Miten tekoälykilpailussa voi menestyä, kun yksistään Googlella on töissä 13 000 tietojenkäsittelytieteen tohtoria?
Tekoälyn kehittämisessä suomalaisyritykset eivät voi menestyä laajasti, mutta tekoälypalvelujen hyödyntämisessä niillä on jopa etulyöntiasema, sanoo Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.
” Tekoälyn kehittämisessä kilpailuasetelma on vinoutunut ja painottunut isojen yritysten pelikentäksi. Niillä on investoida miljardeja koneoppimiseen ja tekoälyn kehittämiseen, suomalaisyritykset eivät voi menestyä tässä kilpailussa.
Voidaan kuitenkin kysyä: mitä edellytyksiä suomalaisyrityksillä on hyödyntää teknologiajättien tekoälypalveluita muita tehokkaammin?
Siinä kilpailuasetelma on toinen, ja suomalaisyritykset voivat hyödyntää tekoälyä jo nyt monissa kohteissa. Näitä ovat esimerkiksi liiketoiminnan tehostaminen, automatisointi sekä tehokkaampi materiaalien käyttö. Tekoälyä voidaan käyttää myös esimerkiksi ennustettaessa suuresta datamäärästä huollon tarpeita, osien vaihtoa tai raaka-aineen hintakehitystä.
Tekoälyn avulla palveluja ja tuotteita voidaan kehittä vastaamaan paremmin asiakastarpeisiin. Isot hyödyntämismahdollisuudet ovat myös sote-sektorilla esimerkiksi diagnosoinnissa ja analysoinnissa.
Olemme maana edistyneitä digitaalisuudessa, ja siksi suomalaisilla on mahdollisuudet hyödyntää tekoälyä poikkeuksellisen nopeasti ja tehokkaasti ja saada siitä kansainvälistä kilpailukykyä. Eri alojen korkeasti koulutetut ja digitaalisesti tottuneet työntekijät löytävät tekoälyn hyödyntämiskohteita niin yrityksissä kuin julkisella puolella.
Etua tuo myös se, että Suomi on luottamusyhteiskunta, jossa eri toimijoihin voi luottaa. Se on oleellista. Täällä huolehditaan muun muassa yksityisyyden suojasta ja tietoturvasta sekä toimitaan eettisesti. Nämä vaikuttavat merkittävästi, kun uusia teknologioita ja innovaatioita otetaan käyttöön.”