Siirry sisältöön
Haku
3.5.2024 Markkinat Yhdysvallat

Suomalaisosaamiselle on kysyntää Los Angelesissa

Los Angelesin investoinnit erityisesti liikenteen ja logistiikan kaksoissiirtymään tarjoavat mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Satamaratkaisuissa Suomi voi olla kokoaan suurempi.

Suomi ja Yhdysvallat tiivistävät yhteistyötä digin ja puhtaan teknologian aloilla. Tiivistyvä yhteistyö näkyy konkreettisella tavalla ulkoministeriön ja Los Angelesin kaupungin välisessä aiesopimuksessa, jonka ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio allekirjoitti maaliskuussa.

Aiesopimus on Los Angelesin kaupungille ensimmäinen laatuaan, ja sen erityisiä painopistealueita ovat älykkäät satamaratkaisut, liikenteen sähköistäminen ja puhtaan energian ratkaisut. Aiesopimus on pitkäjänteisen työn tulos, ja esimerkki toimivasta Team Finland –yhteistyöstä. Sopimus edistää yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä ja vahvistaa suomalaisten yritysten kilpailuasemaa. Sopimuksella luodaan myös pohjaa ihmisten ja organisaatioiden väliselle yhteistyölle.

-Sopimus kattaa juuri ne alueet, jossa suomalaisratkaisut kohtaavat Los Angelesin kysynnän. Tätä pidetään innovatiivisena ja tehokkaana tapana edistää kysyntävetoista ja käytännönläheistä Public-Private-People –yhteistyötä. Sopimus on herättänyt paljon kiinnostusta myös alueen muiden edustustojen keskuudessa, kertoo Suomen Los Angelesin pääkonsuli Okko-Pekka Salmimies.

Oppeja Suomesta

Kalifornia on ottanut johtavan roolin Yhdysvalloissa uusiutuvissa energiamuodoissa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Los Angeles tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä ja se etsii yhteistyökumppaneita tukemaan ilmastotavoitteitaan.

Aiesopimuksen puitteissa etsitään yhteistyössä ratkaisuja ympäristöön, ilmastoon ja infrastruktuuriin liittyviin kysymyksiin. Tarkoituksena on vahvistaa liiketoimintaa, investointeja ja työpaikkoja alueella. Sopimus tarjoaa suomalaisille yrityksille ja tutkimuslaitoksille alustan yhteistyölle Los Angelesin kaupungin kanssa.

Yhtenä käytännönläheisenä esimerkkinä yhteistyöstä voi toimia Tampere. Sieltä vuoden 2028 olympialaisiin valmistautuva Los Angeles hakee oppeja tapahtuma-alan päästöjen vähentämiseksi. Kokemusten vaihdon lisäksi Suomeen suuntautuvat vierailut ovat tapa tuoda esiin Suomea investointikohteena.

Investointeja satamaratkaisuihin

Kalifornia on Yhdysvaltojen taloudellinen veturi, joka muodostaisi yksinään maailman viidenneksi suurimman talouden, jos se olisi itsenäinen valtio. Aluetta pidetään suunnannäyttäjänä sekä Yhdysvalloissa että maailmalla laajemminkin, tämä näkyy myös satamien kehittämisessä. Los Angeles on keskeinen satamakaupunki, 40 prosenttia kaikesta konttiliikenteestä Yhdysvaltoihin kulkee sen kautta.

Liikenteen päästöjen vähentämisessä satamilla on merkittävä rooli. Kalifornian liittovaltio rahoittaakin niiden modernisointeja, älykkäille ja puhtaille ratkaisuille on kysyntää.  Suomalaiset yritykset tekevät jo nykyisin tiivistä yhteistyötä paikallisten kanssa, mutta tilaa on myös uusille.

– Suomella on maine luotettavana, innovatiivisena, korkean teknologian maana ja meidän ratkaisumme kiinnostavat. Yhdysvallat on panostamassa myös satamaturvallisuutensa vahvistamiseen, myös korvaamalla kiinalaista teknologiaa. Tässäkin Suomi voi olla kokoaan suurempi kumppani, huomauttaa Salmimies.

Lue lisää ulkoministeriön ja Los Angelesin kaupungin välinen aiesopimuksesta ulkoministeriön verkkosivuilta(siirryt toiseen palveluun).