Siirry sisältöön
Haku
28.9.2018 Team Finland Thaimaa

Ministeri vei Suomea Thaimaahan

Thaimaassa käynnissä olevat uudistushankkeet luovat merkittäviä mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Suomen kokemukset muun muassa julkisen hallinnon digitalisointihankkeista kiinnostavat Thaimaassa. Thaimaan omaa digiloikkaa hidastaa osaavan ja kielitaitoisen työvoiman puute, mistä syystä suomalaisille palveluntuottajille avautuu mahdollisuuksia hankkeiden toteuttajina.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan tietojärjestelmätoimittaja Mediconsult ja aurinkosähköteknologiayritys Valoe olivat mukana Team Finlandin vienninedistämismatkalla suomalaisyritysten joukossa. Vierailulla yritykset osallistuivat digitalisaatiota käsittelevään seminaariin sekä paikallisten toimijoiden kanssa järjestettäviin tapaamisiin reilun kahden päivän ajan.

– Ministerivierailut avaavat suoraan ovet strategisesti merkittäviin yhteyksiin, siis tärkeisiin henkilöihin, joiden tapaamiset olisi muuten erittäin hankala itse järjestää, kommentoi Mediconsultin lääketieteellinen johtaja Ville Salaspuro.

– Ministerin mukana olo luo selkeästi korkean arvolatauksen ja luotettavuustason tapaamisiin.

Mediconsult esitteli Thaimaassa muun muassa vanhuspalveluiden, sähköisen asioinnin ja mobiilikirjaamisen ratkaisuja.

– Olemme aikaisemmin osallistuneet vastaavalle vienninedistämismatkalle Sri Lankaan ja Singaporeen. Saimme nyt Thaimaassa lisäpontta Sri Lankan -yksikkömme toiminnan edistämiseksi, jonka on tarkoitus toimia osin HUBinamme Aasiaan. Teemme siellä yhteistyötä Sri Lankan valtion hallinnon ja terveysministeriön kanssa kehittääksemme väestötason terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen työkaluja ja raportointia.

– Thaimaassa avautui yhteyksiä myös paikallisiin terveysministeriön johtohenkilöihin, joiden kanssa selvitämme yhteistyömahdollisuuksia jatkotapaamisten kautta. Lisäksi vierailu avasi lukusia yhteyksiä yksityisen puolen terveystoimijoihin ja sitä kautta mahdollisiin liiketoiminta-avauksiin, Salaspuro kiittelee.

Myös Valoen hallituksen puheenjohtaja Hannu Savisalo on tyytyväinen ministeritason vienninedistämismatkoihin.

– Todella tärkeitä matkoja. Hyvä, että päättäjät nostavat tällaiset matkat korkealle ja ministerin aikaa ja arvovaltaa voidaan käyttää hyväksi.

Savisalo kehottaa suomalaisia yrityksiä lähtemään vienninedistämismatkoille heti, kun ajatukset kansainvälistymisestä nostavat päätään.

– Nämä ovat hyviä tutustumisretkiä eri maihin. Aina kertyy oppia, vaikka matka ei suoraan johtaisikaan myyntiin. Samalla tutustuu myös muihin suomalaisiin yrityksiin, mikä voi johtaa uuden yhteistyön alkuun.

Valoe esitteli Thaimaassa aurinkoenergiaratkaisuja. Aurinkoenergian käyttö on Thaimaassa vahvassa kasvussa: uusiutuvien energialähteiden osuus pyritään kasvattamaan kokonaistuotannosta 30 prosenttiin reilussa kymmenessä vuodessa. Uudella lainsäädännöllä edistetään kuluttajien osallistumista sähköntuotantoon katoille asennettavien aurinkopaneelien avulla.

 

 

Hannu ja Atte Savisalo esittelivät Thaimaan energiaministeriössä Valoen aurinkoenergiaratkaisuja. Aurinkoenergian käyttö Thaimaassa on vahvassa kasvussa.

 

Tapaamisissa thaimaalaisissa ministeriöissä ja virastoissa suomalaisyritysten edustajilla oli hissipuheen verran aikaa kertoa osaamisestaan ja herättää kuulijoiden kiinnostus. Kuvassa Mediconsultin Ville Salaspuro Thaimaan digiasioista vastaavan ministerin tapaamisessa.

 

Vierailun logistiikan järjestäminen on suurlähetystölle ja Business Finlandille ponnistus. Tapaamisten ja vastaanottojen järjestäminen vaatii koko henkilöstön tukea.