Siirry sisältöön
Haku
2.12.2015 Team Finland Iran

Ovet auki Iraniin

Sunnuntai

Teheranin suurlähetystössä työviikko alkaa jo sunnuntaina. Tällä kertaa viikko alkoi EU-maiden talousneuvosten kokouksella. Kokousten vakioaiheena ovat viime aikoina olleet tietenkin pakotteet ja Iranin ydinohjelmasopimuksen täytäntöönpano.

Tänään on sopimuksen hyväksymispäivä eli Adoption Day. Vaikka kyseessä on hyvin merkittävä virstanpylväs, eivät pakotteet poistu kuitenkaan vielä tänään. Sitä saadaan odottaa vielä useampi kuukausi.

Iranin vastaisten pakotteiden purkaminen nostaa esiin useita kysymyksiä. Tänään keskusteltiin EU-maiden vientiluotto-organisaatioiden suhtautumisesta Iraniin sekä Iranin mahdollisista maksurästeistä. Vaikka rästit eivät olisi kovin suuria, on niiden selvittäminen tärkeää ennen kuin uusia vientiluottoja voidaan myöntää. Keskusteluissa todettiin myös kirjeenvaihtajapankkien tärkeys maksuliikenteen sujuvuuden varmistamiseksi pakotteiden poistuessa.

Jalankulkijoita Teheranin ruuhkassa. Pääkaupungin kaduilla kulkee yli kolme miljoonaa ajoneuvoa.
Jalankulkijoita Teheranin ruuhkassa. Pääkaupungin kaduilla kulkee yli kolme miljoonaa ajoneuvoa.

Maanantai

Saavuin Teheraniin vasta vajaat kolme kuukautta sitten, joten en itse päässyt koskaan kokemaan asemamaan ”vanhoja hyviä aikoja”, kuten jotkut Teheranissa kauemmin olleet muiden maiden kollegat kuvailevat aikaa ennen ydinohjelmasopua. Silloin täällä sai kertoman mukaan olla rauhassa, kukaan ei tullut vierailulle, eikä pääkaupungeissakaan aina oltu kovin kiinnostuneita mitä edustustot puuhailivat. Mutta tänä syksynä kaikki on muuttunut. Teheranissa käy jatkuvalla syötöllä isoja ministerivetoisia delegaatioita tutustumassa Iranin markkinoiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Onneksi Suomi ei ole jäänyt tässä ryntäyksessä muiden jalkoihin. Olemme edustustossa päässeet harjoittelemaan usean pienemmän delegaation kanssa, ja nyt edessä ovat syksyn suurimmat vierailut. Alivaltiosihteeri Matti Anttosen vetämään vienninedistämismatkaan on enää vajaa viikko aikaa, joten päivät täyttyvät viime hetken järjestelyistä. Ohjelmaa yritetään saada viimeisteltyä, kuljetukset mietittyä ja taustamateriaalit toimitettua. Vaikka kaikki olisi suunniteltu viimeistä piirtoa myöten, tulee muutoksiin varautua viime hetkeen asti. Joskus muutokset tulevat vasta pari tuntia ennen sovittua tapaamista, joten edustuston henkilöstön improvisointikyky joutuu vierailuiden aikana usein testiin.

Teheranin mahdollisuudet kiinnostavat suomalaisyrittäjiä. Iranissa kasvokkaiset tapaamiset ovat hyvin tärkeitä erityisesti ensikontaktien luomisessa.
Teheranin mahdollisuudet kiinnostavat suomalaisyrittäjiä. Iranissa kasvokkaiset tapaamiset ovat hyvin tärkeitä erityisesti ensikontaktien luomisessa.

Tiistai

Tiistaina kävin yhdessä edustuston kaupallisen avustajan Farshid Bayatin kanssa Iranin öljy- ja petrokemian alan vientiyritysten järjestössä OPEX:ssa. Tapasimme järjestön tiedotus- ja suhdetoiminnasta vastaavan johtajan sekä kansainvälisten suhteiden asiantuntijan. Järjestöön kuuluvat kaikki öljy- ja petrokemian alan yksityiset yritykset Iranissa, yhteensä noin 300 yritystä.

