Näkyy mutta toisin kuin Trump väittää, vastaa Aki Kangasharju.

Yhdysvaltain talous on kärsinyt kauppasodasta, eli toisin kuin presidentti Trump Twitterissä väittää. Suora vaikutus on kuitenkin pieni. Vaikka osalle tuonnista asetetut 25 prosentin tullit kuulostavat suurilta, on suora vaikutus maan talouskasvuun vain joitakin prosentin kymmenyksiä.
Iso vaikutus tulee epävarmuudesta ja luottamuksen hiipumisesta talouteen, mikä taas hidastaa investointeja ja uusia avauksia. Luottamusongelmat ovat aivan eri kokoluokkaa, kuin vaikkapa häviävän pienet alumiinitullien vaikutukset.
Jos ajatuksena oli, että tulleja nostamalla saadaan kauppavaje pienenemään, niin se ei ole onnistunut. Kauppavaje on pikemminkin kasvanut. Kauppatase ei myöskään USA:n ja Kiinan välillä kääntynyt Trumpin toivomaan suuntaan. Tullit ovat vaikuttaneet sekä tuontiin että vientiin, eli maiden välinen kauppavaihto on niiden vaikutuksesta pienentynyt.
USA:n päämäärässä näen myös järkeä. Kiinan saaminen ruotuun on tarpeen. Maa on toiminut epäreilusti kansainvälisessä kaupassa ja tuotantotoiminnassa.
Lopulta presidentti Trumpin tviitit on suunnattu omille äänestäjille, talouselämä ei niitä usko.

Aki KangasharjuEtlan toimitusjohtaja

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Sami Laakso</span></span>25.03.2024

Luetuimmat