Siirry sisältöön
Haku
4.12.2018 Digitalisaatio

Liikennesäännöt datataloudelle

Kaupan ja tiedon liikkumisen suhteen maailmassa eletään suurten muutosten aikaa. Ihmisten ja koneiden tuottama data tarjoaa yhä uusia taloudellisia mahdollisuuksia, mutta samaan aikaan huoli datan käytöstä, turvallisuudesta ja yksityisyydestä on kasvanut.

Maailman talousfoorumin (World Economic Forum) presidentti Børge Brenden mukaan yksityisyyden suojan ja datan kaupallistamisen välinen dilemma on keskeinen puheenaihe foorumin tapaamisissa. On tärkeä varmistaa, että vallankumous on hyödyksi koko ihmiskunnalle.

– Ei digitaalisesta kaupasta, tekoälystä ja isosta datasta voi keskustella puhumatta tästä ongelmasta. Se on meille velvollisuus, sillä kumppaneinamme on maailman tärkeimpiä yrityksiä, mutta myös laajasti erilaisia sidosryhmiä ja kansalaisyhteiskunnan edustajia, Brende sanoo.

Maailman talousfoorumi kokoaa vuosittain johtavia poliitikkoja, yrityksiä ja muita vaikuttajia Sveitsin Davosiin pohtimaan maailmantalouden kannalta polttavia kysymyksiä. Järjestöllä on vaikutusvaltaa huipputason päättäjien foorumina, mutta se ei tarjoa valmiita ratkaisuja.

– Olemme puolueeton järjestö, joka edistää keskustelua. Emme ole hallitus, joka luo politiikkaa, hän muistuttaa.

Brende tunnustaa, että käynnissä oleva teknologinen ja taloudellinen muutos on niin nopea ja perinpohjainen, että sen  ohjaamiseksi tarvitaan yhteisiä ”liikennesääntöjä”. Eri maissa laaditaan parhaillaan lakeja yksityisyyden suojasta, mutta hänen mukaansa ratkaisuja tarvitaan myös globaalilla tasolla.

– Jotta näihin asioihin voidaan vaikuttaa, tarvitaan sääntöjä valtavilla markkinoilla, kuten EU:ssa. Jos EU ottaa käyttöön uusia lakeja digitaalisen talouden alueella, sillä on suuri vaikutus, Brende sanoo.

Tärkeä aihe on myös kilpailu datataloudessa. Amerikkalaiset internetin jättiläiset Google, Apple, Facebook ja Amazon – joista kaksi on foorumin strategisia kumppaneita – ovat maailmanlaajuisesti dominoivassa asemassa. Haittaako Piilaakson jättiläisten valta jo globaalin talouden kehitystä?

Brende ei ole tilanteesta suuresti huolissaan. Moni tämän päivän suurimmista yrityksistä ei ollut edes olemassa 20 vuotta sitten, eikä mikään takaa niiden pysyvän asemissaan. Teknologia kehittyy niin nopeasti, että yksi alusta voi nopeasti menettää otteensa markkinoista, kuten Nokian matkapuhelinten esimerkki karvaasti muistuttaa.

– Tietenkin maat ja yritykset, joilla on käytössään paljon dataa, ovat vahvoilla. Mutta jokainen yritys, koosta riippumatta, kohtaa jatkossa kilpailua innovatiivisten pienten yritysten suunnalta, Brende uskoo.

 

Huippujen tapaaminen Sveitsissä

 

Yhteistyötä dialogin luomisessa

Suomi on Maailman talousfoorumin tärkeä kumppani, kehuu johtaja Børge Brende. Järjestön kumppaneina on merkittäviä suomalaisia yrityksiä, kuten Nokia ja Fortum, ja yhteistyötä on myös Suomen hallituksen kanssa.

– Käymme keskusteluja sitä, miten voisimme vahvistaa Suomen roolia neljättä teollista vallankumousta koskevassa dialogissa, Brende kertoo.

Teknologian murroksen aiheuttama neljäs teollinen vallankumous on yksi WEF:n painopisteistä, jota varten se on perustanut keskuksia San Franciscoon, Pekingiin, Tokioon ja Mumbaihin.

– Tulevat mullistukset luovat runsaasti uusia taloudellisia mahdollisuuksia, mutta samalla on varmistettava, että ne palvelevat koko ihmiskuntaa. Siihen tarvitaan globaaleja pelisääntöjä, joiden ympärille WEF haluaa luoda keskustelua, Brende toteaa.

– Uskon, että Suomella on tähän asiaan näkemystä ja halua vaikuttaa.