Maanantai Perinteisessä maanantaiaamun viikko­kokouksessa näkyy selvästi, että vuosi 2015 on tammikuun puolessa välissä lähtenyt vauhdilla käyntiin. Kalenterit ovat pullollaan kokouksia ja reissuja, prioriteetteja pohditaan, tehtäviä jaetaan. Tehtävälistalla on tänään muun muassa ulkoministeri Tuomiojan tulevan Kambodzhan matkaan liittyvien taustojen viimeistely. Hanoin pöydällä on Etelä-Kiinan meren turvallisuuspoliittinen tilanne sekä Mekongin alueellisia kysymyksiä, kuten kehitysyhteistyö ja ilmastonmuutos. Vastuu...

Maanantai

Perinteisessä maanantaiaamun viikko­kokouksessa näkyy selvästi, että vuosi 2015 on tammikuun puolessa välissä lähtenyt vauhdilla käyntiin. Kalenterit ovat pullollaan kokouksia ja reissuja, prioriteetteja pohditaan, tehtäviä jaetaan.

Tehtävälistalla on tänään muun muassa ulkoministeri Tuomiojan tulevan Kambodzhan matkaan liittyvien taustojen viimeistely. Hanoin pöydällä on Etelä-Kiinan meren turvallisuuspoliittinen tilanne sekä Mekongin alueellisia kysymyksiä, kuten kehitysyhteistyö ja ilmastonmuutos. Vastuu Mekongin alueen kehitysyhteistyöstä on vasta hiljattain siirtynyt Bangkokin edustustosta Hanoihin.

Kehitysyhteistyötiimi on myös vahvasti mukana niin kutsutussa transitiotyössä, joka on edustuston kaiken tekemisen punainen lanka. Se tarkoittaa, että Vietnamissa pyritään varmistamaan, että maiden välinen yhteistyö jatkuu ja vahvistuu myös sen jälkeen, kun kehitysyhteistyö lähivuosina päättyy. Halutaan luoda mahdollisimman hyvät edellytykset sille, että Suomi, suomalaiset toimijat ja suomalaiset yritykset pystyisivät hyödyntämään vuosikymmenten aikana luotua Suomen hyvää mainetta Vietnamissa.

kentan_aani_hanoi_rocks_02
Energia-asioiden ajankohtaisuudesta muistuttavat myös sähköjohdot katukuvassa.

Tiistai

Tiistain Team Finland -kokouksessa käydään läpi ajankohtaiset asiat ja suunnitellaan vuoden 2015 aktiviteetteja. Team Finland Vietnamia on viime vuosien aikana kehitetty toimivaksi verkostoksi.

Tiimissämme ovat edustuston ja Finpron lisäksi vahvassa roolissa myös kolmen kehitysyhteistyöohjelman asiantuntijat, ja heidän kauttaan vesi-, metsä- ja innovaatio­sektorit pysyvät erikoistarkastuksessa. Esimerkiksi innovaatiokumppanuusohjelma IPP:n kautta Suomi tukee vietnamilaisia start-up-yrityksiä ja on mukana luomassa Vietnamiin pohjaa innovaatioyhteiskunnan kasvulle. IPP:n avulla Team Finland Vietnamille syntyy vahva linkki TEKES:iin sekä Vietnamin tiede- ja teknologia­sektoriin.

Päivän aikana meille käy kertomassa kuulumisiaan myös WSP Finland. Yritys tekee yhä aktiivisemmin töitä Vietnamissa muun muassa suunnitellen siltoja. Team Finlandille on tärkeää, että yritykset haluavat pitää meihin suoraa yhteyttä. Yritykset löytävät tiimimme entistä paremmin, ja edustuston perusleipätyöhön kuuluvat nykyään vahvasti erilaiset viranomaisvierailut yritysten kanssa.

kentan_aani_hanoi_rocks_03
Uusi vuosi Tet on vuoden tärkein juhla.

Keskiviikko

EU-kollegojen kanssa keskustellaan kuukausittaisessa kaupallisten neuvosten kokouksessa EU:n ja Vietnamin välisistä vapaakauppasopimusneuvotteluista. Neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen kevään kuluessa, mutta ratkaisemattomia kysymyksiä riittää vielä. Vietnam neuvottelee samaan aikaan Tyynenmeren maiden kanssa TPP-vapaakauppasopimusta, joka tuo peliin lisämaustetta. Edistystahti myös hidastuu, kun Vietnamissa samat pääneuvottelijat hoitavat molempia prosesseja.

