lauantai-sunnuntai Keväisessä tapahtumavyöryssä otimme tuntumaa kaupungin ruohonjuuritason tunnelmiin. Tiedossa oli, että kaupungissa oli käynnissä erilaisia joukkokokoontumisia. Miljoonakaupungin haasteena on löytää oikea paikka oikeaan aikaan. Virkamies taipuu onneksi moneen ja puskaradiot toimivat. Lauantaisiivoukseni keskeytti pikahälytys polkupyörän lainaamiseen lähetystön kakkosvirkanaiselle, jotta hän pääsi viilettämään pitkin Moskovan katuja löytääkseen sotaa vastustavat mielenosoittajat. Heistä ehti näkemään lähinnä takin helmat...

lauantai-sunnuntai

Keväisessä tapahtumavyöryssä otimme tuntumaa kaupungin ruohonjuuritason tunnelmiin. Tiedossa oli, että kaupungissa oli käynnissä erilaisia joukkokokoontumisia. Miljoonakaupungin haasteena on löytää oikea paikka oikeaan aikaan. Virkamies taipuu onneksi moneen ja puskaradiot toimivat. Lauantaisiivoukseni keskeytti pikahälytys polkupyörän lainaamiseen lähetystön kakkosvirkanaiselle, jotta hän pääsi viilettämään pitkin Moskovan katuja löytääkseen sotaa vastustavat mielenosoittajat. Heistä ehti näkemään lähinnä takin helmat – talutukset kohti koppiautoja olivat jo käynnissä.

Seuraavana päivänä Venäjän johdolle osoitettiin tukea tuhansien ihmisten marssilla Moskovan keskustan kaduilla. Pääsimme mukaan kulkemalla läpi metallinpaljastimien. Tukimarssin esteetön kulku oli taattu sulkemalla sivukadut tukevasti kuorma-autoilla ja tiukkailmeisillä vartijoilla. Mobiilit toiletti-rivistöt varmistivat välttämättömät mukavuudet. Osa marssijoista sai jopa kuljetuksen paikan päälle ja illalla kotiin.

maanantai

Viikko alkoi virkamiesten tilannekatsauksella. Venäjän televisio oli vyöryttänyt Ukrainan tapahtumia kuvaruutuun taukoamatta. Venäjän television välittämä kuva poikkesi melkoisesti läntisten tiedotusvälineiden uutistarjonnasta – elämmekö kahdessa eri todellisuudessa? Kriisistä huolimatta suurlähetystön kauppa- ja talousyksikön viikko-ohjelma oli täyttynyt jo aikaa sitten aivan muilla asioilla.  Viikkoa hallitsivat suurlähetystön tiloissa järjestettävät tapahtumat, joita varten oli hoidettava vielä monia käytännön asioita. Lisäksi oli laadittava päivän päätteeksi kooste Venäjän näkemyksistä ja kannoista mahdollisiin pakotteisiin.

tiistai

Päivä alkoi FinlandCare-seminaarilla, joissa esiteltiin suomalaisten erityissairaanhoito- ja terveysteknologia-alan yritysten osaamista venäläisille klinikoille, vakuutusyhtiöille ja muille terveydenhuollon organisaatioille sekä keskusteltiin yhteistyömahdollisuuksista Venäjän viranomaisten kanssa. Talo oli täynnä alan asiantuntijoita ja verkostoituminen sujui hyvin buffettipöydän antimien äärellä. Päivän aikana vielä kooste keskustelusta, mikä on Krimin hinta Venäjälle.

keskiviikko

Seuraava aamu alkoi Suomen vanhuspalveluiden sekä Suomen julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön esittelyllä Venäjän viranomaisille. Liikkuvat klinikat, palveluyksiköt, vanhusten ja vammaisten asuminen ja niihin liittyvät palvelumuodot herättivät kiinnostusta venäläisissä osallistujissa. Keskusteluissa kävi ilmi, että ongelmat ovat yhteiset niin Suomelle kuin Venäjälle. Väestö ikääntyy, kuntoutuspalveluita ei ole riittävästi,
laitoshoidon tilalle tulisi saada muita vaihtoehtoja ja kaiken tämän rahoittamiseksi täytyisi löytyä rahaa niin julkiselta kuin yksityiseltä sektorilta.

Valmius yhteistyöhön ja keskustelun jatkamiseen sinetöitiin suurlähettilään lounaspöydässä. Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Finpron kollegat olivat tyytyväisiä tilaisuuksien antiin. Suurlähetystön rooli on usein ovien avaamista ja arvovaltapalveluiden antamista. Meille on myös tärkeää tietää, miten asiat etenevät suurlähetystön ovien sulkeuduttua. Menestystarinat tuovat positiivista kierrettä virkamiehen työsarkaan.

