Presidentti Benigno Aquinon ajama talouskasvuohjelma ja kansainvälisiltä luottoluokittajilta saavutetut investointiluokitukset ovat lisänneet ulkomaisten sijoittajien luottamusta Filippiinien talouteen. Ulkomaiset investoinnit saavuttivat viiden miljardin USD:n rajan viime vuonna. Talouden näkymä on positiivinen, Filippiineille ennustetaan 6–7 prosenttia kasvua lähivuosien ajan, ja HSBC:n ennusteen mukaan saarivaltio tulee olemaan maailman 16:nneksi suurin talous 2050 mennessä. Kasvava, keski-iältään nuori (23,5 vuotta)...

Presidentti Benigno Aquinon ajama talouskasvuohjelma ja kansainvälisiltä luottoluokittajilta saavutetut investointiluokitukset ovat lisänneet ulkomaisten sijoittajien luottamusta Filippiinien talouteen. Ulkomaiset investoinnit saavuttivat viiden miljardin USD:n rajan viime vuonna.

Talouden näkymä on positiivinen, Filippiineille ennustetaan 6–7 prosenttia kasvua lähivuosien ajan, ja HSBC:n ennusteen mukaan saarivaltio tulee olemaan maailman 16:nneksi suurin talous 2050 mennessä. Kasvava, keski-iältään nuori (23,5 vuotta) 100 miljoonainen väestö luo vahvan pohjan kasvulle työvoiman ja kuluttajamarkkinan muodossa.

Suomalaisille yrityksille Filippiinien kasvu avaa liiketoimintamahdollisuuksia useilla toimialoilla. Infrastruktuurihankkeita on vireillä runsaasti: teitä, satamia, lentokenttiä sekä julkista liikennettä kehitetään hallinnon public-private partnership -ohjelman voimin. Näissä hankkeissa suomalaisyrityksille on tarjolla mahdollisuuksia teknologian toimittajina. Sama pätee rakentamiseen yksityissektorilla, toimisto- ja asuinrakennuksia nousee Manilassa ja alueellisissa kasvukeskuksissa kovaan tahtiin.

Filippiinien talouden kasvu luo mahdollisuuksia myös energia-alalla, erityisesti uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden saralla. Kasvava energian tarve edellyttää innovatiivisia ratkaisuja esimerkiksi kotitalous- ja maatalousjätteen hyödyntämisessä energiantuotantoon. Tässä yhteydessä suomalaisille cleantech-yrityksille on tarjolla runsaasti mahdollisuuksia.

ICT-alalla on tarve kehittyneille tietojärjestelmille ja ohjelmistoille vertikaalisissa toimialoissa: terveydenhuollossa, koulutuksessa, tietoliikenteessä sekä julkishallinnossa. Lisäksi Filippiinit on Intian jälkeen maailman toiseksi suosituin kohdemaa IT- ja asiakaspalvelukeskuksille, joiden avulla palvellaan yrityksen sisäisiä ja ulkoisia toimintoja.

Osaavan ja runsaslukuisen työvoiman ansiosta Filippiinit toimii myös alueellisena tuotanto- ja palvelukeskuksena, jonka kautta on mahdollista avata uusia markkinoita. Kaakkois-Aasian valtioiden liiton (ASEAN) integraatio luo 600 miljoonan ihmisen yhteismarkkinan ensi vuonna. Tämä on maailman seitsemänneksi suurin talous, jonka mahdollisuuksien hyödyntämisessä Filippiinit toimii tärkeänä väylänä.

Hyvänä esimerkkinä suomalaisen elinkeinoelämän kiinnostuksesta Filippiinejä kohtaan toimi elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren vierailu Manilaan 13 yrityksen delegaation kanssa 9–10. helmikuuta. Yritysvaltuuskuntaan osallistui pitkään Filippiineillä toimineita yrityksiä, kuten Eltel Networks, Kone, Nokia, Pöyry, Sandvik ja Wärtsilä. Mukana oli myös yrityksiä, joka ovat hiljattain etabloituneet markkinoille: Comptel, Konecranes ja Outotec. Pk-yrityksistä matkassa olivat Gigamare, Nocart Oy, Opteam Yhtiöt Oy ja Pajat Solutions Oy. Valtuuskuntaan osallistuneiden yritysten kirjo osoittaa, että kiinnostus Filippiinejä kohtaan on kasvavaa ja laaja-alaista.

Vierailun innoittamana rohkaisen lisää suomalaisyrityksiä tarkastelemaan Filippiinien liiketoimintamahdollisuuksia, huomioiden samalla, että mahdollisuuksien avaaminen vaatii pitkäjänteistä sitoutumista kohdemarkkinaan. Avainasemassa ovat vahvan paikallistuntemuksen sekä luotettavan sidosryhmäverkoston rakentaminen. Oikea yhteistyökumppani on tässä prosessissa usein menestyksen edellytys.

 

Joona Selin, Executive Director Nordic Business Council of the Philippines Inc.

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Lotta Nuotio</span></span>04.12.2023

Luetuimmat