Siirry sisältöön
Haku
19.12.2013 Team Finland Saudi-Arabia

Kuningaskunnassa tapahtuu

kuningaskunnassa_tapahtuu

sunnuntai

Saudi-arabialainen viikko alkaa pienen Eid-katkon jälkeen. Jokaviikkoinen edustustokokous alkaa kello yhdeksän ja tällä kertaa ihanien kakkujen kera. Juhlimme suurlähettiläs Jarno Syrjälän nimitystä ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston osasto-päälliköksi.

Ei ole kulunut kahta vuorokautta siitä, kun Saudi-Arabia teki historiallisen liikkeen ja kieltäytyi YK:n turvallisuusneuvostopaikasta. Ilmoitusajankohta on merkittävä siksikin, että kyseessä oli islamilainen juhlapäivä Eid al-Adha -perjantai. Eid al-Adha on uhrijuhlan aikaa, jota vietetään Mekan pyhiinvaelluksen jälkeen. Kakkosvirkamiehen aamu kuluukin EU:n polittisten asioiden kuukausittaisessa kokouksessa, jossa pääaiheena käsitellään tätä historiallista ja totutusta kaavasta poikkeavaa päätöstä. Aamun kokoukseen on sopivasti kutsuttu Yhdysvallat, joka päästetään verekseltään kommentoimaan asiaa. Turvallisuusneuvostopäätös kertoo jotain Saudi-Arabian kuningaskunnasta. Saudi-Arabia on uniikki maa, joka ei jätä ketään kylmäksi. Se on sanoinkuvaamattoman mielenkiintoinen asemapaikka.

Sunnuntaina pöydältä löytyy aina kasa edelliseltä viikolta kerääntyneitä asioita. Päivä, joka on jo illaksi kääntynyt, päättyy kolmen eri maan iltatapahtumaan.

maanantai

Nettiyhteydet poikki. Tarjoutuu hetki henkilöstöasioiden läpikäyntiin ja hallinto-härdelliin. Seitsemän kansallisuuden edustustossa henkilöstöasioiden kirjo on mittava, mutta tiimi sitäkin upeampi. Aamulla käydään läpi kääntäjien kanssa, miten uutisointia tällä viikolla seurataan turvallisuusneuvosto-päätöksen takia.

Tämä viikko on muillakin YK-foorumeilla mielenkiintoinen Saudi-Arabialle. Saudi-Arabiaa käsitellään YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Tälläkin saralla edistystä tapahtuu. Saudi-Arabiassa on nyt aloitettu naisten työelämään integrointi ja naisia tuetaan perustamaan yrityksiä.

Iltapäivällä on videolinkkiyhteys Helsinkiin, Afrikan ja Lähi-idän -osastolle. Aiheenamme on elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren vierailu, jonka tarkoituksena on tukea suomalaisyritysten ponnisteluja alueella. Painopistealueina ovat energia, ICT ja kaivosteollisuus. Samalla avautuu mahdollisuuksia esitellä osaamistamme myös voimakkaasti kasvavilla rakennus- ja terveydenhuoltoaloilla. Ministerivierailut vahvistavat suomalaisten yritysten kilpailukykyä.

tiistai

Ennalta sovittu puhelu Abu Dhabiin kello 8.30. Alueellinen yhteydenpito edustustojen välillä on ensiarvoisen tärkeää. Keskustelu sivuaa jälleen turvallisuusneuvostoa, mutta kääntyy Saudi-Arabian kovasti kasvavaan talouteen.

Toukokuun lopussa 2013 IMF arvioi 4,4 prosentin talouskasvua vuodelle 2013. Vuonna 2012 Saudi-Arabian talous kasvoi 6,8 prosenttia. IMF rankkasi Saudi-Arabian samanaikaisesti yhdeksi parhaiten toimivista talouksista. Vaikka Saudi-Arabia onkin maailman suurin öljyntuottaja, tulee sen talouskasvu tulevina vuosina perustumaan siihen, miten se pystyy monipuolistamaan talouttaan. Huonolta ei näytä myöskään ei-öljyyn perustuva yksityissektorin kasvu, jossa mennään vuonna 2013 noin 7,6 prosentin kasvuluokkaa. Taloutta jarruttavana tekijänä tulevina vuosina voi olla korkea nuorisotyöttömyys, joka on noin 40 prosentin luokkaa 20–24 -vuotiailla. Työministeriö tähtää massiivisilla ohjelmilla nuorisotyöttömyyden laskuun. Saudi-Arabialla on kuitenkin iso budjettiylijäämä ja hyvin alhainen velkataso, jotka auttavat asian ratkaisemisessa.

