Siirry sisältöön
Haku
7.6.2021 Yritykset

Jätevuoret raaka-aineeksi

”Tekstiiliteollisuus on toiminut periaatteella: take, make, waste. Otetaan neitseellisiä raaka-aineita ja kaikki dumpataan käytön jälkeen. Infinited Fiber tekee tekstiiliteollisuuden kiertotaloudesta totta. Olemme tekstiiliteknologiayritys, joka tekee tekstiilikuitua jätevirroista.

Sami Laakso Vesa Tyni
Petri Alava makaa selällään kierrätykseen menevien puhtaiden vaatteiden keskellä

Nuoret vaativat vastuullisuutta, ja vaatebrändit hakevat kiivaasti ratkaisuja kysyntään. Verkkokauppa Zalandon yleisin hakusana on jo nyt sustainable clothing. Uskomme, että meidän tuotteemme kaltaista kuitua tulee olemaan jatkossa kaikissa vaatteissa, ja tekstiilijätteen keräyk­sestä tulee arkipäivää. 

Syy on selvä: planeetan rajat ovat tulleet vastaan. Nyt viljelypeltoja käytetään puuvillan viljelyyn. Puuvillan kasvattaminen yhtä t-paitaa varten vaatii yli 600 litraa vettä, meidän teknologialla vettä käytetään 14 litraa. Maailma dumppaa vuosittain 92 miljoonaa tonnia tekstiilijätettä kaatopaikalle ja polttoon. Polyesteristä veteen pääsee mikrokuituja.

Tuotteemme tavaramerkki on Infinna. Haluamme, että se on kansainvälisesti tunnettu synonyymi kestäville, kierrätetyille materiaaleille. Patentoimamme teknologian ainutlaatuisuus on siinä, että voimme tehdä kuidun huippulaatuisena niin tekstiili- ja kartonkijätteestä kuin myös maatalouden sivuvirroista kuten vehnän tai riisin oljesta. 

Suunnitelmissamme on tehtaan käynnistäminen Suomeen vuonna 2024. Sen tuotanto on 100 miljoonan euron bisnes, ja se tuo suoraan 250 työpaikkaa sekä 750 henkeä muun muassa jätteiden keräilyyn ja alkujalostukseen. 

Oma tehdas on muutoksen kiihdyttäjä, mutta pääansaintatapa meille on teknologialisenssien myynti. Patenttissalkkumme on vahva. Alkujuuriltaan teknologiamme on VTT:n kehittämää, ja olemme jatkaneet kehitystyötä. Suomessa on maailman johtavaa selluloosaprosessoinnin osaamista. 

Uskoa 220 miljoonan euron investoinnin toteutumiseen tuo se, että yhtiön omistajakunnassa on isoja teollisia toimijoita kuten Fortum sekä myös esimerkiksi H&M Group. Myös sijoittajilla on voimakas paine vastuulliseen sijoittamiseen, mutta tarvitsemme alkuvaiheessa myös julkista rahoitusta. Innovaatiorahoitukseen on Suomessa mahtavat keinot, mekin olemme saaneet tukea Business Finlandilta ja EU:n Horizon-ohjelmasta. Toiminnan laajentamiseen teolliseen mittakaavaan ei meillä kuitenkaan ole vielä totuttu.”

Petri Alava, toimitusjohtaja, Infinited Fiber Company Oy

Kuka?
Petri Alava, perustajajäsen ja toimitusjohtaja

Mitä?
Tekstiilikuitua jätevirroista

Mikä?
Infinited Fiber Company Oy

Markkinat?
Tekstiilejä valmistavat maat eri puolilla maailmaa