Chicago ja sen talousalue käsittää 14 countya (kuntaa) Illinoisin pohjoisosassa sekä neljä Indianassa ja yhden Wisconsinin puolelta. Alueella asuu noin 9,5 miljoonaa ihmistä. Michiganjärven länsirannalla sijaitsevan Chicagon väkiluku on noin 2,3 miljoonaa. Chicago, Windy City, on arkkitehtonisesti ainutlaatuinen ja hyvin kansainvälinen. Suuresta koostaan huolimatta se on miellyttävä suurkaupunki, jossa on hyvä asua ja nauttia monipuolisesta...

Chicago ja sen talousalue käsittää 14 countya (kuntaa) Illinoisin pohjoisosassa sekä neljä Indianassa ja yhden Wisconsinin puolelta. Alueella asuu noin 9,5 miljoonaa ihmistä. Michiganjärven länsirannalla sijaitsevan Chicagon väkiluku on noin 2,3 miljoonaa.

Chicago, Windy City, on arkkitehtonisesti ainutlaatuinen ja hyvin kansainvälinen. Suuresta koostaan huolimatta se on miellyttävä suurkaupunki, jossa on hyvä asua ja nauttia monipuolisesta kulttuurielämästä.

Chicagon talousalue on merkittävä talouskeskus koko maailman mittapuun mukaan. Sen alueellinen bruttokansantuote (GRP) vuonna 2010 oli 500,3 miljardia dollaria, mikä on melkein kaksi kertaa suurempi kuin koko Suomen bruttokansantuote.

Teollisuusjakauma on erittäin monipuolinen. Suurimpia sektoreita ovat liiketoimintojen tuki- ja rahoitus, vahva valmistusteollisuus, lääke-, biolääke- ja biotekninen ja infotekninen sektori, terveyspalvelut sekä logistiikkasektori. Noin puolet alueen tuottamista palveluista ja tuotteista kulutetaan Chicagon Metropolin alueella ja loput viedään muualle Yhdysvaltoihin tai ulkomaille.

Chicagon talousalueen vahvuus ei pelkästään perustu suureen kuluttajien määrään vaan myös koulutettuihin työntekijöihin ja hyvään infrastruktuuriin. Chicagon sijainti keskellä maata hyvien lentoyhteyksien, moottoriteiden ja rautateiden solmukohdassa on merkittävä etu.

Toisaalta vahva finanssipuolen ja business-toimintojen osaaminen sekä tarjonta ovat olleet merkittävät tekijät alueen kehittämisessä. Vahva talousosaaminen on keskittynyt rahoitus- ja vakuutustoimintojen sekä historiallisten pörssiyritysten ympärille. Keskuspankin (Federal Reserve) seitsemännen alueen keskus sijaitsee Chicagossa.

Suomesta katsottuna Yhdysvaltojen Keski-Länsi on ollut melko tuntematon alue, joka nyt American Airlinesin uuden suoran lentoyhteyden – vaikkakin se on toistaiseksi kausiluonteinen – avulla on kehittymässä mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi etsittäessä toimintakohteita.

Mielikuva Chicagosta ja yleensä Keski-Lännestä on usein peittynyt vanhaan ja harhaanjohtavaan kuvaan gangstereista ja raskaasta teollisuudesta Chicagossa sekä vanhastavasta elämäntyylistä. Usein unohdetaan, että tämä alue on USA:n valmistusteollisuuden kehto, jossa edelleen toimii vahva autoteollisuus sekä sen alihankkijat ja monet suuryhtiöt kuten Caterpillar, John Deere ja Motorol.

Alue on nyt voimakkaan rakennemuutoksen kourissa, mikä toisaalta antaa uusille ideoille oivan kasvualustan ja paikallisten viranomaisten varauksettoman tuen kaikille toimijoille, jotka luovat työpaikkoja ja tuovat uuden tyyppistä teollisuutta paikkakunnalle.

Uuden kehityksen painopiste perustuu vahvasti yliopistojen ja muiden tutkimusinstituuttien panokseen uuden teknologien ja sovellusten kehittämisessä useilla sektoreilla. Erityisesti cleantech- ja ICT- teollisuus ovat nostamassa päätään.

Chicagossa on esimerkiksi 17 eri tuulivoimalavalmistajaa. Exelon, joka on alueen suurin energiayhtiö, on valmistelemassa smart gridin käyttöönottoa energia käytön tehostamiseksi. Lisäksi uudet jätteenkäsittelytekniikat ja energian tuottaminen jätteestä ovat julkisen keskustelun alla.

Budjettien alijäämäisyys julkisen talouden piirissä sekä kireä kilpailutilanne yritysten välillä vaatii jatkuvaa myös vanhojen teollisuusprosessien ja -mallien tehokkuuden lisäämistä kustannusten alentamiseksi.

Pääasiassa täällä olevat suomalaiset yritykset toimivat myyntikonttoreiden ja tuotehuollon kautta. Yrityshankintojen myötä chicagolaiset Navteq (Nokia) ja Motorolan verkkopalvelut (Nokia-Siemens) ovat siirtyneet suomalaiseen omistukseen. Koneen Pohjois-Amerikan pääkonttori on Chicagon esikaupungissa. Fiskars toimii Madisonissa Wisconsinissa. UPM:n Raflatac ja paperin myyntikonttori löytyvät myös täältä.

Paikallista metalliteollisuutta palvelevat Outokumpu Stainless ja Peak Metal Inc (Rautaruukki). Amerin yhtiö Wilson valmistaa urheiluvälineitä. Mielenkiintoinen uusi toimija Chicagossa on Golla, joka valitsi Chicagon Amerikan pääkonttorin kotipaikaksi. Golla valmistaa korkealaatuisia ja muodikkaita laukkuja kannettaville tietokoneille ja puhelimille.

Planmeca myy laitteita hammaslääkäreille. HUR:n myyntikonttori Chicagon pohjoispuolella myy kuntoiluvälineitä. Myös kaivosteollisuuden toimijoita löytyy: porausalustoja kaivoksille valmistavan Normetin huolto- ja varaosakeskus sijaitsee lähellä Milwaukeeta noin kahden tunnin automatkan päässä O`Haran lentokentältä.

Toimintojen aloittaminen uusissa ympäristössä on aina iso riski yrityksille ja niille henkilöille, jotka siirtyvät uusiin olosuhteisiin. On hyvä tietää, että täällä toimii monia aktiivisia suomalaisia yhteisöjä kuten Finnish -American Chamber of Commerce/Midwest, Finnish-American Society of the Midwest ja Chicagon Suomi-koulu, jotka voivat auttaa sopeutumisessa ja tarjota sosiaalisen verkon uusille expateille ja heidän perheilleen.

Tervetuloa Chicagoon!
 

Olavi Göös

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Pekka Vänttinen</span></span>25.03.2024

Luetuimmat