Suurvaltataistelu ei katoa, vaikka yritys kaivaisi päänsä minkälaiseen kuoppaan tahansa.

Olen viimeiset parikymmentä vuotta katsonut maailmaa pääosin Aasiasta. Uskon dynaamiseen globalisaatioon, vapaaseen kauppaan ja talouskehitykseen demokratian edistäjinä. Ensimmäinen kuukausi Washingtonissa on maalannut erilaisen maailmankuvan.

Maailma näyttää Washingtonista katsottuna erilaiselta kuin Euroopasta. Globaali valta määrittää näkemyksiä ja politiikkaa. Maapallo on geopoliittinen pelikenttä.
Yhdysvaltojen ja Kiinan nokittelu valta-asemasta on paljon muutakin kuin orastavaa kauppasotaa ja kiinalaisen teknologian epäilemistä. Washingtonista katsottuna kyseessä on uusi maailmanpoliittinen järjestys – kylmää sotaa lämpimämpi taistelu, mutta taistelu kuitenkin.

Suomalaisen yrityksen kannalta tärkein kysymys on ”oletko valmis?”. Tämä vastakkainasettelu ei ole riippuvainen siitä, kenet amerikkalaiset äänestävät Valkoiseen taloon tai kongressiinsa. Epäily Kiinaa kohtaan ylittää Washingtonissa puoluerajat. Suurvaltataistelu ei katoa, vaikka yritys kaivaisi päänsä minkälaiseen kuoppaan tahansa. Uuteen todellisuuteen pitää vain sopeutua.

Kansainväliset toimitus- ja arvoketjut ovat globaalisti toimivan yrityksen kannalta välttämättömyys. Tulevaisuudessa ei ole kuitenkaan selviö, että yritys voi tarjota palveluita ja tuotteita globaalisti samasta ketjusta. Yhdysvaltojen ja Kiinan tullinokittelu on jo pakottanut osan yrityksistä harkitsemaan tuotantoketjujaan uudestaan, mutta iso rysäys lienee vasta tulossa.

Uuden teknologian osalta yritysten kannattaa puolestaan investoida lisää yhteiskuntavastuuosaamiseen. Riippumatta siitä, mitä aikaisemmin on investoitu, se ei riitä. Varsinkin tekoälykehitys mahdollistaa suomalaisenkin teknologian käytön puhtaasti poliittisilla tavoilla. Tämä taas edellyttää, että poliittiset päättäjät sääntelevät teknologian kehittämistä ja käyttöä. Puhtaasti teknologiapohjainen ja yksityissektorivetoinen standardikehittely alkaa olla utopia uuden suurvaltataistelun maailmassa.

Antti Niemelä

Kirjoittaja on taloudellisten ulkosuhteiden tiiminvetäjä Suomen Washingtonin suurlähetystössä ja Kauppapolitiikka-lehden edellinen päätoimittaja

Sarjakuva on ote englanninkielisestä sarjakuva-albumista, jossa kerrotaan Suomen 50-vuorista taipaletta OECD:ssä.

Antti Niemelä

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Lotta Nuotio</span></span>04.12.2023

Luetuimmat