Rohkeasti maailmalle
Vauhdikas. Näin kuvailee juhannuksen jälkeen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä aloittanut Lenita Toivakka ministeriuransa alkua. Heinäkuussa kuumeni säiden lisäksi myös Ukrainan-kriisistä ja pakotteista käytävä keskustelu.
– Tämä antoi välittömän shokkihoidon siitä, miten tärkeää kauppapolitiikka Suomelle on. Jos siitä ei vähän aikaan ole keskusteltu, niin nyt keskustellaan.
Toivakan mukaan kolme asiaa väkisinkin kannustavat hakemaan Suomelle kauppapoliittisin keinoin kasvua ja kilpailukykyä. Taloudellinen tilanteemme on jo pitkään ollut heikko ja olemme velkaantuneet. Toinen asia on Venäjän taloustilanne ja kolmas Suomen sisäinen teollinen rakennemuutos. Näihin uhkatekijöihin voidaan vastata vain kauppapoliittisin keinoin.
– Meidän on haettava perinteisten hyvien kumppaneidemme lisäksi uusia markkinoita.
Team Finlandin osalta on tehty erinomaista työtä lyhyessä ajassa, Toivakka sanoo.
Kansainvälinen verkosto on varsin kattava ja toiminta maailmalla on lähtenyt hyvin liikkeelle. Kehujakin on tullut eri suunnilta.
– On tärkeää, että kotimaan toimintaa nyt vahvistetaan. On luotava selkeä polku yrityksille löytää Team Finlandin pariin. Monet yritykset ovat huolissaan siitä, onko oma asia riittävän tärkeä. Tämä kynnys tulee saada todella matalaksi. Yrittäjille tulee tehdä mahdolliseksi toteuttaa unelmansa kansainvälistymisestä.
Hän kertoo tarinan nuoresta yrittäjästä, jonka tapasi Oulussa. Kiinnostusta lähteä maailmalle oli, mutta ei tietoa mistä aloittaa. Tilaisuudessa mukana olleet paikkakunnan Team Finland -toimijat istahtivat yhdessä alas keskustelemaan yrittäjän kanssa. Tilaisuuden jälkeen yrittäjä vetäisi Toivakkaa hihasta todeten ”nyt tiedän keneen ottaa yhteyttä”. Polku oli löytynyt.
– Team Finland -toiminta on äärettömän tärkeää Suomelle tällä hetkellä. Uudet työpaikat syntyvät pääosin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Rahoitus on usein heille kynnyskysymys kansainvälistymisessä.
Suomen koulutusta ja luotettavaa hallintoa voidaan Toivakan mielestä käyttää vielä nykyistä enemmän hyödyksi Suomi-kuvan kirkastamisessa. Erityisesti koulutusvienti on olennainen osa tätä. Oppilaitosten ja yrityskentän tulisi keskustella enemmän keskenään. Usein kuultu palaute on, että olemme suomalaisina hyviä tekemään tuotteita, mutta heikompia myynnissä ja markkinoinnissa.
– Tärkeää olisi olla valmiita kansainvälistymään. Menestyvät suomalaiset yritykset ovat kuitenkin parhaita Suomi-kuvan kirkastajia maailmalla.
Omilla Team Finland matkoillaan ministeri haluaa painottaa erityisesti pk-yritysten osallistumista. Heitä pitää erityisesti kannustaa maailmalle, koska niiden kasvuedellytykset ovat kaikista suurimmat. Ministerin matkakalenterissa ovat Kiina ja Yhdysvallat, jossa erityisesti Silicon Valley ja maan pohjoisosat ovat mielenkiintoisia.
Toivakka kuitenkin korostaa myös lähimarkkinoiden merkitystä.
– Läheltäkin kannattaa etsiä. Ruotsi, Norja ja Saksa ovat luonnollisia kohteita yritykselle, joka lähtee kansainvälistymään ensimmäistä kertaa. Näiden merkitys on Venäjän vastapakotteiden myötä korostunut viimeaikoina.
Ministeri painottaa, että tilanne Venäjän osalta on hyvin vakava. Venäjän asettamien vastapakotteiden suorat toimialakohtaiset vaikutukset pystytään arvioimaan varsin hyvin. Pakotteiden piirissä on tällä hetkellä noin viisi prosenttia Suomen suorasta viennistä. Mutta välilliset vaikutukset ovat merkittävästi suuremmat. Mittasuhteena on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että Venäjän vienti on laskenut viime vuosina ja vastaa kahdeksaa prosenttia Suomen kokonaisviennistä.
– Tätä ei pidä kuitenkaan ollenkaan väheksyä. Esimerkiksi elintarviketeollisuudelle vaikutukset ovat joka tapauksessa merkittävät. Valtiovarainministeriö pyrkii nyt tarkasti arvioimaan, mitä välilliset vaikutukset tulevat olemaan. Näitä ei tarkalleen tiedetä.
Toivakka painottaa, että realistisen kuvan saamisen lisäksi on tärkeä koko ajan katsoa eteenpäin. Ei pidä lamaantua. Suuri osa Venäjän-kauppaa tekevistä yrityksistä jatkaa toimintaansa. Kun akuutista kriisistä selvitään, on tärkeä suunnata katse kohti uusia markkinoita. On muistettava, että Venäjän talouskasvu on ollut heikkoa jo pitkään ja Suomen idänvientikin on heilahdellut paljon.
