Mihin asiantuntijapula voi vaikuttaa?
Investointeihin, tietotaitoon ja lopulta elintasoomme, vastaa johtaja Mika Maliranta Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.
”Osaavien työntekijöiden ja johtajien saatavuus on suomalaisten pk-yritysten ominaispiirre kasvua rajoittavista seikoista, kun verrataan moneen muuhun euromaahan. Rahoitus ei meillä ole niin ongelma.
Osaamisen ja asiantuntijoiden saaminen on kahdessa mielessä tärkeää: se lievittää kasvuyrityksen kasvurajoitetta, joten myös investoinnit kasvavat. Toisaalta asiantuntijat tuovat mukanaan ulkomailta tänne tietoa. Osaaminen, tieto ja hyvät käytännöt alkavat levitä Suomessa ja tekevät myös suomalaisista työntekijöistä tuottavampia.
Jos suomalaisyritykset eivät koe, että täällä on saatavilla tarpeeksi osaavia työntekijöitä ja johtajia, ne rajoittavat investointejaan.
Vakavin seuraus tästä olisi, että kasvuhaluisilta yrityksiltä jäisi osaamiseen pohjautuvaa kasvua toteutumatta. Jos tuottavuuden kautta tapahtuvaa kasvua ei ole, heikkenee talouskasvukin keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Se taas hyydyttäisi elintason kasvun ja pahentaisi julkisen talouden rakenteellista alijäämää. Tämä vaikuttaisi meihin kaikkiin kapitalistista palkansaajiin, vanhuksista vauvoihin asti.
Onneksi ongelma on tunnistettu ja tullut julkiseen keskusteluun monen poliitikon ja kommentaattorin suusta. Erilaisia toimiakin on käynnistetty esimerkiksi ulkomaisten asiantuntijoiden lupaprosessien virtaviivaistamiseksi. Osa ongelmasta kun johtuu erilaisista byrokratialoukuista.
Näen asiantuntijapulassa myönteistäkin. Asiat ovat kunnossa, kun suomalaisyritykset kokevat tarvitsevansa lisää osaamista. Yrityksissä on liiketoimintaideoita ja kasvusuunnitelmia, eli asiantuntijoita tarvitaan. Ankeaa olisi, jos osaavaa työvoimaa ei tarvittaisi lisää. Sellainen ongelma olisi paljon vaikeampi ratkaista.”
Kirjoittaja toimii Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajana