Siirry sisältöön
Haku
27.9.2019 Yritykset

Superfoodia Suomesta

”Suomalaiset marjat ovat uskomatonta superfoodia. Terveysvaikutukset sekä puhtaus, vihreys ja pieni hiilijalanjälki ovat entistä tärkeämpiä tekijöitä maailmalla. Ihmiset haluavat ruoan maistuvan hyvältä ja lisäksi sen on oltava helposti valmistettavissa. Saamme myös hyvän omantunnon ruoan terveellisyydestä.

Sotkamon tuotantotiloissamme pystymme poistamaan marjoista vettä niin että vitamiinit ja muut marjan arvokkaat ominaisuudet säilyvät. Tiiviissä muodossa tuote on helppo kuljettaa ja se säilyy pitkään. Lusikallisessa on samat hyvät vaikutukset kuin kourallisessa marjoja.

Mehunpuristuksessa jäävistä marjoista voimme tehdä terveellistä valmistetta, jota kutsumme bioaktiiviseksi hilloksi. Sitä voidaan käyttää vaikka välipalapatukoihin. Patentoiduilla menetelmillä pystymme tekemään marjoista korkean jalostusasteen funktionaalisia tuotteita maailmalle vietäväksi.

Pääraaka-aineemme on mustikka. Erittäin kiinnostavia ovat myös puolukka, variksenmarja, mustaherukka sekä aronia. Mitä tummempi marja, sen suurempi antosyaanipitoisuus. Antosyaani on antioksidantti, jolla on paljon hyviä vaikutuksia. Se pitää esimerkiksi verensokerin tasaisena, alentaa verenpainetta ja auttaa muistia. Suomen kesän valoisuus edistää antosyaanin muodostumista. Meidän mustikkamme (vaccinium myrtillus) sisältää sitä jopa viisi kertaa enemmän kuin pensasmustikka. Mutta ei pidä myöskään unohtaa muita supermarjojamme, kuten hillaa ja tyrniä, joista tulee jatkuvasti uusia tutkimustuloksia.

Extrx on nuori yritys, ja alussa olemme panostaneet vahvasti tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan. Olemme saaneet rahoitusta Tekesiltä (Business Finland) sekä Ely-keskukselta ja tehneet yhteistyötä VTT:n ja yliopistojen kanssa tuotantoprosessin kehittämisessä. Meillä ollut myös tohtoritutkija EU-rahoituksella ja Horisontti2020 hakemuksesta saimme Seal of Excellence -sertifikaatin osoituksena tutkimustyömme kiinnostavuudesta EU:n sisällä.

Suomalaisten marjojen käyttäjillä on vahva usko suomalaiseen superfoodiin. Sen varaan alamme rakentaa brändiä, mutta matka tunnettuuden kasvattamiseksi on pitkä. Business Finlandin kautta olemme saaneet rahoitusta ja osaamista markkinointiin, sen avulla saamme myös tärkeitä kontakteja eri puolille maailmaa.

Pitkälle jalostettuja marjatuotteita voi viedä kauaskin, suurimmat ja kasvavimmat markkinat ovat Aasiassa. Vientiä auttaa osaltaan EU:n ja Japanin uusi kauppasopimus. Myös Intiassa kiinnostus on kasvavaa. USA on iso markkina, mutta siellä vastassa on aikamoinen protektionismi.”

Satu Hongell
toimitusjohtaja, Extrx Oy

Kuka?
Satu Hongell, toimitusjohtaja

Mitä?
Suomalaisten marjojen jalostusta

Mikä?
Extrx Oy, perustettu 2016

Markkinat?
Tulevaisuudessa erityisesti Aasiassa