Keskiviikkoon sopii vielä toinen EU-kokous. EU-delegaation tiloissa meidän onkin nykyään helppo kokoustaa, kun Suomen suurlähetystö ja EUD muuttivat viime syksynä yhteen! Upouuden Lotte-pilvenpiirtäjän 24. kerroksesta kolme neljäsosaa on EU-delegaatiolla ja neljäsosa edustustolla. Edustustilaisuuksiin sopiva, kaunis Sky Garden, vastaanotto ja sisäänkäynti sekä kokoushuoneet ovat yhteisiä.

Tänään suureen kokoushuoneeseen kokoontuu poliittisten neuvosten ihmisoikeus­työryhmä. Ihmisoikeustilannetta seurataan Vietnamissa tarkalla silmällä, ja valitettavasti kehitys on huolestuttavaa. Esimerkiksi vääriä mielipiteitä ilmaisevia bloggareita heitetään helposti vankilaan.

kentan_aani_hanoi_rocks_04
Edustuston uusissa tiloissa kahvipöydässä voi ihailla kotoista koivikkoa.

Torstai

Energia-asiat ovat nousseet alkuvuonna keskeiseksi keskusteluaiheeksi Vietnamissa. Torstaipäivä alkaakin viikon jo toisella energiakeskustelulla kauppakamari Eurochamin järjestämässä aamiais­tilaisuudessa. Paikalla on asiantuntijoita, yritysedustajia ja muita asiasta kiinnostuneita tahoja.

Vietnamissa kansallinen sähköyhtiö EVN kontrolloi sähkön hintaa ja pitää sitä keino­tekoisen alhaisena. EVN tekee vuosittain satojen miljoonien eurojen tappioita ja sähköä myydään 25–30 prosenttia tuotantokustannuksia halvemmalla. Hallituksen mukaan hintoja ei voi inflaatiopaineen takia nostaa, mutta sähkön hinnan kontrollointi on tapa pitää kansa tyytyväisenä ja hiljaisena.

Samaan aikaan sähkönkulutus kasvaa yli kymmenen prosenttia vuodessa, eikä maa mitenkään pysty lisäämään kapasiteettia samassa tahdissa. Ainakin tulevan 5–7 vuoden aikavälillä sähkön riittämättömyys tulee olemaan Vietnamissa varteenotettava ongelma, ja tästä syystä energia-asiat ovat nyt vahvasti ulkomaisten investoijien agendalla. Tällä keskipitkällä aikavälillä vain uusiutuvien energiamuotojen käyttö voisi tuoda riittävän nopeasti lisäkapasiteettia. Hallitus ei kuitenkaan ole ollut valmis tekemään riittäviä päätöksiä tähän suuntaan, ja investoinnit sektorille jäävät uupumaan.

Energiasektorille kaivataan vuoteen 2020 mennessä yli 50 miljardin investoinnit, josta puolet toivotaan tulevan ulkomailta. Investointeja tarvitaan sekä energian tuotantoon että kipeästi myös siirtoverkkoihin, mutta tällä hetkellä Vietnam ei kuitenkaan pysty tarjoamaan ulkomaisille investoijille mitään järkeviä tuottonäkymiä.

kentan_aani_hanoi_rocks_05
Edustuston kirjasto.

Perjantai

Perjantaiaamun perinteisillä henkilö­kunnan aamukahveilla puhutaan tänään James Bondista! Kyseessä on työhyvinvointitapahtuma, jossa saamme kuulla, miksi James Bond ei stressaavasta työstään huolimatta koe työuupumusta.

Luennoitsijana on Norjan suurlähetystön kakkosvirkamies, joka on koulutukseltaan psykologian tohtori. Hän on itse kehittänyt James Bond -teorian ja soveltaa Bondilta opitut niksit edustustotyöympäristöön. Ragnhild muistutti meitä tänä aamuna muun muassa siitä, että kollegoilta kannattaa aina pyytää apua – eihän sen James Bondinkaan tekemisistä tulisi yhtään mitään ilman Ms. Moneypennyn ja Q:n tukea.   

Illalla onkin sitten vuorossa lisää työuupumusta torjuvaa toimintaa eli mukavaa vapaa-ajanviettoa kollegojen kesken, pikku Tet-juhlat. Myöhemmin Vietnamissa vietetään vuoden tärkeintä juhlaa, uutta vuotta Tet’iä. Tänä vuonna varsinainen Tet-päivä oli 19.2., jonka yhteydessä Vietnam hiljeni miltei pariksi viikoksi.

Anniina Barbosa, ulkoasiainsihteeri, Suomen suurlähetystö, Hanoi Vietnam

Anniina Barbosa, Istockphoto

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat