Siirry sisältöön
Haku
9.12.2020 Yritykset

Pellolta Wembleyn nurmen alle

Wembleyn stadionin nurmen alla on Soil Scoutin sensorijärjestelmä, joka kertoo reaaliaikaisesti kentän olosuhteet. Sen ansiosta kenttämestari voi hienosäätää niitä vaikka puoliajalla kentän eri osia kastelemalla. Samanlaisia järjestelmiä on myös esimerkiksi USA:ssa New England Patriotsin ja New York Metsin stadioneilla sekä maailman huippugolfkentillä.

Sami Laakso Valtteri Kantanen
Jalmari Talola nousee ylös maan sisältä.

”Soil Scoutin tarina lähti liikkeelle ulvilalaisen maanviljelijä Johannes Tiusasen ajatuksesta, että viljelyssä pitäisi olla menetelmä monitoroida maanalaista tietoa. Hän teki väitöskirjansa radioaaltojen etenemisestä maan alla. Sen perustalle Soil Scout on kehittänyt maailman ensimmäisen langattoman maaperäsensorin, joka pystyy mittaamaan reaaliaikaisesti maaperän kosteutta, lämpötilaa ja suola­pitoisuutta. 

Nyt yhtiöllä on patentti teknologiaan, joka mahdollistaa tiedonsiirron langattomasti jopa kahden metrin syvyydestä. Käyttäjä voi monitoroida tilan­netta reaaliajassa ja tarvittaessa vaikka integroida sen esimerkiksi kastelujärjestelmään.

Alkuvaiheessa ajatus oli, että pyrimme luomaan maanviljelyyn parhaat kasvatusolosuhteet. Maanviljelyssä markkina ei kuitenkaan ollut vielä valmis tällaiselle, mutta yllättäen meille alkoikin tulla kyselyitä urheilu- ja golf-puolelta. Niinpä osallistuimme USA:ssa Golf Industry Show:hun vuonna 2016, josta löysimme urheilupuolella toimivan kumppanin. Heidän kanssaan olemme päässeet maailman huippuareenoille.

Urheilussa ja golfissa kentänhoitajat ovat agronomeja, jotka haluavat tuottaa kaikissa olosuhteissa peliareenoille huippulaatui­sen nurmikon. Emme kuitenkaan ole unohtaneet maataloutta, siellä on meille merkittävin potentiaali. Fokus on korkean lisäarvon viljelyskasveissa kuten mansikoissa, marjoissa ja vihanneksissa. Kohde­alueena on ennen kaikkea Kalifornia. 

Kansainvälisten markkinoiden saavuttamisessa oikeiden kumppanien löytäminen on ratkaisevaa. Kesällä onnistuimme tekemään jälleenmyyntisopimuksen Yhdys­valtoihin ja maa on jo suurin markkina-­alueemme. 

Uskon, että pian saamme solmittua globaalit kumppanuudet johtavien toimittajien kanssa ja maailmanlaajuiset myyntiresurssimme moninkertaistuvat. Niistä keihäänkärkenä on maailman toiseksi suurin golf- ja urheilupuolen kastelujärjestelmien toimittaja Rain Bird. Tulevaisuus näyttää hyvältä, tänä vuonna saavutamme yli 50 prosentin kasvun.”

Jalmari Talola 
Toimitusjohtaja, Soil Scout 

Jalmari Talola kurkkaa maan alta. Video siitä, miten artikkelin valokuvaus järjestettiin.(siirryt toiseen palveluun)

Kuka
Jalmari Talola 
Toimitusjohtaja 

Mitä 
Patentoitu maailman ensimmäisen langaton maaperäsensori 

Mikä
Soil Scout Oy

Markkinat
Useiden Euroopan maiden lisäksi muun muassa USA, Etelä-Afrikka, Hong Kong, Singapore, Uusi-Seelanti, Australia