Elinkeinoelämän keskusliitto EK on jakanut vuotuiset tunnustukset erityisen hyvin onnistuneesta vienninedistämistyöstä. Vuoden 2023 suurlähettiläspalkinnon saivat Suomen EU-suurlähettiläs Markku Keinänen ja Saudi-Arabian-suurlähettiläs Anu-Eerika Viljanen. Joukkuepalkinnon sai Yhdysvaltojen Team Finland -tiimi.

Suurlähettiläiden ja koko Team Finland -verkoston rooli pk-yritysten kumppanina korostuu entisestään. Kaikkia palkinnon saajia yhdistää yrityslähtöinen ote ja aktiivinen dialogi elinkeinoelämän suuntaan, EK toteaa perusteluissaan.

Palkinnonjakotilaisuudessa puhunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio muistutti, että kyseessä on merkittävä tunnustus ulkomaanedustustojen vienninedistämistyölle. Laaja edustustoverkosto on vahva työkalu suomalaisyritysten viennin tukemisessa.

Vakiintuneiden markkinoiden suurlähettiläspalkinnon sai EU-suurlähettiläs Markku Keinänen.

Palkinnon perusteluiden mukaan Suomen EU-suurlähettiläs Markku Keinänen on yritysten arvostama EU-vaikuttaja, joka on koko uransa ajan edistänyt pk-yritysten toimintaedellytyksiä ja toiminut vapaakaupan ja kauppasopimusten puolesta.

– EU:n sisämarkkinat ovat 450 miljoonan kuluttajan markkinat ja samalla valtavan hyvä ponnahduslauta yrityksille myös kaukaisemmille maille. Kiitos elinkeinoelämälle myös meidän Brysselin toimintojemme merkityksen huomaamisesta, sanoo Keinänen.

Nousevien markkinoiden suurlähettiläspalkinto meni Anu-Eerika Viljaselle.

Suomen Saudi-Arabian-suurlähettiläs Anu-Eerika Viljanen on ollut arvokas yhteistyökumppani niin mahdollisuuksien kartoittamisessa, riskien tunnistamisessa kuin maan erityispiirteiden ymmärtämisessä. Lisäksi hän auttanut yrityksiä pääsemään kiinni liiketoimintamahdollisuuksiin.

– Saudi-Arabiassa käynnissä nopea muutosvauhti, muutokset luovat miljardien mahdollisuudet. Olisi suuri sääli antaa mahdollisuuksien lipua ohitse. Tämä upea tunnustus antaa lisäbuustia pienelle Riadin tiimillemme. Yhteistyössä on voimaa, kiittelee Viljanen.

Joukkuepalkinnon sai suurlähettiläs Mikko Hautalan johtama Yhdysvaltain Team Finland –tiimi.  Yritysten mukaan tiimi on ollut ratkaisevassa vaiheessa rakentamassa edellytyksiä sille, että Natoon liittynyt Suomi pystyy kääntämään uuden USA-potentiaalin kaupalliseksi menestykseksi. Team Finland -ammattilaiset ovat tehneet Hautalan johdolla vahvaa yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa.

Kasvamme jatkossakin mieluusti kaksinumeroisilla luvuilla, iloitsi joukkuepalkinnon vastaanottanut suurlähettiläs Mikko Hautala.

– Kiitos ennätysmäisestä viennin kasvusta kuuluu tietysti myös suomalaisyrityksille, jotka ovat osaavia ja kilpailukykyisiä. Transatlanttiseen kauppaan kannattaa jatkossakin satsata, Hautala sanoo.

Lämpimät onnittelut palkituille! Lisätietoa palkinnoista ja sen perusteluista löytyy EK:n verkkosivuilta.

Kauppapolitiikan toimitus

EK / Markku Lempinen

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat