– Kyllä, uusi asetus rajoittaa maatilojen kehittämistä, erityisesti maitoa ja naudanlihaa tuottavia tiloja, sanoo Päivi Nerg. 

”Uusi EU-asetus kytkeytyy Mercosur-kauppasopimukseen, ja sen tarkoitus on estää metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden pääsy EU-markkinoille.  

Tavoite turvata Amazonin sademetsät on hyvä. Mutta nyt on tapahtunut Suomen kannalta sellaista, mitä ei olisi pitänyt päästää tapahtumaan. EU-asetus koskee myös rakennuksia, joissa pidetään eläimiä. Niiden tieltä ei saa kaataa puita. 

Suomalaisilla maatiloilla halutaan sijoittaa tuotantorakennukset tehokkaasti oman pihapiirin ympärille. Ei siinä ole kyse metsien avohakkuista, vaan joidenkin puiden kaatamisesta uuden navettarakennuksen tai olemassa olevan navetan laajennuksen alta. Kun Suomessa rakennetaan mihin tahansa pihapiiriin, yleensä siitä joutuu jonkin puun kaatamaan. 

Iso kysymys on myös se, miten Suomessakin voidaan ottaa lainsäädäntöä voimaan takautuvasti vuodesta 2020. Maatiloilla on tehty päätöksiä parhaalla tiedolla, joka rakennushetkellä on ollut käytettävissä. Nyt tuleekin tilanne, että tilan tuotteita ei hyväksyttäisi myytäväksi, jos rakennuksen alta on aiemmin hakattu puita. Miten näin voidaan toimia oikeusvaltiossa? 

Asetuksen vaikutusarviot tehtiin ehdotuksen yhteydessä. Kukaan ei tiedä täsmälleen, mitä trilogeissa eli parlamentin, neuvoston ja komission kesken viime vaiheessa tehdyt muutokset tulevat tarkoittamaan. Epäselvä tilanne jäädyttää kehittyvien tilojen investointimahdollisuudet. Nyt sellaiset tilat, jotka ovat kehityskelpoisia ja haluaisivat investoida, eivät voikaan sitä tehdä.  

Vaikka perimmäisenä tavoitteena oleva metsäkadon estäminen on hyvä, asetuksessa pitäisi pystyä katsomaan, miten Suomessa tuotetaan. Absurdi tilanne aiheuttaa maatiloilla epäuskoa, että voiko tämä olla totta.” 

Päivi Nerg on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton elinvoimajohtaja

Sami Laakso

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Pekka Numminen</span></span>25.03.2024

Luetuimmat