Pandemian rajoittaessa myös vienninedistämisvierailuja on nekin toteutettava virtuaalisesti. Team Finland –vienninedistämisvierailu järjestettiin ensimmäistä kertaa ministerien vetämänä virtuaalisesti, kohdemaana oli Saksa.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja elinkeinoministeri Mika Lintilä ovat tehneet kautta aikojen ensimmäisen ministerivetoisen, täysin virtuaalisen Team Finland –vienninedistämisvierailun.

– Korona-aika on nostanut esiin digitaalisuuden monet mahdollisuudet myös vienninedistämisessä. Virtuaalisuus mahdollistaavienninedistämistilaisuuksien ja yrityskohtaisten promootioiden toteuttamisen sekä Suomen kyvykkyyksien esittelemisen uudenlaisella, innovatiivisella ja paikasta riippumattomalla tavalla, ministeri Skinnari sanoo.

Team Finland –verkostoon kuuluvat julkiset toimijat järjestävät osana kansainvälistymispalveluitaan myös kansainvälisiä vienninedistämisvierailuja. Vienninedistämisvierailut ovat vaikeutuneet ja jääneet paljolti toteutumatta koronapandemian vuoksi, joten vienninedistämistä on siirrettävä virtuaaliseen muotoon.

Tarve virtuaaliseen vienninedistämiseen on huomioitu myös hallituksen lisätalousarviossa, jossa ulkoministeriölle on suunnattu varoja virtuaalisen palvelualustan kehittämiseen. Tavoitteena on mahdollistaa virtuaalinen vienninedistäminen uudella tavalla ja selvittää mahdollisuuksia koota yhteen myös muita keskeisiä viranomaispalveluja.

Myös yritykset mukaan virtuaalisesti

Saksaan kohdistuneen virtuaalivierailun tavoitteena oli tiivistää suomalaisten ja saksalaisten yritysten suhteita erityisesti akkuteollisuudessa, bio- ja kiertotaloudessa ja terveyspalvelujen digitalisoinnissa.

– Yhteiskunnan sähköistäminen on tulevaisuuden kehityssuunta, jossa suomalaisella osaamisella ja akkumineraaleilla on paljon annettavaa, kun yhteistyössä rakennamme eurooppalaista akkuteollisuutta. Lisäksi Suomi haluaa vauhdittaa tekoälyn käyttöönottoa esimerkiksi teollisuuden aloilla, ministeri Lintilä toteaa. 

Virtuaalisella Saksan Team Finland -vierailulla oli mukana myös yritysvaltuuskunta, Business Finland kokosi siihen noin 200 hengen valtuuskunnan. Vierailun aikana yrityksille järjestettiin verkossa erilaisia työpajoja ja yritysmarkkinointitapaamisia.

Koronapandemian aiheuttamasta talouskriisistä selviäminen vaatii myös rakenteellisia muutoksia, mikä mahdollistaa entistäkin tiiviimmän kauppayhteistyön Suomen ja Saksan välillä. Suomen suurimpana vientimarkkinana Saksa on merkittävä kauppakumppani Suomelle. Molempien maiden hallitukset ovat ohjanneet elvytysvaroja pandemiasta selviytymiseksi erityisesti talouden digitaaliseen ja vihreään siirtymään. Teollisuuden digitalisoituminen ja kestävän talouden ratkaisut ovat merkittävässä asemassa molempien maiden tulevaisuudessa.

Lotta Nuotio

Tiina Vainio

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat