Siirry sisältöön
Haku
3.6.2015 Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Meksikosta Mikkeliin

Ville Cantell

Suomen ja Meksikon välisissä suhteissa käy positiivinen kuhina. Vientimme Meksikoon on yli kaksinkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Korkean tason suhteetkin ovat tiivistyneet. Presidentti Sauli Niinistö oli touko­kuun lopulla valtiovierailulla Meksikossa, kautta historian toisena suomalaisena presidenttinä. Vain pari kuukautta aiemmin ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka johdatti 30 yrityksen delegaation maahan.

Meksiko on tällä hetkellä Latinalaisen Amerikan kiinnostavin maa. Maassa on tehty suuria uudistuksia ja tulevina vuosina suunnitelmissa on mittavia investointeja. Suomalaisten yritysten kannalta parasta on, että Meksikon tarpeet ja suomalainen tarjonta kohtaavat. Olemme kumppaneita, emme kilpailijoita. Meksikossa rakennetaan 4G-verkkoa ja kysyntää on muun muassa meriteknologialle ja koulutusalan osaamiselle. Lue lisää Meksikon tarjoamista mahdollisuuksista sivulta 22 alkavassa jutussa.

Meksikosta Mikkeliin. Isäni on kotoisin Mikkelistä. Kahdeksasta sisaruksesta viisi veljestä kävi Mikkelin lyseon. Koulun, jossa isoisäni toimi latinankielen lehtorina. Ei ihme, että sanonnaksi muodostui ”kaikki loppuu aikanaan, Cantellit ei milloinkaan”.

Nepotismisyytösten uhallakin tämä lehti päättyy kuten alkaa: Cantelliin. Lehden viimeisen sivun haastattelussa on nimittäin serkkuni ja viime vuonna vuoden liikemieheksi valittu Normet Oy:n Aaro Cantell.

Erityisesti yksi asia Aaron haastattelussa kolahti. Hän toteaa, että suurin riski yritykselle on paikalleen jämähtäminen. Saman voisi sanoa Suomesta. Suurin riski meille maana on, ettemme tee mitään. Muuttumattomuus on perikadon tie. Vaaditaan rohkeutta uudistua ja myös kipeitä ratkaisuja.

Uuden hallituksen toimien lisäksi onnistuminen on kiinni meistä jokaisesta. Historiallisesti tämä on ollut vahvuutemme. Vaikeista paikoista ja ongelmista on selvitty ja ne ovat lujittaneet Suomea.

Tulevaisuus ei ole uhka, vaan mahdollisuus.