Puolilta päivin kollega, Tommi Backman, muistuttaa yhteisestä tapaamisesta YK:n
turvapäällikön kanssa. Alueen turvallisuus-tilannetta seurataan tarkasti. Pari sanaa
kulttuuriasioista vaihdetaan konsulimme, Kristiina Zeroualin kanssa, joka on lähdössä EU:n kulttuuriasioita käsittelevään kokoukseen.

Iltapäivällä on Saudi-Arabian viranomaiskierroksen vuoro. Tapaamisia suurlähettilään seurassa uuden EU-asioista vastaavan päällikön ja protokollapäällikön kanssa.

keskiviikko

Aamu alkaa tapaamisella työministeriössä. Työministerin naisavustajakaarti on kiinnostunut ammatillisesta pätevöitymisestä, ja siitä miten Suomi ja Saudi-Arabia voisivat edetä yhteistyössä tällä saralla. Tämän kaltaiset tapaamiset ovat naisdiplomaatin etuoikeus Saudi-Arabiassa, eli suorat keskusteluyhteydet naisiin. Tämä onkin Suomen lisäarvo kovin miehisessä Riadin diplomaattikunnassa.

Työministeriön kokouksen lopussa palataan vielä Suomen koulutusjärjestelmään. Saudi-Arabiassa on ollut kolmisen vuotta käynnissä maailman kenties laajin koulu- ja opetusalan uudistusohjelma. Vuosittainen opetusalan budjetti on noin 40 miljardia euroa. Kansainvälisissä vertailuissa upeasti pärjännyt Suomi on saanut jalansijaa tähän miljardiluokan toimintaan: Suomi oli vuonna 2013 Riadissa järjestettyjen opetusalan messujen mallimaa. Saudi-Arabia haluaa uudistuksia nopealla tempolla ja siinä vauhdissa on pysyttävä mukana. Koulutusvienti Saudi-Arabiaan tulee olemaan pitkä prosessi. Markkina-alueena kun on maa, joka satsaa enemmän rahaa vuosittain koulutuksen uudistamiseen kuin mitä Suomen valtion vuosittaiset verotulot ovat.

torstai

Torstai alkaa upeissa merkeissä. Edustustolla piipahtaa kuninkaan neuvoa-antavan neuvoston (Shura-neuvosto) yksi 30:stä naisedustajasta. Päätetään, että pieni naisdiplomaatti-joukko, jota Suomi koordinoi, ehdottaa yhteistapaamista Shura-neuvoston naisille. Illalla tapaamme myös kauppakamarin nais-illassa. Puhe kääntyy kauppaan, kuten yleensä Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabian ja Suomen välinen kauppa on viime vuosina ollut Suomelle vahvasti ylijäämäistä. Maa on Suomen viennin suurin kohdemaa alueella. Alueen poliittinen epä-vakaus on vain lisännyt kuningaskunnan roolia sekä talouden jättiläisenä että poliittisena voimatekijänä alueella.

Yritysten ja Suomen talouselämän näkö-kulmasta Saudi-Arabian mahdollisuudet liittyvät maan voimakkaana jatkuvaan talouskasvuun ja sitä seuraaviin investointeihin infrastruktuuriin, hyvinvointiin ja osaamiseen sekä talous- ja tuotantorakenteen monipuolistamiseen ja jalostusasteen nostamiseen. WTO-jäsenyys ja maltillinen yhteiskuntakehitys ovat vaikuttaneet positiivisesti yritysten toiminta-ympäristöön. Maahan pyrkivät ja maassa jo toimivat yritykset tarvitsevat usein arvovaltapalveluita. Tähän haasteeseen edustuston on pystyttävä vastaamaan jatkossakin.