– Meidän ei tule olla yhden kortin varassa.
EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasopimusneuvotteluja (TTIP) Toivakka pitää erittäin tärkeinä.
– On laskettu, että TTIP-sopimuksen toteutuessa EU:n talous voisi kasvaa 0,48 prosenttia vuosittain 2027 asti, mikä tarkoittaa 86 miljardia euroa vuositasolla. Laskelmien mukaan EU:n vienti Yhdysvaltoihin voisi kasvaa peräti 28 prosenttia, mikä on aivan huikea lukema.
Sopimus madaltaisi myös pk-yritysten usein korkeaa kynnystä lähteä Yhdysvaltain markkinoille. Nopeampi markkinoillepääsy hyödyttäisi kaikkia eurooppalaisia yrityksiä ja toisi taloudellisia etuja.
– Eurooppa tarvitsee ehdottomasti tätä vapaakauppasopimusta. Sen kautta voidaan luoda kestävää kasvua.
Lisäksi tämä vahvistaisi ylipäätänsä eurooppalaisia arvoja ja toimintatapoja kauppapolitiikassa, mikä olisi globaalistikin hyvä asia Euroopalle. Toivakka toivoo lisääntyvää keskustelua kauppasopimuksista ja niiden merkityksestä.
– Ukrainan kriisi itsessään on esimerkki siitä, miksi vapaakauppakauppasopimuksia tarvitaan. Kanadan ja EU:n välinen sopimus puolestaan on hieno asia ja hyvä esimerkki TTIP:lle.
WTO:n osalta tilanne on hankala. Jotkut ovat jopa kyseenalaistaneet koko WTO:n tulevaisuuden. Toivakka pitää valitettavana, ettei ratkaisua ole syntynyt. Hän kuitenkin korostaa, että Suomi ja EU, kuten komissaari Karel de Gucht on todennut, ovat sitoutuneita WTO:hon. Intia, joka jätti Balin sopimuksen ratifioimatta, on esiintynyt kehitysmaiden puolestapuhujana. Totuus on kuitenkin, että muut kehitysmaat haluavat sopimuksen.
– Tahtotila sopimuksen saamiselle on olemassa. Nyt tarvitaan kompromissi, jonka kaikki voivat hyväksyä. Tämä ei tarkoita, että yhteistyö kaupan vapauttamiselle on kaatunut. On otettu pieni askel taaksepäin, mutta nyt pyritään ottamaan isompi askel eteenpäin.
Ministeri kannustaa yrityksiä olemaan rohkeasti yhteydessä. Hän kuvaille suomalaisia pk-yrittäjiä rohkeiksi ja sinnikkäiksi. Yrittäjäura ei ole syntynyt kenellekään helposti. Nyt voisi olla hyvä hetki lähteä kokeilemaan omia siipiä maailmalle.
– Suomalaiselle osaamiselle on valtavasi kysyntää maailmalla. Team Finland verkosto voi auttaa markkinoiden löytymisessä ja kansainvälistymispolun alkuun pääsemisessä. Kannustan ottamaan rohkeasti yhteyttä.
Team Finland -verkon tulee Toivakan mukaan muodostua sellaiseksi, joka aidosti palvelee, kuuntelee ja auttaa yrittäjää.
– Tulen jatkamaan aktiivista kiertämistä Team Finland -tilaisuuksissa, jotta tapaan yrittäjiä. Samalla kannustan yrittäjiä lähtemään mukaan matkoille. Viime viikkoina olen erityisesti korostanut tätä tapaamilleni elintarvikealan yrityksille.
”Opettavaisinta mitä elämässäni on tapahtunut”
Lenita Toivakalla on omakohtaista kokemusta siitä, ettei yrittäjän arki aina ole ruusuilla tanssimista. Kun he yhdessä miehensä kanssa vuonna 1994 avasivat Citymarketin Mikkeliin, oli heillä paljon unelmia ja kovat tavoitteet.
– ”Suomen paras kauppa”, oli mainoslause, josta lähdettiin liikkeelle. Piti luoda jotain uutta, asiakaslähtöisyys oli päivän sana.
Siperia, tai tässä tapauksessa lama, kuitenkin opetti. Vaikea taloustilanne ja kova kilpailu pakottivat miettimään kaiken uudestaan. Syvän ja raskaan tien kautta he onnistuivat saamaan yrityksen jaloilleen ja löysivät paikkansa.
– Opettavaisinta mitä elämässäni on tapahtunut, toteaa Toivakka. Asenne ratkaisee kaiken. Sillä voidaan korvata paljon ja se vie pitkälle.
Hän muistuttaa, ettei mikään ole ikuista ja jokainen kriisi loppuu aikanaan. Niin päättyy myös nykyinen Venäjää koskeva.
– Emme vain tiedä milloin. Tästä mennään eteenpäin ja uusia mahdollisuuksia avautuu.
LENITA TOIVAKKA
(kokoomus)
52 vuotta
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri 24.6.2014-
Koulutus: kauppatieteiden maisteri Helsingin kauppakorkeakoulusta
Työura: aiemmin lentoemäntänä Finnairilla, kymmenen vuotta Citymarket-kauppiaana Mikkelissä, kansanedustaja
Perhe: mies, kolme aikuista tytärtä, koira
Harrastukset: suppailu (melominen seisten), jooga, juoksu ja laskettelu