Vientituloilla mahdollistetaan alan yritysten tuotantokapasiteetti ja tki-panostukset, sanoo Tuija Karanko. 

”Suomessa kuten muuallakin puolustusmateriaalialan teollisuutta tarvitaan oman maan puolustuksen tarpeisiin sekä sotilaallista huoltovarmuutta varten. Yritysten tuotantolinjojen sekä osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen edellyttävät jatkuvaa tilauskantaa sekä kotimaasta että ulkomailta. Ulkomailta siksi, että Suomen puolustusvoimat on liian pieni asiakas ylläpitämään kriisiaikana tarvittavaa tuotantokapasiteettia.  

Vientikaupalla myös rakennetaan teollisuuden verkostoja ja keskinäisriippuvaisuuksia. Suomalaisyrityksen valmistama järjestelmä, ajoneuvo tai vene on usein osa suurempaa kokonaisuutta, jonka loppuasiakas hankkii yritysten yhteenliittymältä tai monikansalliselta toimijalta. Mitä riippuvaisempi muiden maiden teollisuus ja puolustusvoimat ovat suomalaisesta teknologiasta, sitä parempi on meidän keskinäisriippuvuus ja huoltovarmuus. 

Me tarvitsemme vientiä myös pitämään alan yritykset ja osaajat tällä sektorilla. Jos meillä ei olisi omaa teollisuutta, kriisiaikana olisimme jonossa hankkimassa näitä tuotteita ja tarvikkeita maailmanmarkkinoilta.  

Uusiutuminen ja teknologisen kehityksen edelläkävijyys tuovat mahdollisuuden menestyä näillä erittäin poliittisilla ja protektionistisilla markkinoilla. Vientitulot antavat mahdollisuuksia tki-panostuksiin, ne hyödyttävät myös Suomen puolustusta.  

Nato-jäsenyydellä on vaikutuksia. Nato itse ei puolustusmateriaalia paljoa hanki, vaan suuret rahalliset mahdollisuudet ovat ennen kaikkea Nato-maiden hankinnoissa. Ne ovat olleet Suomelle mahdollisia tähänkin asti, mutta ehkä jäsenyyden myötä tietty ovi avautuu läheisempään yhteistyöhön.” 

Kirjoittaja on Puolustus- ja ilmailuteollisuus PIA ry:n pääsihteeri

Tuija Karanko

Pentti Hokkanen

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Sami Laakso</span></span>04.12.2023

Luetuimmat