Kaasu- ja öljyvaroilla rikastunut Qatar sijoittaa vihreään teknologiaan ja uusiutuvaan energiaan, kertoo kansainvälisen kaupan erityisasiantuntija Kimmo Laaksonen.

Millainen paikka Doha on?

Täällä oikeastaan kaikki on rakennettu viimeisen 20 vuoden aikana. Kaupunkia rakennetaan osa kerrallaan, muutaman kilometrin välein on pilvenpiirtäjäkeskittymä. Kaikesta uudesta ja hienosta halutaan pitää hyvä huoli, ulkotiloissakin kaiteet pyyhitään pölyistä. Liikenne on järjestelmällistä ja sujuvaa, tiet ovat uusia. Olen asunut aiemmin Teheranissa ja Kairossa, niihin verrattuna liikenne on kuin yö ja päivä.

Tähän tarvitaan varmasti työvoimaa?

Qatarin kansalaisia on vain 11 prosenttia väestöstä ja ulkomaalaisia on täällä kaikenlaisissa töissä. Qatar on saanut paljon kielteistä huomiota vierastyöläisten kohtelusta, joten työsuojeluun ja työolojen parantamiseen on nyt kiinnitetty erityistä huomiota. Vaikka tehtävää vielä riittää, on parannuksiakin saatu aikaan. Minimipalkkoja on nostettu, työaikoja rajattu ja siirtymistä toiselle työnantajalle helpotettu.

Miten siellä tehdään kauppaa?

Paljon perustuu henkilökohtaisiin suhteisiin ja useisiin tapaamisiin. Valtio on täällä liiketoimissa näkyvästi mukana, joten yrityksille on erittäin hyödyllistä löytää paikallinen part­neri, jolla on yhteyksiä päätöksentekijöihin. Vieraanvaraisuus on tärkeää ja liiketapaamisissa on aina tarjoiluja. Joskus annetaan myös lahjoja, joten pienten vastalahjojen antamiseen kannattaa varautua.

Mikä siellä on suomalaisyrityksille mielenkiintoista?

Valtion rahasto Qatar Investment Agency on erittäin kiinnostava. Se sijoittaa kaasu- ja öljyvaroja kansan hyvinvoinnin tulevaisuudelle, kun öljyn ja kaasun käyttö vähenee, vähän kuten Norjan öljyrahasto. Kaikki varat menevät vihreään teknologiaan, uusiutuvaan energiaan, jätehuoltoon ja vastaaviin, pääosin he sijoittavat jo olemassa oleviin yrityksiin. Me keräämme yhteistyössä Invest in Finlandin ja Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa listaa mahdollisista sijoituskohteista Suomessa. Valmius sijoittaa Suomeen voi olla jopa kahdesta kolmeen miljardia.

Miten jalkapallokisat näkyvät?

Erityisesti siinä, miten asuntomarkkinat ylikuumentuivat täysin. Täältä on vuokrattu isojakin tiloja kisojen vuoksi koko kuukaudeksi. Kaikki Airbnb:t on tietysti varattu ja asuntojen vuokrahinnat nousseet pilviin. Sen sijaan itse jalkapallokenttä ei ole kuuma, täällä käytetään ”kaukokylmää”, siinä missä Suomessa kaukolämpöä. Kentän pinta jäähdytetään noin 20 asteeseen, joten pelaajien on hyvä juosta kuumuudesta huolimatta.

Qatar

 • Väkiluku: 2,7 miljoonaa, kansalaisia 300 000.
 • BKT 145,9 miljardia euroa.
 • Vienti Qatariin:
  • 24 miljoonaa euroa.
  • Päävientiartikkelit: metsäteollisuuden tuotteet, perusmetallit, koneet ja laitteet.
 • Tuonti Qatarista:
  • 24,4 miljoonaa euroa.
  • Päätuontiartikkelit: kaivannaistuotteet, kemikaalit, perusmetallit.

Lotta Nuotio

Shutterstock

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat