EU ja Uusi-Seelanti pääsivät sopimukseen vapaakaupasta
Vapaakauppasopimusta on kuvailtu uuden sukupolven kauppasopimukseksi, jonka ansiosta osapuolten välinen kauppa voi kasvaa 30 prosentilla.
Euroopan unioni (EU) ja Uusi-Seelanti ovat saavuttivat päätöksen neljä vuotta kestäneissä vapaakauppaneuvotteluissa kesäkuun lopussa. Arvioiden mukaan EU:n ja Uuden-Seelannin välinen kauppa kasvaisi hieman yli 30% ja tulleissa tultaisiin säästämään noin 140 miljoonaa euroa vuodessa.
Sopimusta on kuvailtu uuden sukupolven kauppasopimukseksi.
– Sopimuksessa on kunnianhimoisimmat kestävyyttä koskevat sitoumukset kaikista maailman kauppasopimuksista, totesi kauppakomissaari Valdis Dombrovskis.
Sopimuksella pyritään myös vahvistamaan EU:n taloudellista kriisinsietokykyä talousshokeille, joita Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut.
– Uusi sopimus solmitaan tärkeällä geopoliittisella hetkellä. Demokratioiden tulee toimia yhdessä ja palvella ihmisiä, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi korostaen valtioiden samanmielisyyttä.
Kaupan aloja laajasti
Sopimus kattaa laajasti kaupan eri aloja. Komissio on kestävyyden ohella korostanut digikaupan ja maataloustuotteiden merkitystä sopimuksessa. Siihen sisältyvät myös pandemian ajankohtaiseksi nostamat kysymykset terveys- ja kasvinsuojelusta.
Sopimus sisältää ensimmäisenä EU-sopimuksena kestäviä ruokajärjestelmiä, eläinten hyvinvointia, sukupuolten tasa-arvoa ja fossiilisia polttoaineita tukevia reformeja sekä niitä koskevia sopimuslukuja. Lisäksi siinä edistetään niin kutsuttujen vihreiden tuotteiden ja palveluiden pääsyä markkinoille.
Kauppasopimuksen ansiosta EU:n viennin odotetaan kasvavan noin 4,5 miljoonaa euroa vuositasolla ja EU:n Uuteen-Seelantiin tehtyjen investointien kasvun odotetaan nousevan jopa 80%. Sopimuksella pyritään helpottamaan pääsyä Uuden-Seelannin noin 60 miljardin euron vuosittaisarvoisille julkisten hankintojen markkinoille.
EU:n ja Uuden-Seelannin välinen vapaakauppasopimus tulee voimaan myöhemmin osapuolten virallisen hyväksymisen jälkeen.
Lisätietoa sopimuksesta löytyy Euroopan komission verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (englanniksi).