EU ja Mercosur-maat – Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay – pääsivät kesäkuun lopulla alustavaan kauppasopimukseen. Sopimusneuvottelut kestivät yli 20 vuotta.

EU–Mercosur-vapaakauppasopimus kattaa 780 miljoonan kuluttajan markkinat. EU-alueen yrityksille sopimus enteilee noin neljän miljardin vuosittaisia säästöjä tullimaksuissa. Sopimus vaatii vielä Euroopan parlamentin ja kaikkien EU-maiden hyväksynnän.

Heinäkuun alussa allekirjoitettiin EU:n ja Vietnamin välinen kauppasopimus, jota käsitellään vielä Euroopan parlamentissa. EU:lla on kauppasopimus muun muassa Kanadan, Meksikon, Etelä-Korean, Sveitsin ja Japanin kanssa.

Kauppasopimuksen Singaporen kanssa odotetaan tulevan voimaan vuoden 2019 loppupuolella ja sopimuksen Vietnamin kanssa vuoden 2020 alkupuolella. Myös EU:n ja Meksikon välisen sopimuspäivityksen voimaantuloa valmistellaan.

Lisäksi EU neuvottelee parhaillaan kauppasopimuksista tai niiden nykyaikaistamisesta muun muassa Indonesian, Chilen, Australian ja Uuden-Seelannin kanssa.

https://um.fi/kauppasopimusten-hyodyntaminen

Ulkoministeriö

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Sami Laakso</span></span>25.03.2024

Luetuimmat