Siirryin maapallon länsikulmalta itäkulmalle tänä kesänä. Matkustin teollisuuspolitiikkaan kääntyneestä suurvallasta kaupasta riippuvaiseen, vanhaan teollisuuspolitiikkamaahan. Kolmen ja puolen vuoden Yhdysvallat-vuoristoratarynkytyksen jälkeen katson kauppamaailmaa Etelä-Koreasta, Soulin täysien katujen yläpuolelta, 18. kerroksesta.

Ihmisiä on Soulissa enemmän, tilaa ja oman merkittävyyden tuntua vähemmän kuin Washingtonissa. Muutoin maailma muuttui pallon laidalta toiselle siirtyessä kovin vähän.

Teknologia määrittää idässä ja lännessä tulevaisuuden voittajia ja häviäjiä – ulko-, turvallisuus- ja kauppapoliittinenkin valta perustuu teknologiaan ja sen hallintaan. Globaalit tuotantoketjut murenevat ja hajautuvat geopoliittisten ja turvallisuuspaineiden puristuksessa. Protektionismiin kallellaan olevasta teollisuuspolitiikasta kasvaa vastaus Kiinan epäreiluun kilpailuun pallon kaikilla – vapaan kaupankin – kulmilla.

Liike-elämässä tämä tarkoittaa poliittisen kytkeytyneisyyden kasvua. On turha väittää, että bisnes on bisnestä ja politiikka on politiikkaa. Tässä maailmassa bisnes on politiikkaa, varsinkin kriittisen tärkeillä aloilla. Kun regulaattorit päättävät, mitkä tuotantoketjut ovat turvallisia, ja poliitikot, mitkä alat ovat tulevaisuuden voittajia, bisnestä ei ole ilman politiikkaa.

Diplomatiassa tämä tarkoittaa teknologia- ja tiedediplomatian merkityksen kasvua. Se tarkoittaa toisiinsa tiiviisti kytkeytyneitä ulko- ja kauppapolitiikkaa. Taloudellinen turvallisuus – economic security – on jo perustermistöä. Taloudellinen valtiotaito (economic statecraft) seuraa perässä. Täällä Etelä-Koreassa ulko- ja turvallisuuspolitiikka perustuu jo nyt taloudellisen turvallisuuden käsitteeseen.

Koko kansainvälinen kauppajärjestelmä natisee, kun keskinäisriippuvuuksia käytetäänkin aseina.

Suomen ja suomalaisten taloudellista valtiotaitoa testataan tulevina vuosina. Yrityksillä on tässä merkittävä rooli, sillä taloudellista turvallisuutta ei ole ilman vankkaa yksityissektoria, jolla on moraalinen ja yhteiskunnallinen pelisilmä kunnossa. 

Pyöreän pallon kaikilla kulmilla on mainioita mahdollisuuksia menestykseen mannerlaattojen liikkuessakin, mutta samalla kaikkien yhteinen tehtävä on pitää vaivalla rakentamamme vapaat yhteiskunnat turvassa.

Kirjoittaja on edustuston päällikön sijainen Suomen Soulin-suurlähetystössä

Antti Niemelä

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Outi Moilala</span></span>08.11.2023

Luetuimmat