Siirry sisältöön
Haku
2.12.2024 Vihreä siirtymä ja ilmasto Yhdysvallat

Iso omena haluaa vihreämmäksi

The New York Climate Exchange kehittää käytännön toimia ilmastoekonomian tehostamiseksi. Toimitusjohtaja Stephen Hammer etsi Suomesta uusia ideoita ja mahdollisia yhteistyökumppaneita.

Ilkka Ranta-aho Ilkka Ranta-aho
Stephen Hammer katsoo kohti kameraa.

Onko Suomen vierailu inspiroinut?

Erittäin mielenkiintoinen sarja tapaamisia. Valtionhallinto, Helsingin ja Turun kaupungit, Aalto-yliopisto, Maria 01, Solar Foods, Hyytiälän metsäasema, Helen…

Me olemme nuori organisaatio New Yorkissa, mutta kansainväliset yhteisöt ovat erittäin kiinnostuneita siitä mitä olemme rakentamassa.

New Yorkin Green Economy Action Plan -ohjelmavihossa on noin 130 sivua.  Pelkät iskulauseet eivät taida enää riittää?

Se kertoo ongelman monimutkaisuudesta. Green Economy Action Plan synnyttää arviolta yli 260 000 uutta työpaikkaa New Yorkiin muutaman vuoden kuluessa. Se enemmän kuin tuplaa nykyisen vihreän talouden työpaikkojen määrän. Siitä tulee noin 90 miljardin dollarin vuosittainen piristysruiske.

Monet työtehtävistä ovat jo olemassa, mutta niitä ei pidetä ”vihreinä töinä”. Sähköasentaja ja hitsaaja tekevät perinteisiä hommia. Lähitulevaisuudessa he asentavat lämpöpumppuja ja rakentavat tuulivoimaloita. Tässä voidaan nähdä yhtymäkohtia siihen, mitä Helsinki on alkanut tehdä. Hiilineutraaliin kehitykseen liittyy paljon uusia työtehtäviä, jotka eivät kuitenkaan ole uutta mullistavaa teknologiaa.

Sitten on tietysti myös aidosti uutta luovia yrityksiä.

Olisiko pohjoismainen kaukolämpö­osaaminen hyvä vientituote? 

New Yorkin energialähteet ovat paljon kapeammalla pohjalla kuin Suomella. Sähkö ja lämpö tuotetaan enimmäkseen polttamalla maakaasua. Vesivoimaa, merituulta ja aurinkosähköä käytetään vielä toistaiseksi varsin vähän. Meillä on valtava kaukolämpö- ja kaukojäähdytysjärjestelmä, mutta se toimii vain tietyillä alueilla Manhattanilla.

Vaihtoehtoiset ratkaisut ovat tärkeimpiä viemisiäni Suomesta New Yorkiin. Täällä kehitetään todella laajasti erilaisten energianlähteiden integrointia kaukolämpöjärjestelmiin. Hyvänä esimerkkinä datakeskusten hukkalämmön talteenotto.

Tiedon  jakaminen lienee keskeistä muutoksen aikaansaamisessa?

The Exchange koettaa olla perustavalla tavalla erilainen kuin tieteellistä tutkimusta tekevät yliopistot. Oletamme, että akateemiset jatkavat tutkimustyötä ja yritykset sekä kuntapuoli uusien vihreiden työtehtävien kehittämistä. Meidän tehtävämme on saattaa nuo toimijat yhteen. Me otamme tieteen parhaat saavutukset ja sovitamme ne olemassa olevaan talouskehikkoon, jotta kansalaiset voisivat laajentaa ansaintakeinojaan vihreän teknologian eri osa-alueilla. Ilmastolukutaito johtaa koulutusvalintoihin, työuriin ja taloudellisiin päätöksiin.

Governor’s Islandille, Manhattanin ja Brooklynin kupeeseen, on rakentumassa NYCE:n kampus ja observatorio. Miten tärkeää fyysinen läsnäolo on?

Se on ainutlaatuinen konsepti. Ilmastokysymyksiin keskittyvän akateemisen instituution viereen tulee ilmastontutkimuskeskus ja yrityshautomo, niiden vieressä tilat yhteistoiminnalle ja konferensseille. Siellä tuodaan yhteen paikallisia ja kansainvälisiä päättäjiä ja rahoittajia. Ja kaikki toiminta liittyy ilmastoon.

Kampuksellemme tullaan oppimaan ja kehittämään ympäristötiedettä, ilmastoteknologiaa, rahoitusta, lainsäädäntöä, ilmastoon liittyvää terveystietoa. Meillä on suuri valikoima aiheeseen liittyviä kursseja ja opintokokonaisuuksia. Opiskelijat voivat tulla muista oppilaitoksista vaikka yhdeksi lukuvuodeksi ja asua saarella. Sen on määrä olla elävä laboratorio, jossa me opetamme tekemään asioita erilaisella, paljon kestävämmällä tavalla.

Työskentelit aiemmin samojen asioiden parissa Maailmanpankissa. Oliko työsi perusta samankaltainen kuin nykyisen?

Maailmanpankissa työni liittyi muun muassa ilmastotoimien rahoitukseen. Toiminta oli maailmanlaajuista ja käsiteltävät summat miljardeja ja biljoonia. Exchangessa päädytään saman kokoluokan liiketoimiin, mutta ne syntyvät yksi tapaus kerrallaan. Yhden rakennuksen on investoitava uuteen tekniikkaan pienentääkseen hiilijalanjälkeään. Vieressä toinen rakennus tekee saman. Kun se toistuu 50 000 kertaa, siitä kertyy miljardiluokan taloudellista toimintaa. Kun se laajenee kymmeneen kaupunkiin, ollaan taas kertaluokkaa isommissa summissa. Minulle tuon ymmärtäminen oli jonkinlainen herätys.

The New York Climate Exchange

New Yorkin kaupunki suunnitteli ilmastoratkaisuihin keskittyvän instituutin perustamista Governor’s Islandille Brooklynin kupeeseen. Hankkeen toteuttajaksi valittiin NYCE, jonka kumppanina on iso joukko sekä paikallisia että kansainvälisiä yrityksiä ja yhteisöjä. NYCE etsii ratkaisuja ilmastomuutoksen torjumiseen sekä siitä kumpuavien liiketoimintamallien kehittämiseen.