Tämänkertaisen tapaamisen aiheena oli mahdollisuus seminaarin järjestämiseen yhteistyössä erään suomalaisyrityksen ja OPEX:n välillä. Koska iranilaiset halusivat tavata henkilökohtaisesti, menimme suomalaisyrityksen ”myyntimiehinä” käymään heidän luonaan, vaikka suurlähetystöllä ei suoraa roolia seminaarin järjestämisessä olekaan. Tapaamisen tärkein anti oli sopia puhelinkeskustelusta seuraavaksi päiväksi suomalaisyrityksen ja iranilaisen järjestön välillä.

Iranissa tapaamiset kasvokkain ovat hyvin tärkeitä, erityisesti ensikontaktien luomisessa. Puhelimella tai sähköpostilla voi olla vaikea saada vastausta haluamiinsa kysymyksiin. Mutta välillä lyhytkin tapaaminen suurlähetystön edustajan kanssa voi saada iranilaiset vakuuttuneiksi yhteistyön mahdollisuuksista. Tälläkin kertaa tapaamisesta tuntui olevan hyötyä, sillä seminaarin järjestelyt näyttävät etenevän.

kauppapolitiikka-iran-04

Keskiviikko

Syksyn päätapahtuma suurlähetystön näkökulmasta on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan vierailu Teheraniin joulukuun alussa.  Vierailu on herättänyt laajaa kiinnostusta yritysmaailmassa, ja delegaatio tuntuu paisuvan kuin pulla­taikina.

Viimeisimmän tiedon mukaan ministerin mukana olisi tulossa jo lähes 90 hengen delegaatio. Pieni suurlähetystömme joutuu todelliseen testiin näin suuren vierailun järjestämisessä, mutta olen luottavainen, että kaikki saadaan lopulta hoidettua.

Keskiviikkona aamupäivän ohjelmassa oli puhelinkonferenssi ulkoministeriön ja Finpron kanssa ministeri Toivakan vierailun järjestelyistä. Valitettavasti puhelinyhteydet Suomen ja Iranin välillä eivät aina ole kovin hyvät. Onneksi tällä kertaa selvittiin kuitenkin suuremmitta ongelmitta. Paljon on tehtävä, ennen kuin ministerin kone laskeutuu Imam Khomeinin lentokentälle.

Iltapäivällä viimeistelin Iranin talouden näkymiä käsittelevän raportin. Vaikka pakotteiden poistaminen antaa Iranin taloudelle uuden kasvusysäyksen, on maassa tehtävä myös rakenteellisia uudistuksia pitkäaikaisen kehityksen takaamiseksi. Iran ei ole missään nimessä helppo markkina, mutta ennakkoluulottomille suomalaisyrityksille maassa avautuvat upeat mahdollisuudet.

Torstai

Torstaina oli viimeinen työpäivä ennen alivaltiosihteeri Anttosen vetämän delegaation saapumista, joten kaikki piti vielä käydä kertaalleen läpi. Monet pikkuasiat unohtuvat helposti, joten on tärkeä käydä ohjelma läpi myös isommalla porukalla.

Työnjako on mietittävä tarkkaan. Ketkä menevät aamuyöstä vastaan lentokentälle? Koska Iranissa eivät kansainväliset luottokortit kelpaa, on vierailijoita muistutettava tuomaan riittävä määrä käteistä mukanaan hotellien ja muiden maksujen hoitamiseen.

Team Finland -työ Teheranissa on haastavaa, mutta toisaalta hyvin palkitsevaa. Päivät venyvät helposti pitkiksi, mutta yrityksiltä saadut kiitokset osoittavat, että emme ole täällä turhaan. Työstämme voi olla aivan konkreettista hyötyä yrityksille jotka miettivät, miten lähestyä Iranin markkinoita.