Siirry sisältöön
Haku
6.12.2021 Markkinat Kiina

Kiinalla on monet kasvot

Shanghai on länsimaalaisempi kaupunki kuin Tampere, sanoo Fastems Oy:n käyttöönottoinsinööri Mikko Finne.

Matti Välimäki Fastems
Työmies ohjelmoi Fastemsin automaatiojärjestelmää.

Kiinan valtavat markkinat ovat houkutelleet paikan päälle myös suomalaisen Fastems Oy:n. Yritys tarjoaa metalliteollisuudelle joustavia, pienerätuotantoa tehostavia automaatioratkaisuja.

Markkinointi- ja myyntijohtaja Markku Bollmann kertoo, että Fastems rekrytoi heti aluksi maahan tultuaan kiinalaisen myyntipäällikön. Liikkeelle lähtöä auttoi, että henkilö oli tehnyt jo aikaisemmin yhteistyötä suomalaisyritysten kanssa. 

– Rekrytointi oli välttämätön, jotta oikeat ovet avautuivat ja kommunikaatio eri osapuolten välillä helpottui. Mutta kiinalainen henkilökunta ei tietenkään yksinään riitä. Myös länsimaisten on osallistuttava liiketoimintaan, suhdeverkon ja luottamuksen rakentamiseen, ennen kuin bisnes alkaa todella sujua.

Fastems rantautui Kiinaan kymmenisen vuotta sitten, mutta se on panostanut alueelle enemmän viimeiset viisi vuotta. Perheomisteisen yhtiön päämarkkina-alueet ovat Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

– Kiinassa markkinat ovat avautumassa yhä enemmän automaatiolle. Maassa ymmärretään automaation tuomat edut ja että ilman sitä maailmanlaajuisessa kilpailussa on erittäin vaikeaa pärjätä.

Fastems on toimittanut tähän mennessä jo yli 60 automaatiojärjestelmää ympäri Kiinaa. Se on vahvasti läsnä esimerkiksi Shanghain alueella, jossa yhtiöllä on myös kaksi suomalaissyntyistä työntekijää. Myös Weifangin kaupunkiin Shangdonin maakuntaan on mennyt toistakymmentä järjestelmää.

Maassa maan tavalla

Fastemsin Shanghaissa asuva käyttöönottoinsinööri Mikko Finne kertoo oppineensa, että länsimainen suora kommunikointi ei oikein istu Kiinaan. Hän mainitsee, että kun monimutkaisia automaatiojärjestelmiä otetaan käyttöön, on luonnollista, että kaikki ei onnistu ihan hetkessä.

– Jos asiakas antaa moitteita, niin silloin ei tule kysymykseenkään rento eurooppalainen tapa, jolloin vastaan vaikkapa, että ’’eihän kaikki mennyt nyt ihan putkeen sinunkaan puoleltasi”. Parempi on vain nyökkäillä kiltisti, pahoitella tapahtunutta ja keskittyä korjaamaan asiat, Finne naurahtaa.

Fastems käyttää rahaliikenteessään ulkomaisia valuuttoja.

– Varsinkin huoltotoiminnassa on kuitenkin painetta siirtyä käyttämään yaneja, Bollman kertoo.

Vientivalvonta edellyttää Fastemsia selvittämään aina tarkoin, kuka milloinkin on yhtiön loppuasiakas ja mikä on toimitettavan järjestelmän lopputarkoitus.

Kiinasta on moneksi

Finne huomauttaa, että valtavan kokoisessa maassa on suuria eroja eri alueiden välillä. Tämä näkyy myös suhtautumisessa ulkomaalaisiin.

– Jossakin kauempana meitä länkkäreitä saatetaan jopa hieman pelätä. Mutta esimerkiksi Shanghai on hyvin länsimainen kaupunki. Suomalaisyhteisö on hyvin tiivis.

Finnen mielestä Shanghai on itse asiassa paljon länsimaisempi kuin vaikkapa yhtiön kotikaupunki Tampere.

– Ihan oman kotikatuni vieressä on toinen katu, jonka varrella on varmaan kymmenen Rolexin liikettä. Toisin kuin monissa muissa paikoissa Kiinassa, täällä englannilla pärjää tosi hyvin. Itämaisia ja länsimaisia huippuravintoloita on niin runsaasti, että meikäläisen painokin on taas kasvanut, Finne naurahtaa.