Maailmantilanne haastaa mutta yritykset pärjäävät
Nykyinen maailmantilanne vaikeuttaa lähes kaikkien yritysten vientiä. Sodan ja suurvaltakilpailun vaikutukset yrityksiin olivat esillä ulkoministeriön järjestämässä keskustelussa Porin SuomiAreenassa.
Sota ja suurvaltakilpailu tuntuivat melkeinpä liian synkiltä aiheilta aurinkoiseen iltapäivään Porin kaupungintalon pihalla. Mutta maailmantilanne on mikä on ja se vaikuttaa laajasti vientiyrityksiin, totesi Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka.
-Sota on kohdellut eri tavoin kullakin sektorilla ja eri maissa toimivia yrityksiä. Hiljattain teettämässämme kyselyssä vientijohtajista 95 prosenttia kertoi, että geopoliittiset jännitteet ja Venäjän hyökkäyssota ovat vaikuttaneet vientinäkymiin. Silti yritykset ovat pärjänneet keskimäärin hyvin, Toivakka totesi.
Yksi yrityksistä, johon Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikutti välittömästi, on porilainen SampoRosenlew, jonka päämarkkinat ovat olleet Itä-Euroopassa.
-Yön yli meiltä leikkaantui 20 prosenttia tilauskannasta pois. Meillä oli myös alihankkijoista kolme tärkeää toimittajaa Ukrainassa ja henkilöstöä myös, nyt he ovat paljolti maanpuolustustehtävissä, toimitusjohtaja Jussi Malmi kuvasi tilannetta paneelissa.
Muita markkinoita
Yritykset ovat joutuneet tekemään nopeita suunnanmuutoksia, kun itä meni niin sanotusti tukkoon. Vanhoilla tutuilla markkinoillakin löytyy yhä kasvun varaa.
-Suomalaisyritysten viennistä yhä 50-60 prosenttia suuntautuu EU-markkinoille. Silti EU:n sisälläkin on valtavasti vieläkin mahdollisuutta kasvaa, ja jopa Pohjoismaissa. Nyt selväksi ykköseksi on noussut USA. Toivon myös, että yritykset kiinnostuisivat Afrikan markkinoista, jotka eivät ole niin kilpailtuja, Toivakka sanoi.
Paneelissa kansainvälisen kaupan asiantuntija Riku Mäkelä muistutti myös Kaakkois-Aasian mahdollisuuksista, maat kasvavat siellä huimaa vauhtia.
-Kyllä tämän sodan yhteydessäkin nähdään, että kriisit ovat samalla aina kuitenkin myös mahdollisuus. On vapautunut resursseja, ihmisiä, budjettia – meillä on Singaporessa näkynyt se kiinnostuksen kasvuna, että Venäjälle ei voi enää viedä, Suomen edustustossa Singaporessa työskennellyt Mäkelä kertoo.
Pakotteet välttämättömiä
Oma iso haasteensa ovat olleet pakotteet – sekä pakotteet, jotka liittyvät suurvaltakilpailuun Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, että erityisesti pikavauhdilla Venäjää vastaan asetetut pakotteet. Asiantuntemuksesta on yhtäkkiä ollut huutava pula.
-Yritykset eivät olleet valmistautuneet laajoihin pakotteisiin ja siihen, mitä niiden kanssa eläminen vaatii. Isommat firmat pystyivät luovimaan paremmin mutta pienet ja keskisuuret yritykset ovat olleet pulassa, kun ammattitaitoa ei ole pakotteiden kanssa toimimisesta ollut, huomioi viennin ja rahoituksen johtaja Matti Malminen KoneCranesilta.
Paneelissa nousi vahvasti esille myös pakotteiden välttämättömyys ja niihin sitoutuminen. Vaikka suomalaisia viejiä pakotteet kirpaisevat ja tulee tappioita ja liikevaihto voi laskea, on se pieni hinta siitä, että saadaan kärsimys Ukrainassa loppumaan.
Neljä veetä vientiin
Vaikka v-alkuiset sanat eivät ehkä ole ensimmäisenä mielessä heinäkuisena hellepäivänä SuomiAreenassa, niin niihin kiteytyi lopulta keskustelun keskeisin viesti.
-Mielestäni yritykset pärjäävät maailmalla kyllä, jos muistavat nämä neljä veetä: Varaudu riskeihin, verkostoidu laajasti paikallisten kanssa, vastuullisuus pitää ottaa vakavasti ja vapaakauppasopimukset hyödyntää, Toivakka kiteytti.