Lounaspöydästä olikin jo kiire suurlähettilään johtamaan kahvitilaisuuteen, joita järjestetään säännöllisesti Moskovassa toimiville suomalaisyritysten edustajille.  Suurlähettiläs selosti Ukrainan kriisiä ja Suomen kantoja. EU-maiden päämiehet olivat kokoontumassa Eurooppa-neuvostoon, ja sanktiokeskustelu oli jo alkanut. Venäjän talousnäkymät eivät ole ruusuiset. Tämän vuoden talouskasvuennusteita korjataan koko ajan alaspäin, rupla on heikentynyt voimakkaasti, maasta virtaa ulos pääomaa, liiketoimintaympäristö ei houkuta kansainvälisiä investoijia.

Yritysedustajat olivat huolissaan Venäjän talouden tilanteesta ja ruplan kurssista, mutta paniikkijarrua ei ole painettu. Maidemme välillä on käyty kauppaa vuosikymmeniä, eikä meno aina ole ollut tasaista tai ennustettavaa. Huonoja aikoja on koettu ennenkin. Maltti on valttia ja menestykseen tarvitaan suomalaista sitkeyttä ja sisua. Suomalais-venäläisen kauppakamarin huhtikuussa julkaisema Venäjän kaupan barometri vahvistaa kentän äänen. Suomalaisyritykset uskovat Venäjän markkinoiden potentiaaliin 2–3 vuoden horisontilla.

Venäjän merkitys Suomen kauppakumppanina onkin jokaisen suurlähetystön virkamiehen selkäytimessä. Kaukaiseltakin tuntuvalla asialla voi olla yhtäkkiä linkki Suomen talouteen ja ulkomaankaupan menestykseen. Ukrainan kriisi on yllättäen esimerkiksi suomalaisen silakan kysynnän laskun taustalla.  Suomalaista silakkaa on kuljetettu jalostettuna Ukrainaan Virosta, jolla on ollut perinteiset kauppasuhteet Ukrainaan. Silakan kysyntä on nyt yhtäkkiä hiipunut.

Kuva: Tarja Niemeläinen. Tällaista käsityötaidetta tulee vastaan Moskovan kaduilla.
Kuva: Tarja Niemeläinen. Tällaista käsityötaidetta tulee vastaan Moskovan kaduilla.

torstai

Päivän teemana oli luonnonsuojelua koskeva seminaari lähetystön tiloissa. Tervehdyspuheenvuoroni jälkeen Venäjän WWF esitteli Suomen tuella toteutetun venäjänkielisen käsikirjan, jossa kuvakorttien avulla annetaan konkreettiset ohjeet öljyyntyneiden lintujen puhdistamiseksi ja hoitamiseksi. Erot Suomen ja Venäjän toimissa ja käytettävissä olevilla välineillä öljyyntyneiden lintujen pelastamiseksi ovat suuret, minkä seminaarissa esitetyt valokuvat todistivat. Yhteistyösarkaa riittää öljyntorjunnassa ja öljyonnettomuuksien
jälkihoidossa. Opittavaa riittää Suomen hyvistä käytänteistä ja vapaaehtoistoiminnasta. Vientiosaamista tämäkin.

perjantai

Perjantaina Moskovassa esittäytyi Lappeenranta. Avasin tilaisuuden lähetystössä yhdessä kaupunginjohtajan kanssa. Lappeenrannassa järjestetään kesäkuussa innovaatio-foorumi, johon toivotaan osallistujia myös Venäjältä, ja päivä oli järjestetty heidän houkuttelemisekseen paikalle.

Päivän päätteeksi tein pikapyrähdyksen naapuritalossa sijaitsevaan Finpron toimistoon tutustuakseni uuteen Finpron Venäjän-edustajaan, jonka tehtävänä on edistää investointeja Suomeen. Venäjän Invest In Finland -edustaja täydentää hyvin tiivistä yhteistyötä tekevää Venäjän Team Finland -verkostoa.  Kävimme alustavaa pohdintaa siitä, miten suurlähetystö voi osaltaan olla edistämässä investointeja Suomeen ja mitä voisimme tehdä Team Finland -matkoilla Venäjän eri alueille. Uuden edustajan päällimmäisenä ajatuksena taisi kuitenkin, sillä hetkellä, olla juuri aamulla perheeseen syntynyt tyttövauva. Työviikon päätti hienosti iloinen perheuutinen.

Ei henkilökuvaa
Marja Mäki-Leppilampi, ministerineuvos
  • Kauppa- ja talouspoliittisen yksikön päällikkö, Suomen suurlähetystö, Moskova

Marjo Mäki-Leppilampi

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat