Siirry sisältöön
Haku
6.12.2021 Markkinat Islanti

Islannissa kaikki järjestyy rennosti

Työssäkin yhdistyy tekeminen ja huvi ja saunassa viihdytään aina buumiksi saakka.

Lotta Nuotio Shutterstock
Kartta, johon on merkitty Islanti ja sen pääkaupnki Reykjavík.

Mistäs tämä saunabuumi, Team Finland -koordinaattori Jens Tuovinen? 

Uskoisin, että se on osa hyvinvointitrendiä. Maauimalat ”hot pot”teineen ovat erittäin suosittuja ja suomalainen saunakulttuuri sopii hyvin yhteen sen kanssa. Islannissa on myös paljon kesämökkejä kuten Suomessa. Saunoille on sen verran kysyntää, että meillä suurlähetystössäkin itsenäisyyspäivänä huomioitiin saunominen ja ensi vuoden rakennusmessujen Suomi-ständille tulee suomalaisyrityksiä alalta. 

Onko siellä muuten suomalaisosaamista?

Muihin Pohjoismaihin verrattuna kauppa on aika vähäistä mutta mahdollisuuksia kyllä olisi! Hiljattain kaupat teki alumiiniveneitä valmistava yritys Kewatek, joka toimittaa meripelastusyhdistykselle kolme etsintäalusta, eli esimerkiksi pelastuksen ja kuljetuksen alalla olisi kysyntää. Täällä on suomalainen design myös tuttua, Muumi-jutut myyvät ja Reykjavikissa on Iittala-kauppakin. 

Mistä lisäkysyntää löytyisi? 

Hallitus tekee miljardi-investoinnit infrastruktuuriin ja ympäristöhankkeisiin lähivuosina mutta myös koulutukseen ja hyvinvointiin. Reykjavikiin rakennetaan uutta yliopistollista sairaalaa ja sen kilpailutukseen esitettiin kutsu suomalaisille yrityksille, kilpailutuksia on tulossa lisääkin. Seuraamme edustustossa näitä investointeja ja niiden mahdollisuuksia yrityksille. Lisäksi lähitulevaisuudessa alkaa rakennushanke, jossa uusitaan suositun maauimalan ja urheiluhallin tilat.  

Millaista siellä on tehdä bisnestä? 

Ei ole kovasti sosiaalisen kanssakäymisen sääntöjä, miten edetä. Paikallisia on melko rentoa lähestyä, on epähierarkkista ja tasa-arvoinen yhteiskunta. Silti on tärkeää tuntea oikeat ihmiset, pienessä maassa sosiaalisella verkostolla pääsee helposti eteenpäin. Liikeneuvottelut voivat olla hyvinkin epämuodollisia, työ ja huvi sekoittuvat täällä usein. Siksi maassa vieraileva saattaa kokea kokoukset vähemmän tehokkaiksi. Rennosti kaikki järjestyy kyllä, vaikka pilkuntarkasta aikataulusta ei pidettäisikään koko ajan kiinni. 

Mitä olisi hyvä ottaa huomioon?

Vaikka voi luottaa siihen, että kaikki kyllä järjestyy, niin on hyvä myös sopia asioista etukäteen. Islantilaiset vaikuttavat usein vähän varautuneilta ensitapaamisella, mutta lämpenevät kyllä. Yleisesti täällä on hyvää huumorintajua ja leikkisyyttä, paikalliset eivät ota liian vakavasti itseään, tunnelma on leppoisampi. Mutta he mieluusti kyllä ottavat kehuja vastaan, ovat ylpeitä! Suomi taas tunnetaan hyvästä hallinnostaan, mikä on täällä myyntivaltti, sillä suomalaiset nähdään luotettavina kumppaneina.

Islanti

Väkiluku: 370 000 
BKT: 18,8 miljardia euroa (47,8 tuhatta per capita) 
Tavarakauppa 
Vienti Suomesta Islantiin 48 MEUR (vuosi 2020)
Pääartikkelit: Puutuotteet, koneet, laitteet sekä kuljetusvälineet 
Tuonti Islannista Suomeen 14 MEUR (vuosi 2020)
Pääartikkelit: metallit, kala- ja kalavalmisteet sekä maitotuote Skyr