Siirry sisältöön
Haku
4.12.2023 Yritykset

Puhtaampi maailma pala kerrallaan 

”Puhdistamme Kuwaitissa maailman suurinta ihmisen aiheuttamaa öljyvahinkoa. Katastrofi aiheutui, kun Irakin joukot sytyttivät Persianlahden sodassa yli 600 öljylähdettä tuleen. Työ voitiin käynnistää vasta kun räjähtämättömät ammukset oli raivattu.

Sami Laakso Vesa Tyni
Mika Pirneskoski.

Muita hankkeitamme ovat muun muassa sataman uudistamisprojekti Bangladeshissa, jossa toimitamme ympäristövarautumisratkaisuja ja laivoista tulevan jätteen käsittelyteknologiaa, sekä Guyanassa Exxonin poraustoiminnan jätteenkäsittelyn hoitaminen. 

Olemme voittaneet projekteja eri puolilla maailmaa. Kilpailutuksissa auttaa, että olemme öljyntorjuntalaitteissa maailmanmarkkinajohtaja ja rakentaneet laajan jakeluverkoston maailmalle. Verkostoamme on yli sadassa maassa, ja 20 maassa olemme suoraan läsnä, joten havaitsemme jo varhaisessa vaiheessa ne projektit, joissa haluamme olla mukana.  

Tarjoamamme on globaalia, mutta käytännön toimeenpano lokaalia, jota teemme paikallisten kumppanien kanssa. Portfolioomme kuuluu ympäristövahinkoihin varautuminen ja puhdistus sekä maaperän kunnostus ja entisöinti. Lisäksi valikoimassamme on materiaalien kierrätysliiketoiminta, jolle on kasvava tarve.  

Esimerkiksi globaali muovijäteongelma on iso. Muovit pitää saada kiertämään paremmin, ja meidän mielestämme oikea ratkaisu on nesteyttää kierrätettävät muovit, jonka jälkeen materiaalista voidaan tehdä uusia laadukkaita tuotteita. Tavoitteemme on sadantuhannen tonnin kierrätyskapasiteetti vuoden 2026 loppuun mennessä.  

Maantieteellisiä painopistealueitamme ovat Lähi-itä ja Etelä-Amerikka. Lähi-idässä on paljon jännitteitä, mutta meille tärkeimmissä maissa Kuwaitissa ja Saudi-Arabiassa on ollut vakaata. Jos Lähi-idän kriisi eskaloituu, sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia meille. 

Monessa Etelä-Amerikan maassa on vaalivuosi, mikä tuo epävarmuutta kehityksen suunnasta. Karkeasti voi sanoa, että oikeistopopulistit uskovat markkinoiden hoitavan ympäristövastuuasiat, vasemmistopopulistit puolestaan näkevät sen olevan valtion tehtävä. 

Meillä on kokemusta entisten sota-alueiden kunnostamisesta, ja varmaankin jollakin aikavälillä voimme olla tukena myös Ukrainassa. Parhaillaan siellä on kuitenkin meneillään hirvittävä humanitäärinen tragedia. Sitten sodan päättymisen jälkeen ensimmäisenä vuorossa on perusinfrastruktuurin rakentaminen ja vasta sen jälkeen ympäristötuhojen kunnostus.” 

Mika Pirneskoski.
Mika Pirneskoski
Mika Pirneskoski on ympäristöpalveluita ja -tuotteita tekevän Lamor Oyj:n toimitusjohtaja. Yrityksen painopistealueina on Lähi-itä ja Etelä-Amerikka.