaikeaa päättää, mihin on relevanttia osallistua Suomen edun kannalta ja mihin ei.
Kaliforniassa liiketoiminta puhtaiden teknologioiden ympärillä on maailman huippua. Osavaltio on panostanut jo pitkään kestävään kehitykseen. Eikä vähiten siitä syystä, että Kalifornia kärsii historiallisen pahasta kuivuudesta ja ilmanlaatu on ollut hyvinkin huonoa.
Keskiviikko
Pääkonsulaatin ohjelmassa on tänään koko päivän mittainen startup-tilaisuus suomalaisille yrityksille. Firmat pääsevät pitchaamaan paikallisille sijoittajille ja verkottumaan talouselämän vaikuttajiin. Tilaisuuteen osallistuu kymmenen yritystä sekä Suomesta että paikan päältä. Suomalaisten yritysten teknologia on lähes poikkeuksetta huippuluokkaa, mikä tekee vaikutuksen myös yleisöön.
Los Angeles nähdään usein pelkästään elokuvateollisuuden kehtona, mutta LA on itse asiassa yksi nopeimmin kasvavista startup-keskuksista Yhdysvalloissa. Kaupungissa on enemmän korkean teknologian työpaikkoja kuin missään muussa metropolissa. Silicon Beachille ovatkin avaamassa valtavia toimistoja muun muassa Google ja Yahoo.
Torstai
Tänään ohjelmassa on vierailu Nevadan osavaltioon. Pääkonsulaatin toimialueeseen kuuluu 13 USA:n läntistä osavaltiota eli valtava 14 kertaa Suomen kokoinen alue. Tänään ohjelmassa on vierailu Nevadan osavaltioon. Nevada on varsin mielenkiintoinen alue, jonka merkitys kasvaa vauhdilla. Tesla rakentaa parhaillaan osavaltioon valtavaa akkutehdasta, ja Switch ilmoitti vastikään perustavansa maailman suurimman palvelinkeskuksen.
Matka tarkoittaa aikaista lähtöä kohti osavaltion pohjoisosaa, Renoa. Renoon saavuttaessa jatkamme vielä hetken matkaa etelään kohti osavaltion pääkaupunkia Carson Cityä. Pääkaupungissa tapaamme kuvernööri Brian Sandovalia ja hänen taloustoimistonsa henkilökuntaa. Keskustelemme tapaamisessa Suomen ja Nevadan yhteistyöstä. Agendalla ovat erityisesti koulutus ja puhtaat teknologiat.
Kuvernöörin tapaamisen jälkeen matka jatkuu takaisin pohjoiseen Desert Research -instituuttiin. Tutkimusyksikössä käymme läpi sekä tutkimus- että liiketoimintamahdollisuuksia. Pienemmissä osavaltioissa ollaan usein yllättävänkin kiinnostuneita Suomea kohtaan. Nevadan tapauksessa osavaltio pyrkii ennakkoluulottomasti uudistamaan perinteisen kasinoteollisuuden kylkeen uusia toimialoja.
Perjantai
Kulttuuria ei sovi unohtaa maailman viihdepääkaupungissa. Pääkonsulaatti järjestää residenssissä usein kulttuuritapahtumia ja tällä kertaa on vuorossa prominentin suomalaisen artistin konsertti.
Erilaisilla kulttuuritapahtumilla on Los Angelesissa itse asiassa tärkeä rooli viennin edistämisen ja yritystoiminnan kannalta, sillä niissä tapaa vaikutusvaltaisia henkilöitä. Los Angeles on siitä uniikki kaupunki, että luovien alojen vaikutus on valtava. Vaikutus näkyykin yhä useammalla toimialalla perinteisen viihdeteollisuuden ulkopuolella.
Työviikon jälkeen viikonloppu menee kalifornialaisittain hyvin aktiivisissa merkeissä. Viikonloppuun mahtuu rantalentopalloa Muscle Beachillä, joogaa Santa Monicassa ja vaeltamista Angeles Crest -kansallispuistossa. Eteläinen Kalifornia on paratiisi ikiliikkujalle. Saman päivän aikana voit surffata Malibun rannoilla, rullalautailla Venicessä ja lumilautailla Big Bear -vuorella.