Ovatko kryptovaluutat tuhlausta?
Kryptovaluuttojen louhinta kuluttaa enemmän sähköä kuin Suomi, sanoo LUT-yliopiston Kestävyystieteen tutkijaopettaja Mika Luoranen.

”On esitetty arvioita, että kryptovaluuttojen louhintaan käytetään globaalisti sähköä vähintään sen verran kuin Suomi käyttää kokonaisuudessaan. Toiset päätyvät arvioissaan jopa kaksinkertaiseen määrään.
Tämän energian avulla tehdään kilpailevaa laskentaa eri puolilla maapalloa ja osallistutaan louhinnalla eräänlaiseen arvontaan, jossa voi jollain todennäköisyydellä saada palkinnoksi kryptovaluuttaa. Systeemiin on sisäänrakennettu, että mahdollinen palkinto pienenee koko ajan panostuksiin nähden.
On perusteltu kysymys, ovatko kryptovaluutat kokonaisuuden kannalta rajallisten resurssien järkevää käyttöä vai ovatko ne vain turha rinnakkaisjärjestelmä jo olemassa oleville maksujärjestelmille?
Jos louhintaa tehdään, Suomi on siihen soveltuvimpia paikkoja, koska täällä on runsaasti edullista päästötöntä sähköntuotantoa. Toinen kysymys on, riittääkö meillä siihen kapasiteetti sähköntuotannon ja kantaverkon osalta.
Louhintaan käytettävä sähkö on helposti jostain muusta pois, esimerkiksi terästuotannon muuttamisesta vähäpäästöisemmäksi. Näin louhinta on osa isompaa yhtälöä, eikä helpota päästövähennystavoitteiden saavuttamista.
Louhinta vaatii myös paljon tietojenkäsittelykapasiteettia, jonka valmistus kuluttaa luonnonvaroja kuten harvinaisia maametalleja. Toisaalta teknologian kehittyminen voi vaikuttaa tilanteeseen, tekoäly oletettavasti tehostaa myös louhintaa. Louhintaan käytetyllä laskentateholla voisi jonkun mielestä olla hyödyllisempiä käyttökohteita.”
