Siirry sisältöön
Haku
21.9.2020 Kauppapolitiikka Yhdysvallat

Miten USA:n presidentinvaali vaikuttaa maailmankauppaan?

Voitti presidentinvaalin kumpi tahansa, Kiinan ja USA:n välinen kilpailu ei häviä, EK:n Hanna Laurén vastaa.

Hanna Laurén, Kauppapolitiikan johtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto Rob Orthen
Hanna Lauren katsoo oikealle.

”Trumpin voittaessa jatketaan mahdollisesti minidiilien kanssa, mutta hyvin todennäköisesti ei nähdä kokonaisvaltaista monenvälistä ja pitkäjänteistä politiikkaa. Bidenin voittaessa politiikanteon tyyli voi muuttua, mutta USA:n perusperiaatteet eivät muutu.

USA ja Kiina ovat kilpailleet pitkään. Trump on kannattajineen rummuttanut enemmän maataloutta, mutta kilpailu siirtyy todennäköisesti uusiin teknologioihin. On vaikea ajatella, että USA liikkuisi Kiinan suuntaan ja antaisi periksi esimerkiksi korkeaan teknologiaan liittyvissä kysymyksissä. En usko, että Kalifornia ja Peking löytävät toisensa. 

Tulevat kauppasodat käydään aloilla, joista odotetaan rahaa. Nyt puhutaan paljon energiatehokkuudesta sekä digitaalisesta ja vihreästä elvytyksestä, myös teknologinen suvereniteetti on keskeistä.

Sekin olisi jo jotain, jos USA ja Kiina olisivat yhtäjalkaisesti niissä elimissä, missä asioita ratkaistaan. Jos USA lähtee uudestaan rahoittamaan Maailman kauppajärjestö WTO:n elimiä, sen jälkeen päästään siihen, että järjestö pitää päivittää maailmaan, jossa on kaksi taloudellista suurvaltaa ja epäsuoria valtiontukia. Sen on pakko etsiä vastauksia digitaalisuuteen kuten ihmisten tietosuojaan liittyviin kysymyksiin. 

Tällä hetkellä sopimusta ei ole esimerkiksi rajat ylittävistä tietovirroista, eikä myöskään sähköisestä kaupasta. Näiden kaltaisiin isoihin kysymyksiin ei löydy helppoja ratkaisuja. Soija­papuja ja autoja on aina helpompi laskea.”