Martti Ahtisaaren ja monen muun suomalaisen tekemä työ Namibiassa vaikuttaa edelleen – nyt maa houkuttelee kansainvälisiä vihreän siirtymän investointeja.

Mikä Namibiassa on ajankohtaista, Suomen edustuston kakkosvirkamies Matti Karvanen?  

Taloudessa on optimismia ilmassa. Hallituksella on kunnianhimoiset suunnitelmat monipuolistaa taloutta ja tulla yhdeksi maailman johtavista vihreän vedyn tuottajista ja Afrikan ensimmäiseksi hiilineutraaliksi valtioksi. Vihreän vedyn tuotantoon on tullut miljardiluokan investointeja ja puolisen tusinaa hanketta on jo käynnissä.  

Millaiset edellytykset Namibialla on toteuttaa tavoitteensa? 

Täällä on valtavasti autiomaata ja tuulista rannikkoa eli uusiutuvalle energialle on paljon potentiaalia. Namibiassa ovat myös Afrikan parhaat tiet ja oikeusvaltio kunniassa. 

Viime vuonna EU ja Namibia solmivat strategisen kumppanuuden vihreän vedyn ja kriittisten mineraalien arvoketjujen kehittämisestä. Tiekartta kehittämiselle hyväksyttiin lokakuussa Business Forumissa Brysselissä.  

Millaiselle suomalaisosaamiselle olisi kysyntää? 

Vihreän vedyn, uusiutuvan energian ja biopolttoaineiden tuotannossa suomalaisille yrityksille on mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Myös kaivosalan ja kierto­talouden suomalaiset ratkaisut kiinnostavat. Esimerkiksi jätehuollossa kierrättäminen tehostuu koko ajan, mutta jätteille on hyvin vähän hyötykäyttöä.  

Onko suomalaisyrityksille Namibiassa valttikortteja? 

Suomalaisilla on täällä valtavan hyvä maine, mikä luo erinomaiset lähtökohdat liiketoiminnalle. Suomella ei ole kolonialismin taakkaa, päinvastoin. Martti Ahtisaari johti Namibian itsenäistymisprosessia ja jo aikaisemmin Suomi tuki eteläisen Afrikan vapautusliikkeitä. Aikoinaan suomalaiset lähetystyöntekijät perustivat kouluja ja keskuksia, joiden ympärille useat kaupungit ovat kehittyneet. Moni merkittävässä asemassa oleva namibialainen on opiskellut Suomessa tai suomalaisten lähetystyön­tekijöiden perustamassa koulussa. Vastaan täällä tuleekin usein namibialaisia Martteja, Einoja, Selmoja ja muita suomalaisnimiä. Nimet ovat niin tavanomaisia, ettei niitä enää pidetä vierasmaalaisina. 

Onko paikallisissa liike-elämän tavoissa jotakin erityistä? 

Suomalaisittain hämmästyttää protokollan ja seremonioiden suuri määrä. Silmäätekeviä on muistettava puhutella esimerkiksi sanoilla your exellency tai your worship. Eikä niin pientä tilaisuutta, etteikö sitä aloitettaisi ja päätettäisi Namibian ja Afrikan unionin kansallislauluilla.

Namibia

 • Väkiluku: 2,5 miljoonaa
 • BKT: 12 miljardia euroa
 • Vienti Namibiaan:
  • 53 miljoonaa euroa 
  • koneet ja laitteet
 • Tuonti Namibiasta:
  • 1 miljoona euroa
  • elintarvikkeet 

Minna Saano

Shutterstock

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>24.08.2023

Luetuimmat